Hrad Hajnáčka

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Hajnáčka



 

Hrad Hajnáčka sa nachádza len niekoľko kilometrov od hranice a hrad je okrem Slovákov hojne navštevovaný i turistami z Maďarska.

 

História

Hradné bralo v Hajnáčke je sopečného pôvodu a bolo osídlené už v dobe kamennej. V polovici 13. storočia na ňom postavili jednoduchú pevnosť, ktorá bola po tatárskom vpáde prestavaná na kamenný hrad. Od polovice 14. storočia až do roku 1424 ho vlastnil rod Széchényiovcov. V 15. storočí pod jeho správu patrilo približne 20 obcí, od Čamoviec až po Tisovec.

V rokoch 1440 až 1462 Hajnáčku ovládali Jiskrovci, v roku 1556 hrad obsadili Turci, ktorým patril až do roku 1593, kedy ho oslobodili kráľovské vojská a došlo k rekonštrukcii. To sa opakovalo aj v poslednej štvrtine 17. storočia, hrad bol však už obývaný len čiastočne. V roku 1703 napokon vyhorel, od druhej polovice 18. storočia bol opustený a postupne chátral.

 

Súčasnosť

Hradný kopec je v súčasnosti prírodnou rezerváciou. Z bývalej mohutnej pevnosti sa zachovali len zarastené zvyšky múrov paláca a bašty a schodisko.

 

Povesti a legendy

Povesť o hrade Hajnáčka hovorí o vzniku jeho názvu. Kedysi vraj na tomto mieste žil mocný pán, ktorý pri jednej zo svojich poľovačiek stratil svoj vzácny meč. Jeho dcéra sa ho vydala hľadať a našla ho pri Levej skale. Keď sa odtiaľ vracala, stretla mladého pastiera, ktorého naháňal rozzúrený diviak. Jediným úderom otcovho meča divé zviera zabila. Videl to aj istý pohľadný mladík, ktorý sa do dievčiny na prvý pohľad zaľúbil a požiadal ju o ruku. Spolu sa usadili na hrade, ktorý ženích z lásky ku svojej vyvolenej pomenoval Hajnáčka.

 

Ako sa tam dostať

Najlepší prístup k hradu je z rovnomennej obce Hajnáčka, kde môžete odparkovať auto, prípadne sa tam dopraviť autobusom či vlakom. Z centra je to k ruinám už len niekoľko minút pešo.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Soví hrad (5 km)

Kostol v Gemerskom Jablonci (5 km)

Rozhľadňa Tachty (10 km)

Fiľakovo (14 km)

Šomoška (20 km)

Rimavská Sobota (25 km)

Ožďany (25 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa