Hrad Modrý Kameň

2010-10-02 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Modrý Kameň je najmenšie mesto na Slovensku, ležiace v južnej časti Krupinskej planiny okresu Veľký Krtíš.



Hradný komplex sa skladá z hornej časti goticko-renesančnej zrúcaniny na bralnatom návrší a dolného barokového kaštieľa. Počiatky jeho vzniku siahajú do roku 1137. Majiteľmi až do polovice 19. storočia bola uhorská šľachtická rodina Balašovcov, do ktorej patril aj významný uhorský renesančný básnik Valentín Balaša.

Hrad sa už v 13. storočí stal významnou protitatárskou pevnosťou. V 16. storočí podľahol útokom Turkov, ktorí tu zotrvali vyše dvadsať rokov. Pri ústupe ho vyhodili do vzduchu. Chátral takmer 15 rokov a potom bol opäť obnovený Balašovcami. Avšak po kuruckom vypálení koncom 17. storočia už nebol nikdy viac obnovený.

V roku 1730 postavil Gabriel Balaša na zrúcaninách dolného hradu barokový kaštieľ, ku ktorému apoštolský gróf Pavol Balaša pristavil kaplnku sv. Anny. V polovici 19. storočia skončila sága rodiny Balašovcov na Modrom Kameni.

Majiteľom sa stal haličský gróf Forgách, po ňom gróf Károlyi. Jeho dcéra Gabriela Almášiová ho v roku 1923 predala štátu a odsťahovala sa do Maďarska.

Od tých dôb je v rukách štátu a v roku 1991 sa kaštieľ stal sídlom Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea.

Špecializované múzeum s celoslovenskou pôsobnosťou, zamerané na dokumentáciu dejín a súčasnosti bábkového divadla, dejín a vývoja detskej hračky, ako aj dejín regiónu, v ktorom sa múzeum nachádza.

Kultúrno-umelecké, historické, archeologické a národopisné zbierky, ktoré múzeum v rámci svojej špecializácie zhromažďuje, odborne spracováva a ochraňuje, sú sprístupnené verejnosti formou stálych expozícií, výstav a rôznorodých kultúrnych aktivít, ktoré sa tešia veľkej obľube najmä u detí a mládeže.

Zaujímavosťou je historická expozícia zubnej techniky, jediná svojho druhu v strednej Európe, ktorú v priestoroch múzea dlhodobo prezentuje Slovenská komora zubných technikov. Hradný objekt tvoria zrúcaniny starého gotického hradu a budova barokového kaštieľa, v ktorej sídli múzeum

 

 

SNM – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek
Hrad Modrý Kameň
Zámocká 1
992 01 Modrý Kameň
Tel.: +421 47 487 02 18
Fax: +421 47 487 01 94
E-mail:
muzeum@procomp.sk

 

Zdroj/autor: muzeum, snm, skonline, drom

VIDEO Hrad Modrý Kameň - hračky 20. storočia



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa