Chicago

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Chicago, USA



 

Oficiálny názov: Chicago

Aj keď je rad dlhý a pomalý, počkajte. Čaká vás neuveriteľný kulinárny zážitok. Budete rozmýšľať na tým čo si vyberiete. Bude to bravčové s modrým syrom a višňovou omáčkou, alebo kačka naložená v sezame a zázvore?

Čokoľvek si vyberiete, neoľutujete. Všetky americké noviny prehlasujú Chicago za americkú kulinársku hviezdu. Vám nezostane nič iné len súhlasiť. Smiešne je len to, že jete v stánku v hot-dogmi. Samozrejme, je to labužnícky stánok (Hot Doug’s) a reprezentuje esenciu mesta. Chicago miluje nezvyklé spojenia vysokej kultúry a pozemských rozkoší. Napríklad miestny Art Institute, jedna z najlepších zbierok impresionizmu s viac než štvrť miliónom diel...

Čo sa stane počas Super Bowlu? Múzeum umiestni pred svoj vchod, vedľa sôch levov obrovské plexisklové helmy miestneho klubu Bears. Alebo Crown Fountain, ďalšie z diel nad ktorými žasnú kritici, a čo ľudia? Nič, len ďalšia z fontán, okolo ktorých sa dá hrať. Samozrejme, nehovoríme že si mesto nevie nič vážiť. Je len podráždené večným „druhým miestom“, po mestách na obidvoch stranách amerického pobrežia. Nie je to tak, že podľa magazínu Saveur má mesto lepšie reštaurácie ako New York? A nevyhralo Chicago súťaž o usporiadanie olympijských hier v roku 2016 práve nad LA? Hmm... asi áno.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Chicagu.

 

DOPRAVA

Chicago je mesto, kde sa dá ľahko orientovať vďaka systematicky vybudovanému systému ulíc . Madison Street rozdeľuje mesto na sever a juh, zatiaľ čo State Street  ho delí na východ a na západ. Križovatka State / Madison označuje začiatok mestského systému ulíc. Adresy sú označené podľa vzdialenosti od týchto bodov, takže napríklad adresa 3600 North Clark znamená, že sa nachádzate 36 blokov severne od Madison Street.

Cestovať po meste je jednoduché a rýchle vďaka autobusom a vlakovému dopravnému systému "El,"premávajúcemu 24 hodín a spravovanému spoločnosťou  CTA (www.transitchicago.com). Platenie v hotovosti je možné pre jazdy autobusmi, pre použitie iného druhu dopravy je potrebná cestovná karta Ventra, alebo bezlimitný Ride Pass.

Len niektoré z ôsmich liniek "L" vlakov v Chicagu sú nadzemné. Obsluhujú 144 staníc a je to jeden z najefektívnejších a najdostupnejších spôsobov dopravy. Dve linky fungujú 24 hodín denne: Modrá linka, ktorá spája letisko a centrum, a Červená linka. Cena za jednu jazdu je okolo 2,50 USD.

Viac ako 100 autobusových liniek spája mestské časti. Niekoľko liniek funguje 24 hodín denne. Ak budete platiť cestovné v hotovosti je potrebné pripraviť si presnú sumu - 2,50 USD.

Metro spája odľahlé predmestia s centrom mesta a je jednoduchým a rýchlym spôsobom dopravy. Za jednu jazdu zaplatíte asi 2,75 USD podľa prejazdených zón.

Šoférovanie v Chicagu nie je žiadna zábava. Dopravné zápchy sú v meste stále. Obzvlášť na krátke cesty v rámci mesta sa odporúča využiť radšej verejnú dopravu.

Taxíkov je v centre mesta, na letiskách a vo všetkých štvrtiach Chicaga veľmi veľa. Dajú sa objednať aj cez mobilnú aplikáciu ARRO a CURB. Taxíky si účtujú základnú sadzbu vo výške 3,25 USD plus 2,25 dolárov za každú prejazdenú míľu.

 

UBYTOVANIE

V Chicagu bude ubytovanie pravdepodobne najväčším výdavkom z celého pobytu. Dobrou kombináciou pohodlia a ceny sú útulné butik-hotely, najmä tie, ktoré sídlia v architektonických pamiatkach. Lacnejšiu verziu ponúka niekoľko hostelov, ktoré v posledných rokoch vznikli v odľahlých, ale živých štvrtiach ako Wicker Park a Wrigleyville. Obrovské biznis hotely sa obvykle starajú o návštevníkov konferencií a biznismenov, a nájdete ich v časti Loop a Near North. Lacnejšie penzióny sú roztrúsené v častiach Wicker Park a Lake View.

Vrcholom turistickej sezóny sú letné mesiace, jún až august, ale Chicago hosťuje aj veľa obchodných konferencií, takže dopyt a ceny sú vysoké takmer po celý rok. Rezervujte si ubytovanie vopred, aby ste sa vyhli nepríjemným prekvapeniam. Ceny sú najnižšie od decembra do februára.

Ponuka ubytovania na turistických stránkach  mesta - https://www.choosechicago.com/hotels/

Rezervujte si ubytovanie v Chicagu online.

 

JEDLO

Chicagský kozmopolitný make-up sa odráža v množstve etnických reštaurácií. Ak hľadáte konkrétnu kuchyňu, stačí sa vybrať do štvrtí podľa ich názvu : Greektown, indická ulička Devon Ave, alebo Čínska štvrť. Ďalšie oblasti sú viac eklektické: Lincoln Square a Albany Park majú bezkonkurenčnú kuchyňu z Blízkeho východu, Nemecka a Kórey, zatiaľ čo Uptown ponúka takmer celú škálu jedál juhovýchodnej Ázie, alebo ghanskú, nigérijskú, súčasnú americkú, štýlovú japonskú a dokonca švédsku kuchyňu.

Bez ohľadu na to, aké jedlo máte radi, v tomto meste je na každom rohu šanca nájsť niečo chutné, a neminúť pritom veľa peňazí. Nájdete tu aj veľa reštaurácií rýchleho občerstvenia (fast foody) a pojazdných bufetov (food trucks).

Na zozname troch najznámejších pokrmov tohto mesta sú hot-dogy, pizza a talianske hovädzie mäso.

Väčšina reštaurácií podáva raňajky od 7:00 do 11:00, obed od 11:00 do 14:30, a večeru od 17:00 do 22:00.

Minimálne sprepitné z celkového účtu je 15%, a ak sú američania s obsluhou spokojní dávajú obvykle 20% z ceny účtu.

Ponuka na oficiálnych stránkach mesta - https://www.choosechicago.com/restaurants/

 

ZÁBAVA

Aj keď to nie je také intenzívne ako počas prohibície, konzumácia alkoholu je v Chicagu dodnes obľúbená. Bary v meste patria medzi najlepšie v USA. Nájdete tu bary pre všetkých, mnohé z nich sú otvorené do tretej, štvrtej alebo piatej ráno.  Populárny je neveľmi krásny cementový pás známy pod názvom Division Street  s veľkým počtom barov  a podnikov. Najväčšou trendy zónou je Wicker Park, zatiaľ čo Halsted Street  je známa ako Boystown pre podniky a bary s menšinovou orientáciou.

Pomerne dobrou alternatívou sú stovky kaviarní, ale tradičné taverny ešte nevymizli. 

Už od svojho vzniku, patrí nočný život v Chicagu medzi najlepšie v USA. Pre fanúšikov blues je (rodisko Muddyho Watersa) hlavným mestom  mestského blues, ktoré tu vzniklo. Tradícia blues zostáva silná, a pokračuje smerom k inovatívnym žánrom ako dance beat (80. roky), house alebo neuveriteľný jazz orchestra Art Ensemble of Chicago.

Nočné kluby nájdete po celom meste, hlavne v troch hlavných oblastiach: River North a West Loop - tu nájdete kluby s obrovskými a luxusnými priestormi, vyžadujúce určitý dress code; podniky vo Wicker Park a Ukie Village, ktoré sú väčšinou neformálne; a v častiach Wrigleyville a Boystown, ktoré sa dajú zaradiť niekde medzi tieto dve skupiny. Väčšina klubov využíva sociálne médiá na zľavnené vstupné. Veľmi dobrá je aj vysoká kultúra – klasická hudba, tanec a divadlo sú svetoznáme.

Aktuálne informácie o dianí v meste nájdete vo výborných týždenníkoch ako Chicago Reader, New City, gejom a lesbičkám je venovaný magazín Windy City Times.

Chicago je tiež športovým centrom. Obyvatelia mesta sú ku svojim tímom lojálni a podporujú ich. Medzi najobľúbenejších športovcov určite patril Michael Jordan, líder basketbalových Bulls (www.nba.com/bulls). Aj keď jeho éra skončila, stretnutia NBA sa oplatia vidieť. V ultramodernej športovej hale United Center, hrajú svoje zápasy aj hokejoví Blackhawks www.chicagoblackhawks.com). Chicagských hráčov amerického futbalu - Bears www.chicagobears.com) uvidíte na štadióne Soldier Field s kapacitou 66.000 divákov. Čo sa týka bejzbalu, žiadni chicagský tím Svetovú sériu nevyhral (od roku 1917), podarilo sa to až White Sox (www.chicago.whitesox.com) v roku 2005 a potom aj Chicago Cubs v roku 2016, ktorí hrávajú svoje stretnutia na štadióne Wrigley Field.

 

NÁKUPY

Zabudnite na Rodeo Drive alebo Fifth Avenue, samotné Chicago je originálnym nákupným centrom. Ako sa Spojené štáty rozširovali smerom na západ, tovary spoločností založených v Chicagu (Sears, alebo Montgomery Ward) sa dostali takmer do všetkých amerických domácností.

Najznámejšou nákupnou ulicou je Michigan Avenue, ktorá obsahuje množstvo dizajnérskych obchodíkov, a aj niekoľko viacposchodových obchodných centier, ako 900 N Michigan a Water Tower Place. Pre jedinečný zážitok z nakupovania, sa prejdite po Lincoln Square, alebo po štýlových štvrtiach Bucktown a Wicker Park, kde sa nachádzajú obchody so starožitnosťami, a miesta kde predávajú produkty ikôn módneho priemyslu, prepletené s bohémskymi butikmi a eklektickými umeleckými galériami. Southport v Lakeview a Armitage v Lincoln Park majú tiež zaujímavé módne obchody.

Pre bytové doplnky sa oplatí vybrať do River North, ktorá sa môže pochváliť najväčšou umeleckou a dizajnovou štvrťou v Amerike mimo Manhattanu.

Ak hľadáte kníhkupectvá, Hyde Park ponúka celú škálu útulných kníhkupectiev, predávajúcich knihy v papierovej väzbe, aj vzácne originály zo 17. storočia a najväčšie svetové akademické kníhkupectvo.

Otváracie hodiny sa pohybujú od 10:00 hod. do 18:00 hod. až 19:00 hod. (od pondelka do soboty), v nedeľu sú otvorené od 12:00 hod. do 18:00 hod. Obchody okolo Michigan Avenue, orientované na turistov sú otvorené dlhšie. To platí aj počas hlavnej turistickej sezóny. Obchody okolo Loopu sú v sobotu a v nedeľu zatvorené.
Nákupy na turistických stránkach mesta - https://www.choosechicago.com/things-to-do/shopping/holiday-shopping-guide/

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Holy Name Cathedral – sídlo chicagského kardinála, postavené v roku 1875;

Old St Patrick's Church – najstarší kostol v meste (postavený v roku 1852), oplatí sa vidieť hlavne prekrásne zreštaurovaný jeho interiér s keltskými vzormi;

Batcolumn – jednoduchá, ale kontroverzná socha Claesa Oldenburga, predstavujúca 30 metrov vysokého netopiera snažiaceho sa prepojiť nebo so zemou, spôsob, akým to robí tornádo....posúďte sami;

Rosehill Cemetery – už samotná brána najväčšieho chicagského cintorína stojí za videnie. Predstavte si kombináciu gotiky a Walta Disneyho. Odpočívajú tu starostovia Chicaga, viceprezident USA alebo podnikateľ Oscar Meyer;

The (First) Playboy Mansion – sexuálna revolúcia začala v prízemnej jaskyni tohto domu, ktorý kúpil Hugh Hefner už v roku 1959, a vydržal tu do sedemdesiatych rokov;

McCormick Place – kedysi centrum ekonomického života mesta, dnes „len“ najväčšie konferenčné centrum v USA;

Navy Pier – najnavštevovanejšia turistická atrakcia mesta, mólo dlhé pol míľe, s úžasnými výhľadmi na jazero, príjemnými chladnými vetrami a sobotňajším ohňostrojom;

Wrigley Field – druhý najstarší baseballový štadión v USA, pomenovaný po žuvačkovom kráľovi;

Alta Vista Terrace – najstaršiu štvrť mesta sa oplatí vidieť;

Bronzeville Historic Buildings – kedysi centrum života Afroameričanov, svojím významom podobná newyorskému Harlemu;

Buckingham Fountain – jedna z najväčších fontán na svete s kapacitou okolo 1,5 milióna galónov. Voda vystrekne až do výšky 15. poschodia. Fontána je symbolom jazera Michigan, vodu chrliace príšery sú symbolmi okolitých štátov;

Chicago Board Of Trade – budova je klenotom štýlu art- deco, vo vnútri zúri manická výmena akcií, majúca niečo do činenia s kukuricou, alebo pšenicou;

Chicago Theatre – hrali tu všetci, od Duka Ellingtona cez Franka Sinatru po Princa. Lákadlom je opulentná francúzska baroková architetúra;

Churches Of Ukrainian Village – majestátne kostoly ukrajinskej štvrte s mozaikami inšpirovanými kyjevskou katedrálou sv. Sofie;

Illinois Institute Of Technology – svetový líder v technológii, priemyselného dizajnu a architektúry, Mies van der Rohe tu založil tzv. „Medzinárodný štýl“;

Illinois Centennial Memorial Column – čím je táto falická stavba, stojaca v strede cesty, rozdeľujúca dopravu? Nikto nevie, hovorí sa, že je to pamätník 100. výročia štátnosti štátu Illinois;

Marina City – jedna z ikonických častí chicagskej panorámy; Merchandise Mart – tretia najväčšia stavba na svete, (väčší je len Pentagon a holandská kvetinová tržnica) nájdete tu showroomy dizajnérov a profesionálnych nábytkárov;

Millennium Park – galéria dizajnu pod holým nebom, najväčšou atrakciou je 110 tonová strieborná skulptúra Anish Kapoora;

Olmec Head No 8 – 7 stôp vysoká kópia úžasnej olméckej kamennej hlavy, vytesanej pred 3500 rokmi;

Pilsen Churches – prekrásne kostoly ovplyvnené európskou architektúrou;

Robie House – prekrásny prípad školy prérijnej architektúry F. L. Wrighta;

Sears/Willis Tower – až do konca 20. storočia najvyššia budova na svete, najvyššou stavbou USA zostala dodnes;

Tribune Tower – excentrický vlastník Chicago Tribune Colonel Robert McCormick prikázal svojim reportérom, aby mu poslali kúsky najslávnejších stavieb na svete. V zbierke nájdete kúsky Taj Mahálu, Westminster Abbey, alebo egyptských pyramíd. Tradícia pokračuje kúskom z dvojičiek, alebo kúskom z Opery v Sydney z roku 2006;

Water Tower – jedna z ikon mesta;

Union Station – úžasne zrekonštruovaná budova vyzerá ako vystrihnutá z filmu o gangstroch;

Adler Planetarium & Astronomy Museum – prvé planetárium na západnej pologuli, budova  rozdelená na dvanásť častí (každá prezentuje jednu časť zverokruhu). V najnovšej – digitálnej sekcii si môžete pozrieť ako vzniká supernova, alebo čo sa stane po páde meteoritu;

Art Institute of Chicago – jedno z najlepších múzeí na svete so bezkonkurenčnou zbierkou. Nájdete tu svetoznáme plátno American Gothic od Granta Wooda, Nočných vtákov Edwarda Hoppera, Nedeľné popoludnie na La Grand Jatte Georga Seurata. Lepšie zbierky impresionistov nájdete len vo Francúzsku;

Chicago Children's Museum – perfektné múzeum pre deti bude dráždiť ich imagináciu a kreativitu veľmi...ale veľmi dlho;

Chicago History Museum – ak chcete vedieť, ako mesto vznikalo hlavne z pohľadu obyčajného Američana;

David & Alfred Smart Museum Of Art – zbierka zakladateľov časopisu Esquire, s viac ako 8000 exponátmi. Zbierka začína vzácnymi práca zo starej Číny a Japonska, pokračuje prekrásnou sýrskou mozaikou z roku 600, a končí dielami modernistov ako Jean Arp, alebo Henry Moore;

Field Museum of Natural History – 20 miliónov artefaktov, atrakciou je Tyrannosaurus rex prezývaný Sue;

Leather Archives & Museum – Ktovie? Ben Franklin vraj mal rád bičovanie, egyptská kráľovná Hapšesovet bola fetišistka. V tomto múzeu vám tieto fakty pripomenú  a uvidíte ešte viac;

Museum Of Contemporary Art – zbierka umenia od roku 1945 orientujúca sa na priblíženie umenia divákovi. Veľmi kvalitná je zbierka minimalizmu, surrealizmu a knižného umenia. Medzi hviezdne patria diela Jenny Holzer a Josepha Beuysa. V stálej zbierke uvidíte diela Franza Kline, René Magritta, Cindy Sherman alebo Andyho Warhola;

Museum Of Holography – najväčšia zbierka hologramov na svete. Medzi najzaujímavejšie patria 3D hologramy tarantúl, nahých žien a Michaela Jordana;

Museum Of Science & Industry – múzeum, ktoré položí aj najhyperaktívnejšie šesťročné dieťa. Deväť stálych výstav, kde uvidíte ako vzniká časová slučka, alebo ako sa vyrábajú cereálie, nechýba tu prehliadka nemeckej ponorky, pozrite si tiež veliteľský modul Apolla 8;

National Vietnam Veterans Art Museum – od roku 1996 tu nájdete diela Američanov, ktorí slúžili vo Vietname;

National Museum Of Mexican Art – jedno z najlepších múzeí v meste, škála exponátov sa pohybuje od klasických portrétov po vyrezávané pneumatiky z minibusov;

Pilsen Galleries – nezávislé galérie s najmladším a najaktuálnejším umením;

West Loop Galleries – najdôležitejšie galérie súčasného umenia v meste;

Spertus Museum – židovské múzeum ukazujúce 5000 rokov židovskej kultúry mesta, pamätník holokaustu je najstarším svojho druhu v USA;

Ukrainian Institute Of Modern Art – aj keď je názov iný, vystavujú tu umelci nielen ukrajinského pôvodu, výstavy inštitútu patria medzi najlepšie v meste;

John Hancock Center – najväčší dom na „miešané použitie“ na svete (ide mix bývania a obchodov), tretia najvyššia budova v Chicagu. Výhľad z 93. poschodia je výborný;

Garfield Park Conservatory – zrekonštruovaný, zastrešený park láka návštevníkov už od roku 1907;

Humboldt Park – 207 akrov parku vás zahltí čistou prírodou ( aj keď ste v meste);

Lincoln Park – najväčší park v meste, s mnohými jazerami a turistickými chodníkmi;

Wicker Park – v meste kde vynašli zips, vymysleli aj zmenšenú verziu softballu. Práve tu uvidíte stretnutia tohto originálneho športu;

North Ave Beach – najpopulárnejšia pláž v Chicagu, s príchuťou južnej Kalifornie. Nekonečné volejbalové siete lákajú obrovský počet návštevníkov;

Oak St Beach – na svete nie je veľa miest (okrem Floridy) kde môžete surfovať tak blízko hlavnej obchodnej štvrte. Ak si nedáte pozor, môže vám na hlavu spadnúť volejbalová lopta;

Lincoln Park Zoo – jedna z najpopulárnejších atrakcií Chicaga, vrcholom je naturalistická Regenstein African Journey, ktorá vás zavedie do blízkosti zvierat žijúcich v skoro pôvodných podmienkach;

United Center – postavené za 180 miliónov USD, otvorené v roku 1992 je domovským stánkom basketbalových Bulls a hokejových Blackhawks, socha „letiaceho“ Michaela Jordana je poctou mužovi, ktorého talent pomohol toto centrum financovať;

Shedd Aquarium – nielen najväčšia zbierka morských príšer na svete, ale aj pokus o prepojenie konceptov ekosystému, potravinových sietí a morskej biológie; 

 

PASY

Chigaco CityPass – zahŕňa VIP vstupy na najznámejšie atrakcie mesta a platí po dobu 9 po sebe nasledujúcich dní, za cenu 106 USD. Dostanete ho kúpiť priamo na jednotlivých atrakciách, alebo online na oficiálnej stránke mesta.

 

LETISKO

O'Hare International Airport  (ORD)

 

INTERNET

www.cityofchicago.org

https://www.choosechicago.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Chicago

 

APLIKÁCIE

312Go – spája znalosti stoviek sprievodcov, architektov, historikov a miestnych odborníkov z Chicaga do jednej mobilnej aplikácie. Pri pohybe mestom sprievodca 312Go zdieľa príbehy a fakty o tom, okolo čoho prechádzate, a pamiatkach, ktoré vidíte. Prípadne si ich môžete vypočuť kliknutím na bod na mape.

Chicago Tranzit L and Bus CTA – prehľad dopravnej siete mesta, príchody „L“ vlakov a autobusov CTA, vyhľadávanie najbližšej zástavky alebo stanice pomocou navigácie, plánovač trás.

My Chi Parks -  aplikácia ponúka prehľad o viac ako tisícke kultúrnych a umeleckých akcií organizovaných v mestských parkoch. Či už sa chcete naučiť salsu, pozrieť si klasický film alebo zažiť prvýkrát Shakespeara, nájdete svoju udalosť podľa typu, dátumu alebo názvu.

 

BEZ ZÁRUKY

Ak náhodou neviete, legendárna Route 66 začína v Chicagu. Prvú značku dopravnú značku legendárnej cesty nájdete v severnej časti Adams Street, ak pôjdete smerom na Wabash Avenue.
Viete že absolventi University Of Chicago už zozbierali 80 Nobelových cien? Jeden z jej držiteľov, Merton Miller to komentuje takto:“ Bude to vodou, kávou určite nie.“ 

Najvyšší súd USA 27.júna 2010 rozšíril právo vlastnenia zbraní pre osobné použitie na každé mesto a štát v Spojených štátoch vrátane Chicaga, kde ostatných 28 rokov platil zákaz vlastnenia ručnej zbrane. 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa