Divoká Orlice: Údolie Loiry na český spôsob

2016-08-08 00:00:01 |   |    | 

Milovníci histórie a najmä všetci veľkí romantici majú z predstavy dovolenky vo francúzskom údolí rieky Loiry zimomriavky na chrbte. Na malom území sa tam nachádza veľké množstvo nádherných hradov a zámkov a toľko malebných zákutí, o akých sa vám ani nesnívalo. Pokiaľ je váš rozpočet tenší a cesta do Francúzska neprichádza do úvahy, máme pre vás dokonalú náhradu. Divoká Orlice je českou verziou slávnej Loiry.



 

Česká rieka Divoká Orlice sa nachádza v severnej časti krajiny a meria len niečo viac ako 32 kilometrov. Medzi mestečkami Týnište nad Orlicí a Králiky tam nájdete množstvo zaujímavých miest a je len na vás, ktoré z nich sa rozhodnete navštíviť. Mnohé z hradov a zrúcanín nie sú len krásnymi historickými budovami, často sú opradené zaujímavými povesťami a legendami. Na putovaní údolím Divokej Orlice sa teda istotne nebudete nudiť. My vám predstavíme každé z týchto miest, pričom postupovať budeme od západu smerom na východ.

 

Týniště nad Orlicí

Najvzdialenejšie od Slovenska Týniště nad Orlicí neďaleko Hradce Králové, kam sa zo Žiliny dostanete asi za štyri hodiny. Tam sa síce nenachádza žiaden hrad, no v sprievodcoch sa odporúča navštíviť ho kvôli príjemnej atmosfére a tunajšiemu malému sympatickému kostolíku. V okolí sa nachádza pekná príroda a vedie ňou niekoľko kilometrový turistický chodník.

 

Zámok Častolovice

Zámok v Častoloviciach sa nachádza v nádhernom parku, ktorý je obľúbeným miestom pre sobáše tunajších párov. Nájdete v ňom aj malú ZOO so zvieratami, návšteva teda poteší aj rodiny s deťmi. V zámku sa nachádza viacero zachovalých kazetových stropov. Najzaujímavejší z nich je vyplnený obrazmi, čo z neho vytvára skutočný umelecký skvost.

 

Rychnov nad Kněžnou

V Rychnove si naplánujte dlhšiu prestávku, pokojne tam môžete stráviť aj celý deň. Prvou zastávkou je zámok zo 17. storočia v barokovom slohu, ktorého stavitelia hľadali inšpiráciu v talianskych romantických zámočkoch. Na námestí nájdete historické meštianske domy, ktorým dominuje radnica. Zaujímavosťou je aj tunajšie múzeum hračiek. Okrem toho sa v mestečku nachádza aj niekoľko zvláštnych sôch, vďaka čomu svojou atmosférou trochu pripomína taliansku Florenciu.

 

Kostelec nad Orlicí

V Kostelci môžete navštíviť hneď dve romantické sídla šľachticov. Starý a Nový zámok síce nepatria rozlohou k najväčším v Čechách, majú však výborne zachovalé interiéry a nachádzajú sa v krásnom zámockom parku so vzácnymi starými stromami.

 

Doudleby

Prekvapivo aj v Čechách sa môžete vybrať po stopách našej slávnej Bátoryčky. Tentoraz však nepôjde o žiadne jej bývalé sídlo. V priestoroch obce  Doudleby sa však natáčala časť populárneho Jakubiskovho filmu. Tunajší zámok je mimoriadne vzácnym renesančným kúskom, ktorý má vzácne exteriérové zdobenie.

 

Litice

Zatiaľ čo iné hrady bojujú krásnymi interiérmi, Litice sa môžu pochváliť najkrajším prostredím a výhľadom na tento región. Napriek tomu, že to tak z diaľky nevyzerá, ide o zrúcaninu. Jej interiér je momentálne, žiaľ, neprístupný pre verejnosť a vy sa môžete prejsť iba okolo hradieb a urobiť si túru s pekným výhľadom.

 

Potštejn

Niektoré pamiatky dokážu prežiť len vďaka vôli historických nadšencov. Tak to bolo aj v prípade hradu Potštejn, komplexu menších budov a kaplnky. Pred niekoľkými rokmi sa do tohto projektu pustil manželský pár, ktorý zrekonštruoval viacero častí tejto pamiatky.

 

Žamberk

Toto české mesto sa môže pochváliť opäť viacerými pamiatkami. Dominuje im najmä zámok v barokovo-renesančnom štýle, ktorý bol donedávna obývaný poslednými potomkami rovnomenného šľachtického rodu. Potom prešla budova pod správu školstva. V meste sa nachádza aj známe divadlo, radnica, židovský cintorín a liečebňa.

 

Letohrad

V centre mesta sa nachádza zámok zo 16. storočia, ktorý v súčasnosti plný úlohu multifunkčnej budovy. Jedna z jej častí je venovaná mestskému múzeu, v ktorom sa dozviete viac aj o histórii zámku a celého okolia. Zaujímavosťou je malá ZOO v parku, kde nájdete rôzne druhy exotických vtákov.

 

Králíky

Cesta úžasným údolím Divokej Orlice sa končí v Králíkoch. Prehliadka sa bude týkať najmä historických budov na námestí a pozrieť si môžete aj tunajší kostolík. Popritom nezabúdajte ani na úžasnú prírodu a vyberte sa aj na prechádzku po brehu rieky.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Czech Tourism, archív Královehradeckého kraje, wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa