Romantický zámok Kratochvíle

2014-04-06 12:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Je obklopený lesmi, pastvinami, rybníkmi a alejami. To všetko podčiarkuje jeho výnimočnosť a nezabudnuteľnú romantickú atmosféru. Kratochvíle, niekdajší lovecký renesančný letohrádok, leží 28 kilometrov severozápadným smerom od známych Českých Budějovíc.



V minulosti si panovníci pomenovávali svoje sídla podľa ľubovôle. Ako to bolo so zámkom Kratochvíle? Nuž jeho meno nevzniklo vôbec náhodne. Názov Kratochvíle je viac ako výstižný, pretože táto unikátna pamiatka bola pôvodne letnou vilou v talianskom štýle. Úlohou postaviť renesančný zámok poveril známy panovník Viliam z Rožmberka dvorného architekta Baltazára Maggi z Arogna v osemdesiatych rokoch 16. storočia. Mimochodom, tento staviteľ má zásluhu aj na prestavbách hradov Hluboká či Český Krumlov na zámky. A vďaka nemu vznikla i jedna z najkrajších renesančných pamiatok v Českej republike.

 

Tajomstvá interiéru

Samotný zámok, plný malieb a štukovej výzdoby, je pôsobivý zvnútra i zvonku. Autorom štukových omietok je Antonio Melana a pod nástenné maľby sa podpísal Jiří Widman. Svojou veľkoleposťou určite zaujme Zlatá sála, ktorá je bohato zdobená klenbami a motívmi pochádzajúcimi z mytológie a dejín Ríma. Pozornému oku návštevníka určite neunikne ani podlaha, ktorá bola rekonštruovaná podľa dlaždíc, ktoré sa zachovali ešte z obdobia pôvodných majiteľov. Práve v Zlatej sále sa v tom období konali početné spoločenské akcie. Panstvo sa tu stretávalo, hodovalo i tancovalo.

Čo ešte môžete na zámku vidieť? Sprístupnené sú dobovo zariadené miestnosti, ktoré patrili samotným Rožmberkovcom. Odkrývajú mnoho z ich životného štýlu i záľub. Ku skvostom zámku patrí aj zámocká kaplnka.

 

Okolie zámku Kratochvíle

Samotný zámok je obklopený vodnou priekopou, ktorá sa stala domovom labutí. Po jeho návšteve určite využite možnosť poprechádzať sa po zámockom areáli. Nájdete tu miesta, kde sa pestujú liečivé byliny, množstvo kvetov a ďalších rastlín. Ak budete mať šťastie, uvidíte pestrofarebných pávov. Priestor, upravený v renesančnom štýle, ponúka príležitosť urobiť si zopár fotografií alebo sa v pokoji porozprávať a vnímať jedinečnú atmosféru pri dobrom zákusku a káve, ktoré ponúka zámocká cukráreň. Milovníci umenia by nemali vynechať ani galériu, ktorá sa nachádza v zámockom domčeku.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa