Fiľakovský hrad

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Fiľakovský hrad



 

Výraznou dominantou mesta Fiľakovo na slovensko-maďarskom pomedzí je zrúcanina Fiľakovského hradu, ktorý prežil aj tatárske vpády v 13. storočí.

 

História

Prvá písomná zmienka o Fiľakovskom hrade je v liste pápežovi z roku 1242, v ktorom je uvádzaný ako jeden z hradov, ktoré prežili tatárske nájazdy. Podľa niektorých prameňov však kamenný hrad na tomto mieste stál už v 12. storočí. Pevnosť bola zrejme vo vlastníctve Kacsicsovcov a jednému z nich kráľ Belo IV. hrad v roku 1246 odobral.

Strategická poloha Fiľakovského hradu neunikla ani Matúšovi Čákovi Trenčianskemu, ktorý si hrad privlastnil. Medzi majetky koruny sa vrátil až po Matúšovej smrti v roku 1321. Kráľ Albrecht dal Fiľakovský hrad v roku 1438 do zálohy Perényiovcom. Keď sa však Štefan Perényi v roku 1471 angažoval na vzbure proti kráľovi Matejovi Korvínovi a napriek omilosteniu naďalej spriadal nitky odboja, kráľovské vojsko v roku 1483 hrad dobylo.

Panovník za jeho správcu ustanovil budínskeho kapitána Blažeja Raskaya a ten po Matejovej smrti dostal Fiľakovský hrad od Vladislava II. Jagelovského do vlastníctva. Vydajom Raskayovej dcéry Doroty za Františka Bubeka sa Fiľakovský hrad dostal medzi majetky tohto rodu.

V prvej polovici 15. storočia ho prestavali a v polovici 16. storočia rozšírili a opevnili. Hoci hrad opevňovali na obranu proti Turkom, tí sa ho zmocnili už v roku 1554. V tureckom vlastníctve zostal takmer 40 rokov. Stal sa centrom tzv. fiľakovského sandžaku (turecký správny okres), ktorý zahŕňal celé Poiplie. Hrad sa podarilo od Turkov získať v roku 1593.

V nasledujúcich desaťročiach zostal Fiľakovský hrad vojenskou pevnosťou, kde sa vystriedal celý rad kapitánov. V roku 1682 spojené turecko-kurucké vojská hrad dobyli, vyplienili a vyhodili do vzduchu.

 

Súčasnosť

Pri vstupe do hradu sa dvíha mohutná pentagonálna Bebekova bašta, ktorá je zastrešená a v hrubej podobe sa zachovala dodnes. V jej obvodovom murive možno vidieť do polovice zarytú kamennú delovú guľu z obliehania v roku 1682.

V bašte je zriadená expozícia histórie hradu a mesta. V hornom hrade možno nájsť zvyšky paláca, strážnu vežu a polkruhovú delovú baštu (tzv. hodinovú). Z hradu sa ponúka nádherný výhľad na mesto a jeho okolie.

Od mája 2018 je pre návštevníkov sprístupnená aj podzemná chodba (protiletecký úkryt) vytesaná do skaly pod fiľakovským hradom, v ktorej je umiestnená inštalácia dokumentujúca miestne udalosti druhej svetovej vojny. Toto obdobie približuje 19 náučných panelov a predmety, ktoré boli v meste a v blízkom okolí používané počas vojny. Sú to míny, časti pušiek, zneškodnená munícia či vojenská výstroj a uniformy.

 

Video

 

Povesti a legendy

K vzniku a rôznym dejinným epochám Fiľakovského hradu sa viaže viac ako desiatka povestí. Najznámejšia hovorío lúpežnom rytierovi Fulkovi (v maďarčine Fulkos), ktorý bol prvým známym majiteľom hradu a veľmi rád chodieval na poľovačky. Raz šiel loviť do neďalekého lesa, kde ho zranil diviak. Prichýlil ho miestny sedliak, u ktorého sa uzdravoval, a zaľúbil sa do jeho dcéry Alžbety. Jeho milá však nebola urodzeného stavu, takže sa s ňou nemohol oženiť. Napriek tomu si ju vzal na hrad, kde si obľúbila život v prepychu. Lenže Fulkovi sa preto začali míňať peniaze, takže začal raziť falošné mince a plieniť okolie, napríklad mesto Hatvan v dnešnom Maďarsku. Kráľ teda rozhodol, že mu vezme všetky majetky, a odsúdil ho na nahý súboj s iným rytierom. Fulko však na tento boj nenastúpil a ušiel, pričom o jeho konci koluje viacero verzií. Jedna hovorí, že od hanby nakoniec sám spáchal samovraždu, ďalšia, že ho našli mŕtveho v lese ako žobráka.

Druhá stará povesť sa týka samotného vybudovania hradu. Pastiersky psík Ucháň (Füles) vraj pri strážení stáda oviec našiel veľký poklad, z ktorého bol potom vybudovaný Fiľakovský hrad. Majiteľ psíka sa preto rozhodol, že z vďaky pomenuje nový hrad Fülek, teda Fiľakovo.

Tretia povesť približuje epizódu z tureckých čias, konkrétne dobytie hradu Turkami v roku 1554. Legenda vraví, že na hrade slúžil zajatec Aetiops, ktorý zistil, že na hornom hrade existuje nestrážené okienko, cez ktoré vyhadzovali odpad. Poslal o tom správu sečianskemu begovi Kara Hamzovi, ktorý v noci prišiel s vojakmi pod Fiľakovo. Cez okienko sa dostali na hrad a obsadili ho.

 

Ako sa tam dostať

Prístup na hrad pre peších návštevníkov je z Podhradskej ulice. Príjazdovou cestou pre vozidlá je Baštová ulica. Parkovanie v blízkosti je možné na parkovisku pred budovou Mestského úradu, resp. pri predajni s potravinami.

 

Otváracie hodiny

15. marca - 31. október: denne od 10:00 do 18:00

 

Zaujímavosti v okolí

Hrad Hajnáčka (14 km)

Hrad Šomoška (15 km)

Ožďany (18 km)

Lučenec (20 km)

Haličsky zámok (23 km)

Rozhľadňa Tachty (25 km)

Rimavská Sobota (29 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa