Mníchov

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Munich, Nemecko



 

Oficiálny názov München, Munich

Súper Berlína o titul najpopulárnejšej nemeckej destinácie. Sofistikované mesto obľubujúce protiklady. Oblečte si lederhosen a navštívte metropolu Bavorska, kde sú folklórne tradície obľúbené rovnako ako auto BMW, štedré porcie jedál práve tak, ako haute cuisine.

Mníchov je útočiskom všetkých druhov kultúr, s neuveriteľným počtom múzeí, živelnou umeleckou scénou a neslávne hýriacim Oktoberfestom. Bavorsko je suvenírovou ikonou Nemecka, uvidíte to z pohľadníc a rozprávkovej gotiky. Mníchovské Biergarten nie sú výnimkou.

 

DOPRAVA

Mestský integrovaný systém dopravy MVV (www.mvv-muenchen.de) je sieťou autobusov, električiek a vlakových tratí S- a U- Bahn. Je pomerne dobrý, ale systém lístkov a poplatkov je pomerne komplikovaný. Ceny závisia od množstva precestovaných zón. Mesto je rozdelené do série sústredných kruhov (štyroch zón), uvidíte ich na dopravných mapách na každej stanici, alebo zastávke. Väčšina turistických miest (okrem Dachau a letiska) sa nachádza vo vnútornej, bielej, Inneraum zóne. S- a U-Bahn jazdia takmer 24 hodín denne, s väčším intervalom medzi 2:00 až 4:00. Nočné autobusy a električky premávajú v rámci centra mesta.

Cena lístka pre jednu zónu je 2,90 EUR, denné lístky sú za cenu 6,70 EUR pre jednu osobu (pre jednu zónu), a 12,80 EUR zaplatíte za denný lístok pre skupinu maximálne piatich ľudí. Týždenná karta IsarCard sa dá zaobstarať za 15,40 EUR. Ak by ste chceli prepravovať bicykel, lístok kúpite za 3,00 EUR a tento sa dá použiť len v metre (U-Bahn), a v S-Bahn vlakoch. Šoféri autobusov predávajú len obyčajné a jednodňové lístky, iné druhy sa dajú kúpiť v automatoch, alebo v okienkach na jednotlivých staniciach metra a vlaku.

Autobusová linka známa ako Museenlinie 100 spája východnú vlakovú stanicu (Ostbahnhof) s hlavnou vlakovou stanicou (Hauptbahnhof), a prechádza viacerými turistickými miestami, ako napríklad Kunstareal, Bayerisches Nationalmuseum a English Garden.

Rezervujte si ubytovanie v Mníchove online.

 

UBYTOVANIE

Mníchov prekypuje hotelmi všetkých cenových kategórií, od jednoduchých zariadení, po hyperluxusné hotely a je tu niekoľko hostelov,  najviac v okolí hlavnej vlakovej stanice. Nezabudnite, počas trvania Oktoberfestu ( od polovice septembra, po prvú októbrovú nedeľu) sa oplatí rezervovať si ubytovanie (hlavne v lacnejších hoteloch) vopred. Ak nemáte zabezpečené spanie pri príchode do mesta, šanca existuje, ak prídete do turistickej informačnej agentúry Fremdenverkehrsamt, na hlavnej stanici, kde vám vedia ohľadom ubytovania poradiť a izbu rezervovať.

Altstadt je časť mesta, kde sa oplatí prespať, ak chcete byť v blízkosti pamiatok a dobrých reštaurácií. V tomto prípade nebudete potrebovať na presuny mestskú dopravu, lebo väčšina atraktívnych miest sa dá prejsť pešo. Štvrte Haidhausen a Lehel sú tiché a pokojné oblasti v blízkosti centra. Maxvorstadt je len na skok od areálu múzeí Kunstareal, ale ponuka ubytovania je slabá. Schwabing a Englischer Garten majú elegantnú a rušnú atmosféru, a v susedstve najväčší mníchovský park.

 

JEDLO

Mníchov je hlavným mestom južného Nemecka, čo sa týka ponuky stravovania. Lokálne reštaurácie, bistrá a kaviarne preferujú regionálne, sezónne a organické potraviny. Nájdete tu aj širokú škálu jedál medzinárodnej kuchyne, hlavne talianske, afganské, vietnamské a turecké reštaurácie, a vegetariáni sa tiež môžu tešiť na niečo viac, ako len rezance a šaláty.

Dobré porcie ťažkých jedál sú normou bavorskej kuchyne. Domáce knedle a pirohy sú tradičnou špecialitou, rovnako aj všetky druhy klobás (najmä Weisswurst, ktorá sa podáva s čerstvým praclíkom a horčicou) a Leberkäse. Z tradičných bavorských jedál, by sa dali vybrať Schweinsbraten (pražené bravčové mäso), Schweinshaxe (pečené bravčové kolienko), Brathendl alebo jednoducho Hendl (pečené kuracie mäso) alebo Bauernente (pečená kačica). Tie sa zvyčajne podávajú s omáčkou a Knödel (veľké okrúhle alebo zemiakové knedle) alebo Späzle (vaječné rezance).

Čerstvé ovocie a zeleninu, veľa druhov farmárskych syrov, exotické olivy, šunky a džemy, lišty a hľuzovky kúpite na jednom z najlepších gurmánskych trhov v strednej Európe – Viktualienmarkt.

Pivárne (Bierkeller) a pivné záhrady (Biergarten) sú charakteristické mníchovské atrakcie. Všeobecne ide priestorné haly, kde podávajú silné pivo vyrábané v miestnych pivovaroch. Nechýba tradičné bavorské jedlo. Na predmestiach sa ukrývajú vo veľkých, zarastených záhradách, v centre sú terasy menšie. Aj keď sa niektoré pod tlakom extenzívneho turizmu zmenili, zostali nezabudnuteľným symbolom mesta.

Ponuka reštaurácií na oficiálnych stránkach mesta.

 

ZÁBAVA

Mníchov je skvelé miesto pre nočný život. Nájdete tu mnoho pivární, hotelových salónikov, gaštanových záhradných pivární, DJ bary, kokteilové chrámy - rozmanitosť je obrovská. A bez ohľadu na to, kde sa nachádzate, nebudete ďaleko od kaviarne. Mesto má niektoré z najlepších európskych nočných klubov, na zaujímavých miestach, pre takmer každý hudobný vkus. Tanečné parkety sa roztancujú okolo 1:00, ak prídete skôr, vyhnete sa dlhým radám pred bránami  podniku. Ak vyzeráte na menej ako 30 rokov, odporúča sa priniesť si občiansky preukaz. Vstupné zriedka prekročí sumu 15,00 EUR.

V Mníchove sa stále niečo deje. Ako kultúrna metropola južného Nemecka, je známy svojimi opernými a symfonickými koncertami a divadlom. Ak chcete zistiť, čo sa deje v meste, vyzdvihnite si programového sprievodcu Monatsprogramm v turistickom stredisku Hauptbahnhof alebo navštívte https://www.muenchen.de/int/en/events.html. Prípadne môžete sedieť v letnej záhrade alebo v pivárni a vychutnávať si hudbu a miestnu scénu.

"Hlavné mesto piva" ponúka nespočetné pivné záhrady, Oktoberfest (a niekoľko ďalších drobných pivných festivalov), niektoré z najznámejších pivovarov v strednej Európe, napríklad Paulaner a Augustiner, rôzne druhy pív vo všetkých odtieňoch a silách. Napriek vysokej spotrebe piva, je len zriedka vidieť opilcov alebo výtržníctvo, a väčšina krčmičiek a záhrad je vhodná pre rodiny, s detskými ihriskami a vysokými stoličkami.

 

NÁKUPY

Pešia zóna v starom meste (Altstadt) je hlavným nákupným centrom mesta. Nájdete tu obchodné domy, predajne s oblečením a obuvou, a po ceste narazíte aj na pár obchodov so suvenírmi. Časti Glockenbachviertel a Schwabing majú veľa zaujímavých obchodov, ktoré sa špecializujú na vintage oblečenie, knihy a starožitnosti.

Luxusné a drahé obchody sú okolo Maximilianstrasse.

Zóna stredne drahých obchodov, medzinárodných sietí, a nezávislých butikov, s množstvom reštaurácií, kaviarenských terás a záhradných pivární je na Kaufingerstrasse. V lete a počas sobôt je preplnená turistami z celého sveta, nechýbajú ani miestni.

Medzi najznámejšie nákupné centrá patria PEP ( na zastávke metra U5, Neuperlach Zentrum), OEZ ( na zastávke metra U1 a U3, Olympia-Einkaufszentrum), alebo Riem Arkaden (zastávka U-Bahn U2, Messestadt Ost).

Na Hohenzollernstrasse natrafíte na obchody značiek ako Mazel, Vero Moda. Počas Oktoberfestu tu objavíte množstvo obchodov predávajúcich veľmi lacné tradičné nemecké kroje (Lederhosen alebo Dirndl).

Obchody medzinárodných sietí ako Body Shop, alebo Starbucks sú na Leopoldstrasse.

Nákupné tipy oficiálnych stránkach mesta. (https://www.muenchen.de/int/en/shopping.html )

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Mníchovský kalendár je pozitívne naplnený udalosťami. Začína januárovými fašiangami. Drsným niekoľkotýždňovým zhlukom pouličných parties a bálov. Veľký pôst končí v marci Starkbierzeitom, kedy sa konzumujú silné pivá končiace s menom končiacim príponou 'ator' (napr. Triumphator, Salvator, Maximator, etceterator), ide o tradíciou siahajúcu do mníšskych čias. Apríl víta jar menším Oktoberfestom, volá sa Frühlingsfest (s oveľa nižšou účasťou ako väčší Oktoberfest, konajúci sa pravidelne na prelome septembra a októbra). V poslednú aprílovú sobotu sa koná trh Auer Dult (usporadúva sa tiež v júli a v októbri).

Mníchovské divadelné a hudobné bienále sa koná  každý druhý rok v máji, koniec júna patrí festivalu svetovej kultúry Tollwood v mníchovskom Olympiaparku.
Jún končí mníchovským filmovým festivalom, menšou verziou známejšieho berlínskeho. Júlový deň sv. Kryštofa sa oslavuje trojdňovou party gejov a lesbičiek, s pouličnými sprievodmi, pretekmi v behu na vysokých opätkoch. 

Oktoberfest, najväčšie kolektívne pitie alkoholu na svete sa začína v septembri.  Rok sa končí zimným, obrovským Christkindlmarktom konajúcim sa na Marienplatz, dopĺňa ho obrovský vianočný strom a stánky predávajúce remeselné výrobky a teplé Glühwein.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Karlstor – stredoveká brána, jedna posledných v Mníchove, stráži východný vchod do starého mesta;

Königsplatz – námestie inšpirované aténskou Akropolou dotvorili niekoľkými budovami fašisti, dnes pôsobí príjemne;

Marienplatz – srdce a duša Starého mesta, pozoruhodná je animovaná zvonkohra na budove Novej radnice;

Neues Rathaus -  fasády neogotickej radnice sú posiate sochami a drakmi, pre dobrý výhľad sa oplatí vystúpiť na 85m vysokú vežu;

Odeonsplatz – námestie postavené v 19. storočí s výbornými ale drahými kaviarňami;

Frauenkirche – spirituálne srdce a najväčší kostol v Mníchove, jeho cibuľovité veže dosahujú výšku až 99m;

Residenz – obrovský palác pripomínajúci silu rodu Wittelsbachovcov – bavorských kráľov;

Schloss Nymphenburg – pitoreskný barokový palác postavený ako letné sídlo kráľovskej rodiny;

Bavaria – 18 metrov vysoká socha Amazonky, v štýle sochy Slobody drží v ruke dubovú halúzku a pri nohách jej leží lev. Dá sa vystúpiť až do jej hlavy, odkiaľ sú výborné výhľady (najmä na Oktoberfest);

Alte Pinakothek – jedna najdôležitejších zbierok starého umenia v Európe. Medzi najstaršie maľby patrí Ukrižovanie od Lucasa Cranacha (1503), medzi klenoty patria práce Albrechta Dürera, Matthiasa Grünewalda, Albrechta Altdorfera, nechýbajú ani talianski majstri ako Botticelli, Rafael, Tizian. Holanďania ako Rogier van der Weyden, Hans Memling, Jan Gossaert, alebo Rubens, francúzsku maľbu zastupujú  Nicolas Poussin, Claude Lorrain alebo François Boucher, španielsko El Greco, Murillo alebo Velázquez;

Altes Rathaus – tretia verzia starej radnice, 9. Novembra 1939 tu prejav Josepha Goebbelsa odštartoval neslávne pogromy Krištáľovej noci, dnes tu sídli múzeum hračiek;

Bier & Oktoberfestmuseum – predstavte si štyri poschodia sudov na varenie piva, historických fotografií  zo začiatkov Oktoberfestu, zaujímavá je aj samotná budova múzea;

BMW Museum – nastavte si vnútorného Michaela Schumachera,  a pripravte sa na avantgardnú výstavu spájajúcu umenie, históriu a dizajn;

Bayerisches Nationalmuseum – múzeum preplnené folklórnymi predmetmi južného Nemecka;

Deutsches Museum – dôkaz, že aj veda dokáže byť zábavná, prehliadka vynálezov od doby kamennej po budúcnosť;

Deutsches Theatermuseum – neustále sa meniace výstavy nemecky hovoriaceho divadla, kulisy, kostýmy a masky;

Glyptothek - ak ste fanúšikom klasického gréckeho umenia, alebo nahých tiel, ktorým chýba nos, alebo iná časť tela;

Haus der Kunst - budova postavená nacistami, dnes prezentuje tých umelcov, ktorých nacisti pokladali za degenerovaných...expresionistov, surrealistov a dadaistov;

Jüdisches Museum – otvorenie židovského múzea v meste s nacistickou minulosťou je doslova míľnikom;

Münchner Stadtmuseum – chodením po zbierkach sa dajú stráviť hodiny, perfektná atrakcia do zlého počasia;

Museum Villa Stuck - prekrásna secesná rezidencia jedného z najväčších umelcov v meste na prelome 20. Storočia. Usporadúvajú aj výstavy súčasného umenia;

Neue Pinakothek – galéria zastrešuje jednu z najlepších zbierok umenia 19. a 20. storočia (od rokoka po secesiu). Medzi najslávnejšie patria diela impresionistov Moneta, Cézanna, Degasa, tiež Vincenta Van Gogha. Pozoruhodný je tiež maliar nemeckého romantizmu Caspar David Friedrich;

Schack-Galerie – útek do fantastických krajín romantických maliarov ako Böcklin, Feuerbach alebo Moritz von Schwind;

Staatliches Museum Ägyptischer Kunst – niektoré významné egyptské vykopávky skončili práve tu;

Pinakothek der Moderne – najväčšia galéria moderného nemeckého umenia, od klasikov ako Picasso, Klee, Magritte, Kandinsky, po súčasné „stars“ ako Georg Baselitz, Andy Warhol, Cy Twombly alebo Joseph Beuys;

Allianz Arena – nový mníchovský štadión, svoje zápasy tu hrajú obidva miestne kluby 1. FC Bayern a TSV 1860;

Bavaria Filmstadt – tematický park postavený okolo najstarších nemeckých filmových štúdií. Natáčali sa tu filmy ako Das Boot, alebo nemecké soap-opery ako Marienhof;

Englischer Garten – jeden z najväčších európskych mestských parkov, väčší ako londýnsky Hyde Park, alebo newyorský Central Park;

Olympic Park – dodnes atraktívne miesto. V roku 1972 sa tu konali Olympijské hry, pozoruhodná je 290m vysoká vyhliadková veža Olympia Tower, tiež gigantická priehľadná strecha Olympijskéhio štadióna;

 

PASY

Munich Card – zahŕňa dopravu zadarmo v rámci hlavnej zóny Inneraum (zóna vyznačená bielou farbou), a zľavy v rozmedzí 10% až 70% na viac ako 90 turistických atrakcií, na prehliadky mesta, zľavy v reštauráciách a divadlách. Jednodňová karta stojí 9,90 EUR, dvojdňová 15,90 EUR. Dá sa kúpiť online, v automatoch prepravcu MVG, na staniciach metra, a v informačnom okienku prepravcu MVG na Marienplatz a na hlavnej vlakovej stanici.

Existuje aj verzia karty s dopravou zadarmo pre všetky zóny a s rovnakými zľavami. Pri platnosti jeden deň je cena 15,90 EUR.

Munich City Pass – zahŕňa dopravu zadarmo a bezplatný vstup do 45 múzeí, plus zľavy na turistické atrakcie. Jednodňový pass stojí 39,90 EUR pre dopravnú zónu Inneraum.

 

INTERNET

http://www.muenchen.de/

 

LETISKO

Munich Airport (MUC)

 

APLIKÁCIE

Munich offline travel guide – aplikácia obsahuje všetky cestovateľské informácie, tisíce článkov o pamiatkach vrátane fotografií, offline navigáciu, mapu mesta s vyznačenými hotelmi, reštauráciami, nočnými klubmi, aj plánovač trás.

Munich Metro - MVG mapa a plánovač trás : používa mapu vydanú prepravcom MVV pre metro a S-Bahn vlaky, obsahuje plánovač ciest, vyhľadáva najbližšiu stanicu metra

 

BEZ ZÁRUKY

V foyeri mníchovskej Frauenkirche nájdete odtlačok diablovho kopyta... Keď stavbu dostavali, prišiel sa sem pozrieť sám diabol. Začal sa smiať, pretože stavitelia sem zabudli umiestniť akékoľvek okná. Na znak triumfu tu nechal odtlačok svojej nohy, ale zabudol že je len v predsieni katedrály... 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa