Pohronská Polhora

2010-09-11 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Pohronská Polhora je obec na Slovensku v okrese Brezno.



Počiatky histórie obce siahajú do roku 1786, kedy z jedenástich osád Hornej Oravy prichádzajú na územie terajšej obce prví osadníci zaoberajúci sa najmä chovom oviec, drevorubačstvom a povozníctvom.

Dôvodom jej založenia boli časté prepady zbojníckych skupín, ktoré napádali obchodníkov a cestujúcich prechádzajúcich cez sedlo Zbojská.

V obci žije dnes 1718 obyvateľov a chotár sa rozprestiera na ploche 3 773 hektárov. Najnižšie položeným bodom je dolina Liesková (600 m.n.m.) a najvyšším miestom je vo výške 1 441 metrov vrchol Fabovej hole, ktorý je i najvyšším vrcholom mikroregiónu Muránska planina.

Obec žije bohatým kultúrnym a spoločenským životom. Je tu kultúrne stredisko a turistická ubytovňa, v budove obecného úradu je zriadená historická expozícia života a tradícií obyvateľov obce.

Dominantou podhorskej obce Pohronská Polhora v okrese Brezno je klasicistický kostol sv. Michala Archanjela a kaplnka sv. Jána Nepomuckého.

Kostol sv. Michala so zvonicou je známy svojou unikátnou výzdobou z jesenných plodov a obrazov z prírodných materiálov, ktorá sa každoročne realizuje koncom septembra počas Michalských hodov.

Zaujímavosťou je aj starý polhorský cintorín, v ktorom sa vyskytuje viac ako sto liatinových krížov a je zapísaný v Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok na Slovensku. Cintorín bol zriadený v roku 1794 a za kultúrnu pamiatku ho vyhlásili koncom minulého storočia, pretože je jedným z najzachovalejších a najkompaktnejších cintorínov s liatinovými krížmi na Slovensku.

Pohronská Polhora je východiskovým bodom turistických značiek na Fabovu hoľu a Klenovský Vepor. V sedle Zbojská, kadiaľ prechádza Rudná magistrála, sa nachádza rekreačná oblasť známa organizovaním detských táborov.

 

 

Obecný úrad Pohronská Polhora
Hlavná 62
976 56 Pohronská Polhora
Tel.: 048 619 92 11
Fax: 048 618 93 67
E-mail:
polhora@ppolhora.sk www.ppolhora.sk


 

Zdroj/autor: ppolhora, tasr, wikipedia, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa