Smrekovica – poklad Liptova v lone prírody

2018-05-29 12:00:00 |   |    | 

Ak hľadáte miesto, ktoré nepodľahlo veľkej návštevnosti turistov a kde nájdete pokoj a oddych v lone čistej prírody, navštívte Smrekovicu.



 

Vrch Smrekovica sa nachádza v nadmorskej výške 1530 m n. m. a patrí medzi najvyššie vrchy Veľkej Fatry. Vrchol kopca je zarastený a neponúka výhľady na okolité pohoria. Tie objavíte trocha nižšie, v nadmorskej výške cca 1428 m n. m., kde sa nachádza horský hotel Smrekovica. Objekt v minulosti slúžil našej armáde, ktorá však toto miesto prestala využívať. Dnes oslovuje návštevníkov, ktorí hľadajú relax trocha ďalej od mesta.

Zaujímavá je aj dostupnosť tohto miesta. Ak by ste chceli navštíviť Smrekovicu autom, dostanete sa sem asfaltovou cestou. Z Ružomberka je táto vzdialenosť približne 15 kilometrov, pôjdete pritom smerom na Donovaly a pri kolibe Bodega odbočíte doprava.

Môžete ísť prípadne pešo napr. z Ľubochne, kedy prejdete trasu dlhú cca 13 km. Naskytnú sa vám pritom jedinečné pohľady na Národný park Veľká Fatra.

Asi najväčšou zaujímavosťou miesta je Kaplnka sv. Gorazda, ktorá je najvyššie položenou sakrálnou stavbou na Slovensku. Postavená je z dreva, má rozmery 5 x 8 m a jej stavba trvala šesť týždňov. 17. augusta 2008 ju vysvätil ordinár OS a OZ SR (Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov) Mons. František Rábek.

Kaplnka slúži nielen ozbrojeným silám, ale aj detským táborom, turistom a veriacim z blízkeho okolia. Každoročne sa tu usporadúva púť k sv. Gorazdovi, ktorá sa koná v závere mesiaca júl.

Vaše ratolesti poteší detské ihrisko či jazierko so živými rybami, ale i ihrisko pre loptové hry, tenis a stolnotenisový stôl. V zimných mesiacoch, kedy je tu snehová nádielka vždy bohatá, môžete využiť miestny lyžiarsky vlek.

V predošlých rokoch sa tu chovali kone na agroturistiku, momentálne by ste ich tu hľadali márne. Predpokladá sa však, že  „štvornohí krásavci“ sa na Smrekovicu vrátia.

Rodičia si môžu vychutnať „kávičku“ v miestnom hoteli, ktorá chutí v tejto nadmorskej výške skutočne neopakovateľne. Prípadne si môžu pozrieť dobrý film v najvyššie položenom kine na Slovensku. V ponuke sú aj ubytovacie zariadenia vo forme chatiek.

Smrekovica patrí medzi najvýznamnejšie zastávky hrebeňovky Veľkej Fatry. V blízkom okolí ležia národné prírodné rezervácie: Jánošíková kolkáreň, jazero Blatné, Rumbáre, Kundráčka, Skalná Alpa a Matejkovský skalný prúd. Prvá z menovaných bola vyhlásená v roku 1964 na ploche 243 ha, zameriava sa na ochranu pôvodných horských smrečín, ktoré dosahujú vek 100 a viac rokov.

Prevažnú časť národnej prírodnej rezervácie tvoria jarabinové smrečiny, menej sú zastúpené kríky ako napr. brusnica čučoriedková (čučoriedka) a brusnica obyčajná. Zo živočíchov tu nájdete hlucháňa obyčajného, rysa ostrovida aj medveďa hnedého.

Po modrej turistickej značke od koliby Bodega (Vyšné Matejkovo) sa dostanete k Matejkovskému kamennému prúdu. Trasa vedie po asfaltovej ceste, takže sa až k nemu môžete vyviezť autom. Smerom na Smrekovicu ho nájdete približne na piatom kilometri. Kamenný prúd sa rozprestiera na ploche viac ako 8 hektárov a predstavuje unikátnu ukážku mrazového zvetrávania hornín. Hornina je rozrušená do blokov rôznych rozmerov, od niekoľkých desiatok centimetrov až do jedného metra. Jedná sa o žulu až granodiorit. Podobnú lokalitu nájdeme aj vo Vyhniach, kde je známa ako Kamenné more.

Ak už máte dosť turistických miest plných turistov, vrelo vám odporúčame návštevu Smrekovice a jej okolia. Načerpáte tu energiu a silu do ďalších pracovných dní.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Mária Hikelová
Zdroj: Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa