VÝLET Kremnické vrchy

2008-03-30 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V oblasti Kremnických vrchov sa nachádza množstvo prírodných zaujímavostí. Z morfologického hľadiska je významná skupina vrcholových skaliek na hlavnom hrebeni Kremnických vrchov, ktoré sa tiahnu od Skalky, cez Zlatú studňu po Laurín. Z geomorfologického hľadiska sú interesantné svedecké stĺpy, skalné hríby, novovznikajúce kývavce, skalné okná a iné prírodné útvary.



Kremnické vrchy nachádzajúce sa v Západných Karpatoch sú vulkanického pôvodu. Súčasťou ich geologického zloženia je súbor rôznych sopečných hornín zastúpených najmä andezitmi, ryolitmi, sopečnými breakciami a tufmi.

Toto významné biocentrum bolo v minulosti významným ložiskom zlata. Povrch tu je rozčlenený do sústavy chrbtov a rázsoch, ktoré sa striedajú s hlbokými dolinami. Hoci je veľká časť Kremnických vrchov zalesnená, časté sú tu bralnaté tvary a kamenné moria.

Turistické miesta

Bujačia lúka nad Kremnicou je prírodná rezervácia. Je to chránená významná lokalita s koncentrovaným výskytom šafranu karpatského.

Kremnický štít (1.008 m.n.m.) sa nachádza východne od mesta Kremnica a ponúka nádherný výhľad na Štiavnické vrchy, Vtáčnik a hrebeň Kremnických vrchov.
Kremnický štós je prírodná rezervácia. Je situovaná na západnom svahu Kremnického štítu vo výškovom rozpätí 750 až 920 metrov. Mnohoročným zvetrávaním lávových prúdov a vonkajšími i vnútornými podmienkami deštrukčných procesov vznikla morfologicky hodnotná scenéria skalných útvarov - stien, rebier, veží a mohutných skalných sutín.
Jastrabská skala nad obcou Jastrabá, je taktiež prírodná pamiatka. Na túto skalu sa vzťahuje ochrana vrcholovej časti ryolitového masívu.
Ihráčske kamenné more nad obcou Ihráč. Ide o prírodnú pamiatku a chránenú oblasť kvôli zvláštnemu geologickému útvaru rozpadajúceho sa lávového prúdu v podobe andezitových balvanov rozličných rozmerov a veľkostí.
Mláčik, Národná prírodná rezervácia nachádzajúca sa na pravom hrebeni doliny Čierna voda. Vzťahuje sa na ňu ochrana vďaka zachovalým spoločenstvám jedľovo-bukového lesného vegetačného stupňa s fragmentami jeľšových zárastov.

Informačné centrum mesta Kremnica
Štefánikovo námestie 35/44
967 01 Kremnica
Tel.: 045/674 43 88, 0911/270 538 Fax: 045/674 28 56
e-mail:
infocentrum@kremnica.sk, www.kremnica.sk

Zdroj/autor: lesy,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa