Sydney

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Sydney, Austrália



 

Oficiálny názov Sydney

Najstaršie mesto a ekonomické centrum Austrálie. Je známe slnkom, prírodnými atrakciami,  závratnými mrakodrapmi, úžasnými reštauráciami, vynikajúcimi obchodmi a príjemnými ľuďmi.

Sydney prešlo od väzenských začiatkov dlhým vývojom, no rýchle a drsné zostalo. Ponúka neuveriteľnú zmes starého a nového, surového a čistého. Na vysokú kultúru láka slávna opera, na nevkusný nočný život vábi štvrť Kings Cross.

 

DOPRAVA

Systém verejnej dopravy v Sydney sa skladá z mestskej železnice, autobusov, trajektov a električiek. Pomocou  kombinácie týchto dopravných prostriedkov sa dá dostať kamkoľvek v tejto metropole. Služba TripGo & TripView je bezplatná aplikácia pre mobilné telefóny, ktorá poskytuje informácie o doprave v Sydney a jej okolí, zobrazuje výšku nákladov, precestovaný čas a produkciu uhlíka.

Verejná doprava v meste bola na počiatkoch integrovaná chaoticky a systém platieb za cestovné môže byť mätúci, čo sa trochu zmiernilo zavedením Opal karty. Karta Opal je bezkontaktná nabíjateľná cestovná karta platná pre všetky druhy dopravy, a výška cestovného sa z nej automaticky odčíta pri použití. Má výhodu, že po ôsmich platených jazdách, sú všetky ďalšie cesty v rámci jedného týždňa za polovičnú cenu. Ďalším plusom tejto karty je limitovaná suma pre cestovné v rámci jedného dňa, ktoré je vo výške 15 AUD, v nedeľu je to super lacné – len 2,50 AUD. Karta sa kupuje prostredníctvom oficiálnych webových stránok alebo u viac ako 1000 predajcov v meste. Pri jej použití je dôležité načítať ju na termináloch na začiatku aj na konci cesty. Karta je bezplatná, ale dobíjať sa môže iba v násobkoch 10 AUD.

Sydney má rozsiahlu mestskú železničnú sieť prevádzkovanú spoločnosťou Sydney Trains, ktorá pokrýva 176 staníc. Vlaky dopravujú cestujúcich v rámci celého mesta, s výnimkou pláží na severe a severozápade. Jazdia vo frekvencii 10 minút až 30 minút, v závislosti od zóny. Počas nočných hodín, medzi polnocou a 5:00 hod., premávajú takmer každú hodinu nočné spoje - autobusy NightRide. V prípade nebezpečenstva alebo nevhodného správania spolucestujúcich sa môžete presunúť do stredného vagóna, kde sa nachádza hliadka vlaku (vozeň je označený modrým svetlom). Strážnik má kontakt s políciou a vodičom, ak sa vyskytnú nejaké problémy.

Sydney má širokú sieť autobusov, prevádzkovanú spoločnosťou Transport NSW. Autobusy premávajú denne, od 5:00 do polnoci, a potom ich nahradia nočné spoje NightRide. Trasy označené M alebo E znamenajú expresné linky, trasy s L označením majú tiež obmedzené niektoré zastávky. Hlavnými dopravnými uzlami v centre mesta sú Wynyard Park pri vlakovej stanici Wynyard Park, Railway Sq pri hlavnej vlakovej stanici, QVB v blízkosti radnice Town Hall a Circular Quay. Pri použití karty Opal je dôležité pípnuť ju o terminál aj pri vystupovaní, inak systém bude účtovať maximálne cestovné.

Trajekty jazdia od 6:00 do polnoci. Jednosmerná jazda s použitím Opal karty sa pohybuje vo výške 5,88 AUD, trajekty do Manly, Sydney Olympic Park a Parramatta stoja 7,35 AUD. Súkromná spoločnosť Manly Fast Ferry prevádzkuje lode, ktoré sa plavia z prístavu Circular Quay do Manly a dokážu to za 18 minút. Ďalšie linky obsluhujú prístav Manly a Darling Harbour a atraktívnu trasu Manly-Watsons Bay-Rose Bay-Manly (obojsmerná plavba stojí 15 AUD). Pre túto službu neplatia karty Opal.

Električky jazdia medzi hlavnou stanicou Central Station a Dulwich Hill, zastavujú v Čínskej štvrti, na Darling Harbour, Star casino, Sydney Fish Market, Glebe a Leichhardt. Cena je 2,15 AUD za krátku cestu a 3,58 AUD za dlhšiu trasu.

Taxíky sú ľahko dostupné v centre mesta a na okolitých predmestiach. Tarify sú regulované, takže všetky si všetky spoločnosti účtujú tú istú sadzbu. Nástupné je 3,60AUD, potom je cena 2,19 AUD za kilometer. Aplikácia zdieľaných áut Uber funguje aj v Sydney a je veľmi populárna.

 

UBYTOVANIE

Najlepšia štvrť pre bývanie v Sydney je The Rocks a okolie Circular Quay, čo je len pár krokov od opery, Harbour Bridge, kráľovskej botanickej záhrady a terminálov trajektov. Hotely v okolí Darling Harbour sú v blízkosti mestských atrakcií, ako sú múzeá, akvárium v Sydney a kasíno Star City.

Väčšina hotelov v tejto časti je vzdialená 10 až 15 minút chôdze, alebo pár zástavok električky, od mestskej radnice a hlavnej nákupnej štvrte, na skok je tiež Sydney Tower a Pitt Street Mall. Ďalšie hotely sú zoskupené okolo Kings Cross, dajú sa tu nájsť najlepšie izby v Sydney aj turistické hostely a rad lacnejších ubytovaní. Táto štvrť môže byť niekedy rušná a hlučná, najmä počas piatkových a sobotných večerov, kedy ožívajú nočné bary a kluby, na druhej strane je v tejto oblasti veľa výborných reštaurácií a kaviarní.

Pobyt pri pláži ponúkajú časti Manly a Bondi, ale treba zvážiť ich vzdialenosť od centra mesta a nedostatok vlakov premávajúcich do týchto oblastí. Taxíky do Manly stoja okolo 55 AUD a do Bondi okolo 35 AUD.

Apartmánové izby tiež môžu stáť za zváženie, pretože sa dá pri tomto type ubytovania ušetriť nemalá čiastka na jedlo. Väčšina hotelových izieb bude vybavená kávovarom, kanvicou aj žehličkou. Viac informácií nájdete na oficiálnych stránkach mesta.

Rezervujte si ubytovanie v Sydney online.

 

JEDLO

Kuchyňa v tejto metropole je výnimočná a môže sa porovnávať s akýmkoľvek mestom rovnakej veľkosti. Využíva svoju polohu pri oceáne a spája najčerstvejšie lokálne potraviny, najmä vynikajúce morské plody a pridáva k nim príchuť Ázie, Stredozemného mora, Ameriky a samozrejme koloniálnej minulosti. Lokálci sú skutoční gurmáni, vždy hľadajú najnovšie štýlové reštaurácie. Stravovanie vonku nemusí byť vo všeobecnosti nákladné, aj keď najlepšie reštaurácie v Sydney sú drahé. Existuje tu aj množstvo lacnejších reštaurácií, kde sa dá pochutnať si na pizzi alebo miske rezancov. Dobrým miestom s ponukou kvalitného, zvyčajne cenovo dostupného jedla a novými chuťami sú miestne kaviarne. Krčmy ponúkajú buď spoľahlivé štandardné menu za dobrú cenu, alebo príležitostne, kvalitné moderné austrálske jedlá. Početné reštaurácie BYO (kde si môžete priniesť vlastné víno) ponúkajú podstatne lacnejšie stravovacie zážitky.

Takmer každý podnik má v ponuke jedlo, či už sú to chuťovky v podobe vyprážaných kalamárov, tacos, farebné hamburgery, alebo plnené sendviče. Najväčší rozkvet zažívajú v súčasnosti zdravé jedlá, vo forme misiek každého druhu, joga misy, Budha misy, šalátové misy.

Vegetariánstvo a vegánstvo sú na vzostupe aj v tejto časti sveta a väčšina reštaurácií ponúka aspoň niekoľko jedál tohto druhu. Napríklad obrovské množstvo ázijských reštaurácií a bistier v centre mesta, alebo špecializované reštaurácie.

 

ZÁBAVA

Austrálčania sú nočné tvory, keď majú na to náladu. Či už ide o barbecue party s priateľmi alebo celonočný tanečný maratón v miestnom klube, vedia sa dobre zabaviť. Zistíte, že alkohol zohráva v tejto kultúre veľkú úlohu. Najlepším spôsobom, ako zistiť aktuálne udalosti, je príloha Metro piatkových novín Sydney Morning Herald, alebo príloha Seven Days vo štvrtkových novinách Daily Telegraph.

Až donedávna bolo neľahké otvárať malé vinárne a koktailové salóniky kvôli prísnym zákonom na udeľovanie licencií NSW. Toto sa postupne mení, a začínajú vznikať aj takéto miesta, hlavne v centre a na blízkych predmestiach. Sú známe ako malé bary a sú skvelými miestami, kde stretnúť miestnych, hoci nápoje nie sú lacné.

Bary v Austrálii sa zvyknú volať hotely, po tradícii poskytovania ubytovania a stravy spolu s nápojmi ešte za starých čias. Príležitostne sa môžu označovať ako krčmy (puby). Termín bar sa používa hlavne pre miesta v luxusných hoteloch.

Umelecká scéna v meste prosperuje, je sofistikovaná a progresívna, najväčšou ikonou Sydney je opera.

Austrálske národné sebavedomie sa prelína so športovými úspechmi, miestni obyvatelia uctievajú svoje tímy, ako by to náboženstvo. Šport dominuje víkendovým televíznym programom, ale nič sa nevyrovná zážitku zo zápasu naživo. Zo širokej ponuky sa dá vybrať rugby, kriket, basketbal, futbal, tenis a mnoho iných.

Od 50-tych rokov minulého storočia sa Sydney stalo mekou džezu, v 70-tych rokoch sa začal objavovať austrálsky rock. To znamená, že takmer každú noc v týždni sa tu hrá živá hudba v rôznych krčmách, najmä okolo Inner West.

 

NÁKUPY

Sydney má veľa miest, kde sa dajú prevetrať kreditné karty. Väčšina populárnych obchodov je v časti Rocks a pozdĺž ulíc George a Pitt St, ďalšie okruhy butikových obchodov majú časti Mosman a Double Bay, v Chatswoode je najväčšia koncentrácia nákupných centier, a okrem toho sa cez víkendy konajú rôzne trhy.

Obchodné centrum Queen Victoria (QVB), na rohu ulíc Market St a George St patrí medzi najkrajšie nákupné arkády v Austrálii a má okolo 200 módnych obchodíkov, na štyroch poschodiach. Nájdete tu obchody s tou najlepšou módou z austrálskeho dizajnu, vrátane Oroton, Country Road a Lisa Ho.

Strand Arcade (medzi Pitt Street Mall a St. George) bola postavená v roku 1892 a je zaujímavá svojou architektúrou a malými butikmi, obchodmi s potravinami a kaviarňami.

Sydney má mnoho dobrých trhov, ktoré stoja za návštevu a na nasiaknutie miestnej atmosféry, prípadne na nákupy zaujímavých darčekov alebo suvenírov. Hlavne cez víkendy. Najbližšie k mestu je The Rocks Market, ktorý sa koná každú sobotu a nedeľu. Tento turistický trh má viac ako 100 predajcov, ktorí predávajú všetko od remeselných výrobkov, domácich potrieb a plagátov až po šperky a kuriozity. Paddy's Markets má stovky stánkov predávajúcich všetko od lacného oblečenia a rastlín až po kurčatá. Je otvorený od stredy do nedele, od 9:00 do 17:00.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Sydneyčania majú radi všetky druhy osláv. Nájdete tu všetko, od trblietavo oblečených joggerov až  po nahých milencov počas Mardi Grasu. Všetko začína s obrovským Sydney Festival, trvajúcim takmer celý január. Festival je dáždnikom viacerých podujatí  od živých koncertov, cez predstavenia pouličného divadla, ohňostroje, až po preteky Great Ferry Boat Race, oslavujúce Australia Day (sviatok pripomínajúci si založenie prvých európskych osád na území Austrálie). Vo februári sa koná festival nezávislého filmu Tropfest, ktorý je nasledovaný slávnosťou geyov a lesbičiek - Mardi Gras. Tradičnejším sviatkom je Royal Easter Show, trvajúca 12 dní, ktorá sa koná na  prelome marca a apríla. Sydney Writers Festival sa koná v máji, tesne ho nasleduje Sydney Film Festival, usporadúvaný v júni. Okolo 20 000 účastníkov má každoročný 14 kilometrový beh City to Surf Run, konajúci sa v auguste. Október patrí džezovému festivalu Manly Jazz Festival. „Vianočné siroty“ sa počas Vianoc tradične schádzajú na Bondi Beach, počas ich stretnutí sú polícia a plavčíci zaneprázdnení viac ako počas verejných prázdnin, po krátkom oddychu sa oslavy opakujú, príležitosťou je príchod Nového roku. Tí, ktorí sa boja vody oslavujú koniec starého roka v The Rocks alebo v Kings Cross. Koncom decembra štartujú aj preteky jácht zo Sydney do Hobartu, pokračujúce počas januára.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Anzac Memorial – prekrásny secesný pamätník, venovaný austrálskym a novozélandským jednotkám (Anzacs), bojujúcim v prvej svetovej vojne;

Balmain Historic Buildings – prekrásne ulice s množstvom dôležitých budov, nájdete tu aj najstaršiu väznicu v Sydney Watch House, postavenú v roku 1854;

Cadmans Cottage – najstarší dom v Sydney (postavený v roku 1816), žil tu posledný oficiálny kormidelník austrálskej vlády John Cadman;

Central Station – najväčší dopravný terminál mesta postavený na bývalom cintoríne v roku 1906;

Circular Quay – historické centrum mesta, prvé európske osídlenie mesta začalo práve tu;

Elizabeth Bay House – kedysi „najlepší“ dom Austrálie (postavený v roku 1839), dnes je zreštaurovaný do stavu z 19. storočia;

Experiment Farm Cottage – koloniálny bungalov postavený na prvom kúsku pôdu vydanej trestancovi, dnes je obchodom so starožitnosťami a dekoratívnym umením;

North Fort – úžasné výhľady na oceán a mesto, neďaleko leží vojenské múzeum Royal Australian Artillery National;

Parramatta – druhé  európske osídlenie v Austrálii, dnes komerčné centrum s pamiatkami a modernými stavbami;

St Andrew's Cathedral – najstaršia katedrála v Austrálii (1868), postavená podľa vzoru anglickej katedrály v Yorku;

St James' Church – postavený v roku 1824, najstarší kostol v Austrálii;

St Mary's Cathedral – sídlo katolíckeho biskupa, katedrála je postavená v retro-gotickom slohu;

Sydney Opera House – prekrásne biela a brilantne ostrá je najznámejšia austrálska ikona. Nezabudnuteľné miesto, kde sa dajú koncerty vidieť alebo len počúvať (www.sydneyoperahouse.com);

Sze Yup – okázalý čínsky chrám, postavený v roku 1898, oplatí sa vidieť počas čínskeho nového roka;

Town Hall – viktoriánska stavba, s koncertnou sálou, kde je umiestnený úžasný organ s 8000 píšťalami (www.cityofsydney.nsw.gov.au);

Vaucluse House – jedna z najlepších adries v meste, dom postavený v 19. storočí je úžasným príkladom neogotickej prímorskej architektúry;

Australian Museum – založené 40 rokov po európskom osídlení kontinentu, s výbornou zbierkou austrálskej fauny a histórie pôvodných obyvateľov (https://australianmuseum.net.au/);

Australian National Maritime Museum – neuveriteľný počet exponátov, inštalácií, projekcií (vrátane lode postavenej z plechoviek piva, repliky lode kapitána Cooka Endeavour) ukazuje na nikdy nekončiaci vzťah Austrálie a mora (www.anmm.gov.au);

Hyde Park Barracks Museum – múzeum orientujúce sa na niektoré časti austrálskej histórie (kriminálne činy, rozsudky a život prvých európskych obyvateľov Austrálie;

Museum of Sydney – excelentné, dynamické múzeum histórie mesta (www.hht.net.au/museums/mos);

Nicholson Museum – nájdete ho v areáli University of Sydney. Úžasná je zbierka antických, gréckych, rímskych a egyptských artefaktov;

Original & Authentic Aboriginal Art – originálna galéria špecializujúca sa na práce umelcov regiónov Central a Western Deserts, Queensland, Arnhem Land a Kimberleys (www.authaboriginalart.com.au);

Powerhouse Museum – nájdete tu čokoľvek, od parných strojov po gitaru Angusa Younga z AC/DC (www.powerhousemuseum.com );

Victoria Barracks – georgiánske stavby postavené v rokoch 1841-1848, dnes slúžiace ako múzeum vojenských predmetov;

Qudos Bank Arena – najväčšia austrálska športová hala (21 000 miest na sedenie), koná sa tu všetko od ľadových revue až po preteky terénnych áut (https://www.qudosbankarena.com.au/);

Anzac Bridge – najdlhší most v Austrálii, ponúkajúci úžasný výhľad na mesto;

Argyle Place – dedinka v anglickom štýle, štvrť koloniálnych domov, hotely Lord Nelson Brewery a Hero of Waterloo sa považujú za najstaršie austrálske puby;

Bondi Beach – najslávnejšia pláž Austrálie;

Centennial Park – najväčší park v meste, populárne miesto na jogging a cyklistiku;

Governors Phillip & Macquarie Towers – zrekonštruované pozostatky prvého sídla austrálskej vlády, stali sa súčasťou námestia First Government House Plaza, Governor Phillip Tower patrí medzi najvyššie budovy mesta;

Paddington Market – neuveriteľná zmes lacných trendy vecí, prekrásnych šperkov, kreatívneho oblečenia a jedla neuveriteľnej chuti (http://www.paddingtonmarkets.com.au/);

Redleaf Pool – najbližšia pláž k mestu, kde sa dá plávať. Jej západná časť patrí rodinám, východná gayom;

Royal Botanic Gardens – veľké záhrady v centre sú lukratívnym miestom na piknik, jogging, alebo na prechádzky;

Star City – obrovský komplex kasín, obchodov, divadiel, hotelov. Štýl sa dá popísať ako „Disney na austrálskej buši";

Sydney Aquarium – tri oceániá, žraloky, podvodné tunely pre návštevníkov (www.sydneyaquarium.com.au);

Sydney Fish Market – ročne sa tu predá viac ako 15 miliónov kilogramov rýb a iných morských živočíchov, zaujímavá je hlavne rybia aukcia, jedlo, nákupy najčerstvejších plodov mora;

Sydney Harbour – už od založenia mesta je prístav stredobodom jeho života, najlepšie je plaviť sa súkromnou jachtou alebo trajektom;

Sydney Tower – futuristická stavba stojaca 390 metrov nad mestom, z výšku 250 m môžete obdivovať blízke Blue Mountains, Botany Bay a obrovský Sydney Harbour;

Tamarama Beach – pláž s obrovskými vlnami, často obsadená miestnou gay komunitou; Taronga Zoo – ani sám predseda austrálskej vlády nemá výhľad ako obyvatelia tejto neobyčajnej zoologickej záhrady (https://taronga.org.au/sydney-zoo);

The Entertainment Quarter – zábavný komplex podobný filmovým štúdiám v LA; Waverley Cemetery – mnohí obyvatelia mesta by najradšej zomreli, aby sa dostali k výhľadu z tohto cintorína a zomrieť je jediný spôsob, ako sa sem dostať;

 

PASY

Sydney Explorer Pass - možnosť výberu vlastnej kombinácie atrakcií – 3, 4, 5 alebo 7 mestských atrakcií v cene od 109 AUD do 229 AUD. Jeho súčasťou je mapa a popis miestnych atrakcií. Viac informácií nájdete tu: https://www.thesydneypass.com/sydney/_d_Syd-p1.html?pass=Syd_Prod_Exp&allInc=true¤cy=AUD.

 

LETISKO

Sydney (Kingsford Smith) International Airport (SYD)

 

INTERNET

https://int.sydney.com/

http://www.sydney.com/destinations/sydney/

http://www.cityofsydney.nsw.gov.au/

http://en.wikipedia.org/wiki/Sydney

 

APLIKÁCIE

Walking The Rocks App – aplikácia, ktorá sprevádza turistickou časťou The Rocks, ktorá bola kľúčová pre rozvoj austrálskeho národa v posledných 200 rokoch, a aj predtým malo toto miesto zaujímavú históriu. Aplikácia Walking The Rocks vás prevedie počiatkami vzniku prvej osady, kedy bola táto štvrť domovom obchodníkov, stáli tu sklady a budovali sa prístavy, a vyrozpráva aj príbeh o scénickom a živom mieste, ktorým je dnes.

Beachsafe - komplexná aplikácia pre bezpečný pobyt na pláži a vo vode. Poskytuje informácie o plážach na celom kontinente v reálnom čase, a ponúka detailné informácie o pobrežných službách, o počasí, o prúdoch a prílivoch, o surfovaní a možných nebezpečenstvách. Používatelia môžu nájsť pláž podľa mapy, vyhľadávania alebo polohy GPS.

 

BEZ ZÁRUKY

Miestny pamätník holokaustu gejov a lesbičiek bol postavený na počesť mladého židovského dievčaťa, ktoré pred vyhladovaním v koncentračnom tábore zachránil jej homosexuálny spoluväzeň. Pamätník má tvar ružového trojuholníka a nájdete ho v Green Parku.

11. novembra 2008  -  Sydney sa  pripojilo k Londýnu, Singapuru a ďalším svetovým metropolám, ktoré od motoristov začali vyberať poplatky za vjazd do centra v čase dopravnej špičky. Vláda Nového Južného Walesu, najľudnatejšieho austrálskeho štátu, ktorého je Sydney hlavným mestom, rozhodla o výbere poplatkov na slávnom moste Harbour Bridge. Ten je hlavnou dopravnou tepnou vedúcou do centra Sydney.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa