V Antarktíde uhynuli tisíce mladých tučniakov, roztopil sa pod nimi ľad

2023-08-25 08:00:00 |   |    | 

Až 10.000 mladých tučniakov cisárskych (obrovských) uhynulo v Antarktíde kvôli tomu, že sa ľad pod nimi roztopil a rozlámal skôr, ako im narástlo vodeodolné perie potrebné na to, aby mohli plávať v oceáne. Podľa vedcov z britského ústavu pre výskum Antarktídy (BAS) ide o predzvesť vývoja, ktorý nastane v budúcnosti v súvislosti so zmenou klímy, uvádza na svojej internetovej stránke britská stanica BBC.



 

Mladé tučniaky sa pravdepodobne utopili alebo umrzli koncom minulého roka na západe Antarktídy. Očakáva sa, že do konca tohto storočia vymizne viac ako 90 percent kolónií tučniakov cisárskych, pretože kvôli čoraz vyšším teplotám bude pri Antarktíde čoraz menej morského ľadu.

"Rozmnožovací cyklus tučniakov cisárskych závisí od ľadu v mori, ide o stabilnú plochu, ktorú používajú na odchov mladých. Ale ak ľad nebude dostatočne rozsiahly alebo sa bude rýchlejšie rozpadať, budú mať tieto vtáky problém, "povedal BBC Peter Fretwell z BAS. "Nádej existuje: môžeme obmedziť emisie oxidu uhličitého, ktoré spôsobujú globálne otepľovanie. Ak to neurobíme, privedieme tieto krásne vtáky na pokraj vyhynutia," dodal.

Vedci pozorovali päť kolónií tučniakov v oblasti Bellingshausenovho mora. Pomocou satelitov mohli na základe ich exkrementov, ktoré po nich zostali na bielom ľade v mori, vysledovať ich aktivitu. Hnedé škvrny sú viditeľné z vesmíru.

Dospelé tučniaky cisárske sa na morský ľad vydávajú približne v marci, keď sa v južnej hemisfére blíži zima. Vtedy sa odohrávajú ich pytačky a párenia; vtáky na ľade znesú vajcia, sedia na nich, kým sa mláďatá nevyliahnu, a v nasledujúcich mesiacoch ich kŕmia. To sa deje dovtedy, kým sú mladé tučniaky schopné žiť samostatne, zvyčajne v decembri alebo v januári. Avšak vedci vypozorovali, že morský ľad sa pod mladými tučniakmi rozdrobil už v novembri, teda ešte v čase, keď tisíckam mladých jedincov nenarástlo perie, ktoré im umožňuje plávať v oceáne. Štyri z piatich kolónií nemali žiadne prírastky.

Morského ľadu okolo Antarktídy v posledných rokoch rýchlo ubúda, najhoršia situácia bola v antarktickom lete 2021/2022 a 2022/2023, keď ľadová pokrývka z Bellingshausenovho mora prakticky zmizla.

Medzinárodný zväz ochrany prírody (IUCN) v súčasnosti tučniaky cisárske označuje za "takmer ohrozený" druh. Objavujú sa návrhy, aby boli zaradené medzi "zraniteľné" druhy kvôli tomu, že ich životné podmienky sú ohrozené zmenou klímy.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa