Husinec: miesto, kde sa narodil kazateľ a reformátor Ján Hus

2014-05-03 12:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Ján Hus je významnou osobnosťou českých dejín. Narodil sa v Husinci (aj keď sa dlho o tom viedli spory), ležiacom v okrese Prachatice v juhozápadnej časti Južných Čiech neďaleko Šumavy. Nachádza sa tu jeho rodný dom, ktorý dnes slúži ako múzeum i viacero ďalších historických pamiatok.



Husinec má okolo 1 400 obyvateľov a skladá sa z troch častí: Husinec, Horouty a Výrov. Prvé zmienky o mestečku siahajú do roku 1359, keď ešte vtedy patrilo k hradu Hus. Zrúcaninu tohto hradu možno navštíviť i dnes, pričom cesta k nej trvá asi tri hodiny pešou chôdzou.

Každoročne smerujú do Husinca tisíce návštevníkov, ktorí sa chcú viac dozvedieť o kazateľovi a reformátorovi Jánovi Husovi. Konajú sa tu tiež slávnosti na počesť tohto českého velikána. Od roku 1990 sa ich zúčastňujú aj významní českí politici.

 

Zaujímavosti v Husinci

K najnavštevovanejším miestam Husinca patrí rozhodne Husov rodný dom, ktorý je sprístupnený od roku 1873. Interiér tejto národnej kultúrnej pamiatky prezrádza veľa zo života tohto významného človeka i z obdobia husitského hnutia. Okrem zaujímavých exponátov sa môžu návštevníci tešiť aj na zanietený výklad pracovníkov múzea, ktorí s prehľadom zodpovedajú všetky zvedavé otázky týkajúce sa Jána Husa.

Na námestí je umiestnená Husova socha, ktorej autorom je Karol Lidický. Vznikla v roku 1958. Dostali ste chuť prejsť sa? Potom zájdite ku skale, pri ktorej údajne odpočíval Ján Hus, keď sa vracal zo školy v Prachaticiach. Husovu skalu nájdete asi pol kilometra od Husinca. Južne od mesta sa zasa nachádza vodná nádrž, kde sa možno v letných mesiacoch kúpať. Na brehu rieky Blanica je vybudovaný areál určený na kempovanie. 

Medzi ďalšie pamiatky v Husinci patria napríklad gotický farský kostol zo štrnásteho storočia a kostol nachádzajúci sa blízko cintorína z roku 1870. Mnoho zaujímavostí sa nachádza i v okolí mestečka a len niekoľko kilometrov ďalej začína CHKO Šumava.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa