Nový zámok v Banskej Štiavnici

2010-10-30 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Nový zámok v Banskej Štiavnici je protiturecká renesančná pevnosť situovaná v dominantnej polohe na návrší v západnej časti mesta...



Nový zámok v Banskej Štiavnici, nazývaný aj Dievčenský hrad, postavili v rámci opevňovania mesta proti Turkom v rokoch 15641571 na kopci v blízkosti cesty vedúcej na niekdajšiu Vindšachtu.

Pevnosť dostala názov Nový zámok na rozdiel od Starého zámku, ktorý vytvorili z pôvodného stredovekého farského kostola. Pomenovanie Panenský alebo aj Dievčenský zámok je novšieho pôvodu a zaužíval sa v súvislosti s pomenovaním neskorogotického kostola Panny Márie Snežnej a kopca, na ktorom je postavený.

Ide v podstate o atyp delovej bašty, ktorá spĺňala požiadavky novej vojenskej techniky v čase tureckého nebezpečenstva. Nový zámok chránil prístup k mestu a k starému hradu od juhu a východu. Bol jedným z článkov hlásnej a signalizačnej sústavy na strednom Slovensku. Po splnení svojej úlohy slúžil ďalej mestu.

Zámok má tvar masívnej hranolovitej veže so štyrmi kruhovitými nárožnými baštami. Pôvodne však mal len dve bašty. Prízemie má väčší priestor zaklenutý krížovou klenbou nesenou stredovými piliermi.

Ostatné podlažia, okrem zaklenutých miestností v baštách, majú rovné drevené stropy. Pevnostný charakter stavby umocňuje aj masívny polkruhový vstup umiestnený na prvom poschodí. Pevnosť bola neskôr prestavaná, takže dnes má štyri poschodia so strieľňami a delovými otvormi.

Nový zámok dodnes tvorí jednu z výrazných dominánt Banskej Štiavnice. Jeho pôvodné určenie pripomína už iba Slovenské banské múzeum a v ňom expozícia Slovensko v čase tureckej expanzie. Zámok je zrekonštruovaný a sprístupnený verejnosti.

 

Aktuálna expozícia prezentuje históriu protitureckých vojen na Slovensku. Návštevník sa dozvie o význame Banskej Štiavnice a ďalších banských miest v bojoch proti Turkom, o významných obdobiach v čase tureckej expanzie a jej vplyvoch na život v banských mestách. Medzi najzaujímavejšie exponáty patrí socha Turka v životnej veľkosti od Dionýza Stanettiho a zbrane bojujúcich strán. Na najvyššom poschodí sa nachádza plastická mapa znázorňujúca vývoj tureckej expanzie a modely niektorých protitureckých pevností. Návšteva tejto expozície je vhodná aj ako doplnok k štúdiu o histórii Slovenska v období tureckých vojen.

Nový zámok ponúka svojim návštevníkom okrem Expozície protitureckých bojov na Slovensku a nezabudnuteľného výhľadu na historické jadro Banskej Štiavnice aj náčrt histórie Dobrovoľného hasičského zboru. Zbierkové predmety dokumentujúce DHZ,  založený v Banskej Štiavnici v roku 1873, sú inštalované v priestoroch severozápadnej bašty Nového zámku. Nový zámok bol v 19. storočí sídlom protipožiarnej hliadky, pričom strážnici mali presne stanovené povinnosti. Po spozorovaní ohňa ich povinnosťou bolo biť na zvon, trúbiť a tĺcť na bubon. Zo zbierkového fondu SBM je prezentovaná vzácna zástava DHZ z roku 1877, slávnostné hasičské prilby zakladajúcich členov, rovnošaty, pracovné náradie, hudobné nástroje hasičskej hudby, vzácna pečiatka z roku 1873, členské preukazy, rôzny fotografický a písomný materiál, medaily, odznaky, ale aj napríklad model hasičskej striekačky Jozefa Karola Hella z 18. storočia, zhotovený v roku 1979 ľudovým umelcom Vojtechom Červeňom. Približná dĺžka prehliadky: 45 minút.

 

 

 

Nový zámok
Novozámocká 22,
Banská Štiavnica
tel: ++045 691 15 43

Informačné centrum Banská Štiavnica
Nám. sv. Trojice 6
969 01 Banská Štiavnica
Tel.: 045/ 692 05 35
Fax: 045/ 692 05 34
E-mail:
infobs@muzeumbs.sk


 

Zdroj/autor: zamky, muzeumbs, drom

VIDEO Banská Štiavnica



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 21. máj. 2024. Meniny má Zina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa