Hrad Ľupča

2010-08-16 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Hrad Ľupča sa vypína nad Slovenskou Ľupčou neďaleko Banskej Bystrice.



Vznikol pred rokom 1250 a pôvodne slúžil kráľovskej rodine ako poľovnícke sídlo.

Neskôr hrad menil majiteľov a tí ho prispôsobovali svojim požiadavkám, čoho dôkazom sú mnohé dostavby a prestavby. Pri úpravách v 17. storočí bolo nádvorie doplnené arkádami, v miestnostiach boli vymenené klenby.

V tomto období bol hrad sídlom ľupčianskeho panstva, ktorému patrilo mnoho dedín na východ od Banskej Bystrice. Po požiari v roku 1860 bol objekt upravený na sirotinec, v období predošlého režimu tu boli sústredené rehoľné sestry. Vďaka trvalému využitiu hrad prežil a je pomerne dobre zachovaný.

Vo zvonici v hornom hrade je inštalovaný zvon o hmotnosti približne 50 kilogramov a je vernou replikou pôvodného zvona, ktorý v roku 1657 dal na hrade umiestniť uhorský palatín František Wesselény, jeho vtedajší majiteľ. V dobových listinách sa však uvádza, že už v roku 1672 bol puknutý.

Nevie sa presne, dokedy vyzváňal, neskôr ho umiestnili vo Vlastivednom múzeu v Banskej Bystrici. Odhaduje sa, že z hradu nezaznel hlas zvona približne tri a pol storočia.     

Hlas zvona znie v gis tónine. Má zachovaný pôvodný nosný systém a po obvode tiež pôvodný text z roku 1657. Počuť ho je možné pri významných udalostiach na hrade - výročiach, vzácnych návštevách, svadbách a podobne.

Hrad je v súčasnosti v rekonštrukcii a nenachádzajú sa v ňom muzeálne expozície. Rekonštrukcia hradu by sa mala dokončiť ešte tento rok. Odborníci zatiaľ dokončili rekonštrukciu Gizelínho domu, pomenovaného po najstaršej dcére cisárovnej Sissi a Tríbelovu chodbu, nesúcu meno poľského rytiera Tríbela.

Tiež južnú časť nádvoria, vstupnú časť do dolnej časti hradu, barokové koniarne a renesančnú vežu. Rekonštrukčné práce prebiehajú aj na hornom hrade a na dolnom nádvorí.

 

  • Otváracie hodiny: júl - august: utorok až nedeľa od 10.00 do 16.00, hrad je napriek rekonštrukcii celoročne prístupný, návštevy je však nutné objednať vopred telefonicky

 

 

Hrad Slovenská Ľupča
976 13 Slovenská Ľupča
Tel.: +421 48 418 74 28, 418 74 29, 418 75 49
Tel. číslo správcu hradu: +421 903 518 603
E-mail:
hrad@mbox.zelpo.sk

 

Zdroj/autor: tasr, zelpo, muzeum, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa