CHORVÁTSKO Kráľovstvo starých miest

2008-05-06 14:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Vukovarsko – srijemská župa sa nazýva kráľovstvom starých miest, ktoré sa nachádzajú pri brehoch Dunaja a po ktorom pláva stále viac "krížnikov".



Ich sezóna začala v polovici marca a potrvá do polovice novembra a do vtedy vo Vukovare zakotví 143 turistických lodí so zahraničnými turistami prevažne z USA. Celé toto územie poznačila rieka Dunaj, vďaka ktorej bol v minulosti Vukovar vždy strediskom regiónu a dnes je centrom chorvátskej časti Pracovného združenia podunajských regiónov.

Kvôli množstvu malých riečok a rybníkov sa zapísal aj na mapy športovo-rybolovného turizmu a v jeho blízkosti sa nachádzajú známe loviská ale aj jeden z najkrajších parkov prírody Kopački rit s mnohými druhmi chránených vtákov.

Okrem toho, sa územie Vukovaru vyznačuje aj päť tisíc rokov starou vučedolskou kultúrov, ktorá je predstavená mnohými exponátmi v Múzeu mesta Vukovara ktorým nedávno pridali aj vučedolskú čižmička vykopaná na archeologickom nálazisku.

Čižmička z pálenej hliny bohato zdobená identickými vučedolskými ornamentami aké sa nachádzajú aj na vučedolskej holubici, ktorá bola nájdená v roku 1938. a je symblom Vukovaru a pochádza z obdobia medzi rokmi 2800 a 2400 pred naším letopočtom. Na území Vukovarsko – srijemskej župy ktorá pokrýva východnú časť Chorvátska sa nachádzajú aj známe Ilocké pivnice s vyše storočnou tradíciou pestovania vínnej révy a rozvoja vinohradníctva.

Vystavala ich kniežacia rodina Odescalchi ktorej cár Leopold daroval Ilok ako náhradu za pomoc pri oslobodzovaní od Turkov a ona tam potom vystavala zámok. Stavaný je na základoch zámku kráľa Nikole Iločkog z XV.storočia a dnes je chránený pomník kultúry. Keďže ilocké staré mesto bolo zničené počas agresie na Chorvátsko, v pribehu je jeho reštaurácia a do konca roka je v pláne skončenie výstavby luxusnej reštaurácie s 300 miestami a znovuotvorenie Múzea mesta Iloka.


Zdroj/autor: chtz,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa