Nielen na jazyku: V Čechách robia s pivom divy

2017-10-19 12:00:00 |   |    | 

Nie nadarmo sa o Česku hovorí, že je krajinou piva. Jeho výrobe sa v tejto krajine venujú už od roku 970, a tak nečudo, že je v Českej republike aj veľa ďalších možností, ako s pivom naložiť. Príďte si na vlastnej koži vyskúšať, čo všetko v Česku s pivom dokážu.



 

Kurz čapovania piva

Ako si pivo správne načapovať, sa môžete naučiť priamo od majstra sveta v čapovaní Lukáša Slobodu v pražskom Lokáli U Bílé kuželky. A že je spôsobov čapovania hneď niekoľko! Koľko druhov vlastne existuje a ako na ne, vám vysvetlia aj v Plzenskom pivovare Pilsner Urquell, kde vás zaučí skúsený výčapný a za odmenu si okrem certifikátu o absolvovaní kurzu odnesiete domov aj polliter s vlastným menom.

 

Pivné kúpele

Do piva sa môžete priamo ponoriť v pivných kúpeľoch, ktoré sa prevádzkujú v rôznych častiach Českej republiky. Medzi najpopulárnejšie patria napríklad kúpele v moravskom Štramberku, ktoré sa pýšia skvelým prepojením s tradičným českým a moravským folklórom. Hneď vedľa kúpeľov sa nachádza aj Mestský pivovar, kde sa varí miestne pivo Trubač. Aj v Rožnove sa pýšia svojím vlastným pivovarom, kde sa varí napríklad aj medové alebo čerešňové pivo. V rožnovských pivných kúpeľoch si tiež zakladajú na netradičnom prepojení s alternatívnou medicínou. Veľkej priazni sa tešia aj pivné kúpele v rodinnom pivovare Chodovar v Chodovej Planej, kde okrem pivného kúpeľa ponúkajú aj kúpeľ chmeľový, ktorý pomáha napríklad pri nespavosti alebo zmierňovaní stresu.

 

Minipivovary

Hoci sa vo svete preslávilo predovšetkým plzenské pivo Pilsner Urquell, môže sa Česká republika pochváliť takmer 400 ďalšími pivovarmi a tie najmenšie z nich, minipivovary, sa stávajú čoraz populárnejšími. Pozrieť sa môžete napríklad do Dalešíc, kde sa pivo varí už od konca 16. storočia. Rovnaká receptúra však získava rôzne ocenenia aj dnes – medzi najčerstvejšie patrí titul Pivo Českej republiky z roku 2016. Pivovar je tiež známy z kultového českého filmu Postřižiny, ktorý sa nakrúcal v jeho areáli.

Za jeden z najlepšie hodnotených minipivovarov sa považuje aj pivovar Kocour v mestečku Varnsdorf neďaleko národného parku České Švajčiarsko, ktorý sa môže pochváliť aj svojou vlastnou železničnou zastávkou. Za zmienku stojí určite aj nový pražský minipivovar s jednoduchým názvom Pivovar, ktorý sa nachádza priamo uprostred rieky Vltava v podpalubí jednej z lodí. Originálne pivo si tak môžete vychutnať s krásnym výhľadom na Prahu priamo z hladiny rieky Vltava.

A v harrachovskom pivovare Novosad môžete okrem ochutnávky kvasnicového piva navštíviť aj jednu z najstarších sklární v Česku, múzeum skla, a hlavne pivné kúpele. A ak budete mať šťastie, možno sa vám podarí pri prehliadke sklárne vyfúknuť aj pivný pohár.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Czech Tourism

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa