KNIHA O Slovensku po švédsky

2008-04-30 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ŠVÉDSKO - Pozrite si Slovensko - Se Slovakien - vyzýva rovnomenná kniha, ktorá je prvou a doteraz jedinou publikáciou o Slovensku vo švédčine.



Kniha vyšla v roku 2006 v náklade 2000 kusov a momentálne sa pripravuje jej druhé, aktualizované a doplnené vydanie. "Chcem nadviazať kontakt so serióznymi partnermi, ktorí majú záujem spropagovať sa v Škandinávii a vo Švédsku," hovorí autorka Andrea Chalupová a dodáva, že chce sprostredkovať Švédom informácie o Slovensku so zameraním najmä na kúpele a malokarpatský región.

     
Podľa nej Švédi vedia o Slovensku veľmi málo, spomínajú si na Československo alebo si ho mýlia so Slovinskom. "Niektorí vedia o hokeji, ale je toho málo. Stále existuje stereotyp, že sme krajinou z bývalého východného bloku." Ako pozitívum Švédov vníma Chalupová to, že chcú vyskúšať niečo nové, chcú vidieť, čo je typicky slovenské. "Ak to dokážeme dobre spropagovať, budú veľmi nadšení," myslí si autorka.
     
Na myšlienku napísať knihu o Slovensku prišla počas práce pre slovenskú ambasádu v Štokholme, kde často prichádzala do styku so Švédmi, ktorí sa na ambasádu obracali so žiadosťami o informácie o Slovensku. "Keďže vo Švédsku nepôsobí žiadna slovenská kancelária cestovného ruchu, ambasáda bola jediným miestom, kde sa mohli informovať. Existuje niekoľko kníh o Slovensku alebo o bývalom Československu v angličtine, no nie každý Švéd chce čítať v angličtine," povedala.
     
Publikácia obsahuje základné údaje o Slovensku, praktické informácie, stručné dejiny, pohľad na politickú situáciu a súčasný život. Informuje o športe, folklóre a folklórnych festivaloch, kultúre, národnej kuchyni, vínach aj o lyžiarskych strediskách, kúpeľoch či hradoch v kapitolách venovaných Bratislave a západnému Slovensku, strednému aj východnému Slovensku. Na konci knihy sa nachádza praktický švédsko-slovenský slovníček.
     
Rodičia Andrey Chalupovej odišli do Švédska v roku 1968. Ona sama na Slovensko prvýkrát prišla až po nežnej revolúcii, no dnes má dvojité slovensko-švédske občianstvo a svoju vlasť úspešne propaguje v zahraničí. "Dokážem predať Slovensko Švédom," verí v úspech svojej knihy Chalupová.

 

Zdroj/autor: tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa