Atény

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Athens, Grécko



 

Oficiálny názov Athens (Αθήνα)

Nasiaknuté mytológiou a históriou. Atmosféra  Atén je príjemná, ozvláštnená rušnými kaviarňami, chodníkmi vedúcimi pomedzi nekonečné pamiatky a primeranou porciou mestských excentrikov. Ak strávite miestnu mentalitu, užijete si jedno z najkľudnejších a najzvláštnejších európskych miest.
Mesto na prvý pohľad vyzerá ako betónová džungľa a dodnes ho trápi obávaný nefos (smog). Za hlučným a chaotickým zovňajškom má nepopierateľný šarm. Historické centrum, najväčšie pamiatky, reštaurácie a bary sú blízko pri sebe, čím sa stáva výbornou destináciou pre chodcov. 

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Aténach.

 

DOPRAVA

Verejná doprava pozostáva z mestských autobusov, trolejbusov, električiek, vlakov a metra. Atény sú prepojené aj so vzdialenejšími destináciami, a to vďaka medzinárodnému letisku, prístavom Piraeus, Rafina a Lavrio, národnej železničnej spoločnosti Trainose a diaľkovými autobusmi Ktel. Informácie o doprave na http://www.athenstransport.com/.

 

Druhy dopravy

Autobus a trolejbus - Autobusov  v meste premáva veľký počet, sú lacné, ale systém je dosť chaotický. Počas dopravnej špičky sú autobusy preplnené. Na letisko jazdia expresné linky. Na vzdialenejšie predmestia jazdia autobusy označené trojčísliami, viac informácií získate v informačných stánkoch na väčších zastávkach. Špeciálne cestovný poriadok je zavedený od júla do septembra. Prevádzkové hodiny závisia od linky, dňa a obdobia, no obyčajne premávajú od 5.00 do 0.00 hod. Mesto disponuje piatimi linkami s 24-hodinovou prevádzkou, 4 spoje sú spojené s letiskom a 8 spojov sú expresné linky. Diaľkové autobusy (KTEL) vlastnia súkromníci a sú často pohodlným a cenovo výhodným druhom dopravy.

Metro - Aténske metro  je najlepším spôsobom dopravy po centre. Je rýchle, tiché a spája dôležité pamiatky mesta. Metro pozostáva z troch liniek - linka 1 (zelená) – Kifisia – Piraeus, stojí v centre na zastávkach Thissío, Monastiráki, Omónia a Viktorías, linka 2 (červená) – Anthoupoli – Eliniko, stojí v strede mesta na zastávkach Omónia, Sýndagma a Akrópoli a linka 3 (modrá)  letisko – Douk. , Plakentias – Aghia Marina. Na mnohých staniciach metra môžete vidieť archeologické výstavy predmetov nájdených pri rekonštrukcii metra, a taktiež sú niektoré zo staníc zdobené moderným umením.

Električka - Električky začali svoju prevádzku na počesť Olympijských hier v roku 2004 a spájajú centrum mesta s južným pobrežím. Električky majú tri linky a v lete sú populárne, nakoľko hlavne miestni ich využívajú na prepravu k plážam a prímorským tavernám či klubom. Električky jazdia od 5.30 – 1.00 hod a v piatky a soboty približne do 2.30 hod. Čísla električiek sú umiestnené na prednom skle vozidiel. Električky nezastavujú na každej zastávke automaticky, ak chcete vystúpiť treba zazvoniť, ak nastúpiť treba zamávať.

Vlak - Podzemný vlak je súčasťou národnej železničnej siete Grécka. Hlavná trasa je od letiska po Kiato, kým ostatné smerujú do Ano Liosia. Jedna linka spája Ano Liosia s aténskou centrálnou stanicou, ďalšia trasa spája mestečko Halkida so stanicou Acharnai, aténskou centrálnou stanicou a stanicou Piraeus. V snahe priviesť grécke železnice k profitu, Trainose muselo znížiť počet trás a destinácií. Od roku 2016 je väčšina dopravy koncentrovaná na linku Atény – Solún a podzemné linky medzi Aténami a Kiato a Aténami a Halkidou. Taktiež sú obmedzené medzinárodné spojenia medzi Sofiou, Skopje a Belehradom.

Taxi - Žlté taxíky jazdia v Aténach a sú pohodlným druhom dopravy, aj keď drahším v porovnaní s inou mestskou dopravou. Zastavia vám na ulici, väčšinou krúžia okolo hlavných dopravných terminálov, alebo väčších námestí. Cesta na letisko stojí okolo 20 - 28 EUR. Väčšina taxikárov jedná profesionálne, no nájdu sa aj takí, ktorí schválne predlžujú trasu pre vyšší zárobok, a tak treba byť opatrný. Podľa zákona musia vždy zapnúť taxi meter a na konci jazdy dať blok cestujúcemu. Taktiež sa musia pridržiavať oficiálneho stanoveného cenníka. Ak taxikár počas jazdy berie ďalších pasažierov, nedivte sa, no cena sa medzi cestujúcich nerozdeľuje, každý platí za svoju časť cesty.

Auto - V Aténach môžete ísť pomalými, ale všadeprítomnými autobusmi, moderným metrom, električkou, alebo taxíkom, ale auto sa určite neodporúča. Ísť autom je nočnou morou a parkovanie je ešte horšie. Používať auto v okolí centra je problematické. Aj keď sú  vybudované parkovacie plochy či garáže, tak sú väčšinou plné a turista len ťažko nájde miesto. Prenajatie auta sa oplatí si zarezervovať dopredu cez internet a prevziať si ho už na letisku, nakoľko to je vzdialené 20 km od Atén.

Letisko - Letisko Eleftherios Venizelos ATH je vzdialené asi 20 km a dopravu z letiska a naspäť zabezpečujú taxíky, vopred rezervované limuzíny, aténske metro, prímestské vlaky, miestne a regionálne autobusy a autá na prenájom.

 

Cestovné lístky

Elektronický systém lístkov sa testoval do apríla 2017, kedy sa implementoval vo verejnej doprave mesta. Na výber má cestovateľ ATH.ENA lístok a ATH.ENA kartu. Oba typy sa môžu dobíjať na denný, trojdenný či päťdenný lístok. Karty sa vydávajú na základe vyplnenia aplikácie online na www.athenacard.gr. Zľavnené cestovné majú deti od 7-12 rokov, tínedžeri od 13-18 rokov a seniori nad 65 rokov, taktiež všetci držitelia študentskej karty . Zľavy sú bez ohľadu na národnosť, ale musí cestujúci preukázať svoju totožnosť. Stále platia pri cestovaní mestskou dopravou aj jednorazové lístky, ktoré kúpite v automatoch, v predajniach lístkov na každej stanici metra. Je potrebné si ich zakúpiť vopred (v kioskoch) alebo v špeciálnych stánkoch - hľadajte hnedé, červené alebo biele logo s nápisom „Isitíria edhó.“ Pokuta za jazdu na čiernu je štyridsaťnásobok ceny lístka.

 

Cena lístkov

Cena 90-minútového lístka je 1,40 EUR, denný lístok stojí 4,50 EUR,  päťdenný 9 EUR. Trojdňový turistický lístok stojí 22 EUR, ale tu okrem cestovania verejnou dopravou počas troch dní, má  turista v cene aj spiatočný lístok na letisko a iné výhody.  Cena mesačníka je 30 EUR (vrátane cesty na letisko je to 49 EUR), trojmesačník stojí 85 EUR aj s cestou na letisko to je 142 EUR.

 

Majte na pamäti, že v Grécku je množstvo štrajkov, ktoré sa uskutočňujú pravidelne a ovplyvňujú chod dopravy, no sú obyčajne vyhlásené 1-3 dni v predstihu.

 

UBYTOVANIE

Hotely a hostely môžu byť počas leta úplne plné – najmä v auguste – ale cez zvyšok roku nebudete mať problém nájsť izbu. Lepšie hotely sú plné počas celého roka, oplatí sa rezervácia. Izbu sa oplatí vidieť vopred, ich kvalita sa v rámci hotela môže líšiť. Predraženiu sa vyhnete, ak si pozriete ceny stanovené vládou (podľa zákona musia byť vystavené na zadnej strane dverí každej izby). Kvôli olympiáde bolo mnoho hotelov prerobených. V niektorých nájdete výhodné ceny (aspoň podľa aténskych štandardov). Bývanie vo štvrtiach ako Pláka alebo Sýndagma je napriek komercii príjemné, sú blízko hlavných turistických atrakcií; Mnoho hotelov má výhľad na Akropolu. Bývalá chudobná a nepríjemná štvrť  Monastiráki sa rapídne zlepšila, vedľajšia Thissío je menšia a vzdušnejšia s príjemným nočným životom a úžasnými výhľadmi na Akropolu. Na týchto miestach sa koncentrujú väčšie hotely, a okolie môže byť hlučné. Dôvodom sú užšie uličky, nikdy neutíchajúci zvuk motoriek. Žiadny z väčších hotelov sa nedá považovať za lacný. Výhodnejšie, a v niektorých prípadoch aj príjemnejšie (tichšie a kľudnejšie) je ubytovať sa vo vzdialenejších štvrtiach. Východne od centra, vedľa obchodnej štvrti Kolonáki vo štvrti Ilýsia nájdete moderné biznis hotely. Veľké hotely okolo rušných ulíc nájdete na Platía Omonías. Vzdialenejšie a tichšie štvrte Metaxouryío, Exárhia a Platía Viktorías ponúkajú hotely strednej úrovne. Hotely v Pireu majú dobrý prístup do centra mesta, oplatí sa tu bývať len vtedy ak čakáte na trajekt. Pozdĺž pobrežia sa k hotelom dostanete novou električkovou linkou. Tiež sem jazdia expresné autobusy smerujúce na letisko.
Kempingy sú príjemnejšie vzdialenejšie na pobreží. Ponuka hotelov na oficiálnych turistických stránkach Grécka.

Rezervujte si ubytovanie v Aténach online. 

 

JEDLO

Večerať v meste je serióznou časťou aténskej kultúry. Či ide o susednú rodinnú tavernu, alebo grill-bar podávajúci tradičné grécke špeciality, alebo trendy reštaurácie podávajúce moderné grécke jedlá, alebo luxusné miesta so stredomorskou a medzinárodnou kuchyňou.
Ak chcete rýchle, lacné jedlo, oplatí sa tradičné 'souvlaki', grilované mäso (bravčové, kuracie), zelenina (paradajky, cibuľa) a 'tzatziki' (grécky jogurt obohatený cesnakom a uhorkou). Všetko býva zabalené do kúska chleba (pita). Ceny „souvlaki“ kolíšu, mnohokrát závisia od predavača. Väčšinou sa pohybujú okolo 1,70 až 2,20 EUR, ak k u tomu pridáte šalát, alebo kolu obed vás bude stáť do 7 EUR. Zoznam niekoľkých aténskych reštaurácií nájdete tu.    

 

ZÁBAVA

V meste je dostatok miest, ktoré uspokoja vaše potreby zábavy, aj keď väčšina klubov sa naplní až po polnoci. Z bohatej ponuky gréckych diskoték si môžete vybrať  tsifteteli (brušné tance), bouzoukiu (balady spievané mužmi), laiku (pop -music), rebetiku (blues), alebo eklektickú umeleckú hudbu (entekna). Nezabudnite, mnoho klubov sa počas letných mesiacov sťahuje na blízke pláže. Menšie bary a kluby nájdete vo štvrti Psyrrí. Mesto je plné kaviarní, hlasná večerná konverzácia je všadeprítomná.

 

NÁKUPY

Pokušení pre shopaholikov je neuveriteľne veľa. Od prekrásnych ručných prác, značkového oblečenia, exkluzívnych topánok a klenotov, po lacné suveníry tváriace sa starobylo. Aj keď sú Atény veľkým mestom veľa obchodných domov alebo nákupných centier tu nenájdete. Väčšinu tvoria menšie rodinné obchody. Suveníry ponúkajú všade kam chodia turisti. Medzi obľúbené komodity patria starožitnosti, reprodukcie z múzeí, výšivky a ľudové výrobky, jedlo a nápoje. Obchody so suvenírmi všetkých úrovní nájdete vo štvrti Plaka. Drahšie, trendy a umelecké obchody nájdete vo štvrti Kolonaki. Primerané ceny nájdete na ulici Ermou, za námestím Syntagma. Odbočte doľava a v menších uličkách nájdete lacné obchody s topánkami, klenoty, darčekmi a všeličím možným.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Dôležitým sviatkom sú Traja králi (6. Január), Veľký piatok, Veľkonočná nedeľa, Deň nezávislosti (25. Marec), Sviatok práce (1. Máj), Sviatok rodín (15. August), sviatok Okhi (odmietnutie talianskeho ultimáta, 28. Október), Vianoce a sviatok sv. Štefana (26. September); Grécka karnevalová sezóna trvá tri týždne pred začiatkom pôstu. Súčasťou osláv je jedlo, pitie, a všeobecné veselie. Veľká noc je najdôležitejším festivalom v gréckom ortodoxnom kalendári. Procesia so sviečkami vedúca na kopec Lykavittos do kaplnky Agios Georgos je grandiózna.
Kultúrnou sezónou je leto. Predstavenia gréckych tancov sa v divadle Dora Stratou konajú od stredu mája do septembra. Najväčšou udalosťou mesta je Helénsky festival, konajúci sa od stredu júna do septembra. Eklektický program hudby, tanca a divadla (vrátane tradičnej gréckej drámy) predvádzajú v antickom divadle Odeon – v úžasnom prostredí vysvietenej Akropoly. Menšie predstavenia sa konajú po celom meste.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

 

   TOP 10 ATRAKCIÍ V ATÉNACH   

 

Akropolis – najdôležitejšia pamiatka západného sveta, korunovaná Parthenónom, hliadkujúcim nad mestom. Je viditeľná takmer z celého mesta. Parthenón je najväčším dostavaným dórskym chrámom v Grécku (www.culture.gr);

Antická Agora – miesto stretávania v starovekom Grécku, centrum administratívy, obchodu, politického a sociálneho života. Viedli sem všetky antické cesty, svoju filozofiu tu vysvetľoval Sokrates, kázal tu svätý Pavol (www.culture.gr);

Benaki Museum Pireos Annexe – najstaršie a možno aj najlepšie múzeum v Grécku s viac ako 20 000 exponátmi (www.benaki.gr);

Múzeum antického umenia Grécka a Kyklád – výnimočné súkromné múzeum  s najväčšou zbierkou Kykladského umenia na svete (www.cycladic.gr);

Múzeum gréckeho ľudového umenia – nevšedná zbierka náboženského a sekulárneho umenia 18. a 19. Storočia. Atrakciou sú historické maľby maliara – samouka Theofilosa Hatzimichaila, ktorý  transformoval historické, mytologické ale aj moderné motívy do svojho osobitého dvojrozmerného štýlu;

Národné archeologické múzeum – nájdete tu najdôležitejšie archeologické nálezy Grécka, „hviezdou“ je maska kráľa Agamemnona (www.culture.gr );

Národné záhrady – prekrásne, tienisté záhrady, príjemný únik pred horúčavou mesta;

Plaka & Anafiotika – napriek hordám turistov si obidve štvrte zachovávajú osobitý charakter a patria medzi najtichšie miesta v Aténach;

Chrám Dia Olympského -  najväčší chrám Grécka. Začal ho stavať grécky tyran Peisistratos, dokončil ho až o sedem storočí neskôr rímsky cisár Hadrián;

Dionýzovo divadlo – dôležitosť divadla pre aténsky štát sa dá dokumentovať jeho monumentálnymi rozmermi  a polohou na juhovýchodnej strane Akropoly (www.culture.gr)

 

PASY

Aténsky pas (Athens City Pass) zbaví turistu od stresov spojených s čakaním v rade či kupovaním lístkov na každú atrakciu zvlášť či pri cestovaní. Na výber je mini pass, klasický a kompletný, ktoré sa líšia cenou a možnosťami využitia. Všetky passy zahŕňajú voľný vstup do nového múzea Akropoly, jazdu zadarmo na hop on hop off autobuse, prehliadky so sprievodom počas leta, jazda na mini vláčiku v prístave Piraeus a 50% zľavy do múzeí, obchodov a reštaurácií. Klasický pass zahŕňa navyše voľný vstup do Akropoly a verejnú dopravu na dobu 72 hodín vrátane transferu na letisko a z letiska. Kompletný pass má navyše vstup aj do všetkých archeologických pamiatok Akropoly a do hlavných archeologických múzeí mesta. Pri klasickom a kompletnom passe dostanete aj mapu mesta, mapu metra a knižného sprievodcu mestom v rôznych svetových jazykov.  Mini pass po objednaní môže byť zaslaný mailom, pričom ostatné dva druhy si musí nový majiteľ passu prevziať na medzinárodnom letisku, v prístave Piraeus, ale tiež je možnosť zaslania poštou. Cena mini passu je 29,90 EUR, klasický pass stojí 79,90 EUR a kompletný 112,90 EUR. Viac informácií na http://www.athenscitypass.gr/.

 

APLIKÁCIE

Athens planner – atrakcie mesta s príslušným časom potrebným na prehliadku, reštaurácie či obchodné centrá, parky mesta

Athens City Travel Guide – GuidePal – to najlepšie z mesta na odporúčanie miestnych obyvateľov a špecialistov v oblasti cestovania

Athens Map and Walks – pešie túry od  svetoznámych atrakcií Atén až po skryté skvosty

Athens book – všetko vo vašom okolí od pekární až po nemocnice, sprievodca mestom

Greek by Nemo  - najdôležitejšie slová a frázy gréckeho jazyka aj s audio prehratím

 

INTERNET

http://www.thisisathens.org/

http://www.gnto.gr/

http://www.greece-athens.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Athens

https://www.athensguide.com/

 

VEĽVYSLANECTVO

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Aténach

Georgiou Seferi 4, Paleo Psychiko, 154 52, Atény, Grécko

 

BEZ ZÁRUKY

Perikles sa rozhodol transformovať Akropolu na chrámové mesto potom, ako mu delfská veštica  v roku 510 p.n.l. oznámila, že sa pahorok má stať provinciou bohov.
Prezývku Atény má až 22 svetových miest. Vedeli ste že Aténami Bodrogu je maďarské mesto Šárošpaták, českými Aténami je mesto Krnov, a sibírskymi Aténami je mesto Tomsk?

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa