Dubajské tajomstvá

2013-05-23 13:00:00 |   |    | 

Dubaj je snom mnohých ľudí. Samotný Dubaj má iba 15 kilometrov pláží, ale po dostavbe ostrovných komplexov ich bude až 1 500 km. Známy je Dubailand, svet zábavy v púšti, skladajúci sa z lyžiarskych svahov, pretekárskeho motoristického okruhu, ekoparku a najväčšieho nákupného centra na svete. A práve do Dubaja nás privádza nová kniha Dubajské tajomstvá od Emíre Khidayer.



Dcéra Slovenky a Iračana žije už niekoľko rokov na Slovensku, no veľa toho precestovala ako diplomatka či biznismenka. Pôsobila v Egypte, Kuvajte, Iraku a dva roky viedla firmu v Spojených arabských emirátoch. Práve do Dubaja situovala tak trochu autobiografický príbeh o ambicióznej Emme, ktorá tam prišla presadiť česko-slovenskú IT firmu.

Dubajské tajomstvá s podtitulom Nie je všetko zlato približuje biznis, lásku i vzťahy v najkozmopolitnejšom meste Blízkeho východu. Emma spoznáva zvyky miestnych obyvateľov i prisťahovalcov. Napríklad pravidelne sa tam konajú krajanské stretnutia, kde sa dozviete všeličo. Kde sa nachádzajú dobré, lacné reštaurácie a kde bary či diskotéky. Dôležité je vedieť, kde sú pláže, na ktoré sa dá zájsť bez toho, aby ste boli členom klubu a platili drahé členské. Dobre padne poznať, kam sa dá ísť na príjemný výlet v rámci Emirátov a blízkeho zahraničia.

Asi najcharakteristickejším symbolom dnešného Dubaja je luxusný 321 metrov vysoký sedem hviezdičkový hotel Burdž al-Arab, čiže Veža Arabov.  Jeho interiér je plný zlata a mramoru. Pobyt stojí aj 8 300 € za noc a má typický tvar plachetnice. Emma z príbehu zasa miluje Dubajskú zátoku, ktorá  vytvára tú najautentickejšiu atmosféru celého Dubaja a už stáročia tam privádza morský vánok.

Z príbehu Dubajské tajomstvá sa tiež dozviete, ako funguje zahraničná firma v Mekke arabského biznisu. Ako sa správajú Emirátčania, keď cudzinec nazrie do ich duše. Filozofiou mesta Dubaj nie je to naše - „kto prv príde, ten prv melie“, ale skôr „kto prv platí, ten prv berie“. „Pochopila som, že základným postulátom je zaplať a služba je tvoja. V Dubaji za peniaze dostane službu každý,“ tvrdí knižná Emma.

V knihe tiež nájdete rôzne zaujímavé pikošky a drobnosti. Povedzme tituly. Na Slovensku svoj titul veľa ľudí nepoužíva. U Arabov je to inak. Titul je tam skutočne prestížna vec, ktorú keď majú, tak sa ňou prezentujú vždy a všade. Niektorí Arabi sú od titulu takí závislí, že si ho dávajú ako mená svojich e-mailových adries. Nájdete ho vytesaný do múrika pri dome alebo nakreslený margarínovoružovým krémom na tortách.

Ak to má prísť, Dubaj príde sám. Aj o tom je novinka Dubajské tajomstvá od Emíre Khidayer.

 

Zdroj/autor: Ikar, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa