Hrad Šomoška

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Hrad Šomoška



 

V katastrálnom území obce Šiatorská Bukovinka v bezprostrednej blízkosti slovensko-maďarskej štátnej hranice sa nachádza zrúcanina hradu Šomoška. Hradný kopec je národná prírodná rezervácia Šomoška, ktorá je spolu s Kamenným vodopádom skvelým tipom na zaujímavý letný výlet.

 

História

Hrad Šomoška pochádza z konca 13., prípadne začiatku 14. storočia a vybudovali ho z netradičných šesťhranných čadičových stĺpov, vďaka čomu je unikátom medzi slovenskými pevnosťami. Medzi jeho vlastníkov patril Matúš Čák Trenčiansky, v 16. storočí bol jednou z protitureckých pevností. Osmanským vojskám sa však neubránil a v ich moci zostal 23 rokov.

Osudným sa mu nakoniec stali stavovské nepokoje. Po porážke povstania Františka II. Rákocziho ho cisárske vojská sčasti zbúrali a odvtedy chátral. Posledná veža zhorela v roku 1826 po zásahu bleskom. V 70. rokoch minulého storočia bol čiastočne zrekonštruovaný a konzervovaný.

 

Súčasnosť

Hrad Šomoška má dnes podobu zakonzervovanej zrúcaniny. Počas tejto rozsiahlej rekonštrukcie boli obnovené hradné bašty a múry, zachovali sa zvyšky otvorov okien a portálov aj delové strieľne. V západnej bašte je umiestnená rozhľadňa s ďalekohľadom. Na hrade sú zrekonštruované schody, podlaha a sú tu umiestnené informačné tabule.

 

Video

 

Povesti a legendy

Najznámejšia povesť sa spája s jedným hradným pánom, ktorý bol veľmi nafúkaný. Hoci Turci dobyli všetky okolité hrady, on sa chvastal, že im ľahko prejde cez rozum. Na hradby rozostaval slamených panákov a myslel si, že nepriateľ sa ich zľakne. Skutočne veril, že Turci sú hlúpi a potom len s údivom sledoval, ako ľahko jeho hrad dobyli. On sám na svoju samoľúbosť doplatil životom a jediný obranca hradu, ktorý nebol zo slamy, sa stal pre Turkov dvorným šašom.


 

Ako sa tam dostať

Asi tri kilometre od obce Šiatorská Bukovina sa pred vstupom do prírodnej rezervácie nachádza záchytné parkovisko, odkiaľ je to k hradu ešte asi 1,6 kilometra. Cestu tvorí náučný chodník s ôsmimi zastávkami a absolvujete ju za asi 45 minút.

 

Otváracie hodiny

Podľa sezóny - aktuálne info nájdete na tejto stránke

 

Vstup so psom

Vstup psov na hrad je možný.

 

Zaujímavosti v okolí

Fiľakovo (16 km)

Hrad Hajnáčka (20 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa