CHORVÁTSKO K moru bez mäsa (3)

2008-06-07 11:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Do Chorvátska je znova možné cestovať aj s potravinami. Chorvátske ministerstvo poľnohospodárstva včera obdržalo písomný súhlas Európskej únie, že zákaz dovozu mliečnych a mäsových výrobkov môže byť odložený o šesť mesiacov.



Podľa ČTK platnosť nariadenie oficiálne vstúpi do platnosti v pondelok (9.6.), kedy bude tiež zverejnené v úradnom vestníku Narodne novine. Potraviny sa prestanú odoberať na hraniciach už dnes, pretože chorvátski colníci dostali pokyn, nekontrolovať množstvo a druh dovážaných mäsových a mliečnych výrobkov.

Odklad zákazu však neznamená povolenie neobmedzeného dovozu potravín do Chorvátska. Pravidlá sa len vrátili k svoje pôvodnej verzii spred 1.júna.

Bez kontroly je možné doviezť do krajiny potraviny (mäso,mlieko,vajcia) len do jedného kilogramu na osobu.

-------------------------

CHORVÁTSKO (4.6.) - Chorváti dnes zrušili obmedzenie dovozu mäsa a mliečnych výrobkov v osobnej batožine cestujúcich. Podľa oznámenia Chorvátskeho turistického združenia, "následkom reakcií vyvolaných novým Zákonom o podmienkach na prevoz výrobkov živočišného pôvodu v osobnej batožine cestujúcich, vás informujeme, že toto pravidlo bolo zrušené pre krajiny Európskej únie."

--------------------------

CHORVÁTSKO (2.6.) - V súvislosti s prístupovým procesom Chorvátskej republiky do Európskej únie prijalo chorvátske Ministerstvo poľnohospodárstva, rybárstva a rozvoja vidieku Nariadenie o podmienkach dovozu výrobkov živočíšneho pôvodu v osobnej batožine na územie Chorvátska, ktoré vstúpi do platnosti 1. júna 2008.

Uvedené nariadenie prísne zakazuje dovoz mäsa, mäsových výrobkov, mlieka a mliečnych výrobkov v osobnej batožine na územie Chorvátska.

Z uvedeného nariadenia sú vyňaté nasledovné potraviny: sušené mlieko pre dojčatá, potraviny pre dojčatá a zvláštne potraviny na základe lekárskeho predpisu pod podmienkou, že:

• výrobky nevyžadujú uskladnenie v chladničke pred konzumáciou

• výrobok je zabalený s ochranným znakom výrobcu
• Balenie výrobku nie je poškodené

Dovoz mäsa, mäsových výrobkov, mlieka a mliečnych výrobkov na územie Chorvátskej republiky je možný iba za predpokladu , že:

tovar má platnú dokumentáciu veterinárnej správy krajiny pôvodu, ktorá potvrdzuje, že kvalita tovaru je v súlade s podmienkami dovozu do Chorvátska
bude prihlásený na veterinárnu prehliadku s predmetnou dokumentáciou na hraničnom prechode Chorvátskej republiky

Chorvátska strana zároveň upozorňuje, že vyššie uvedené výrobky, ktoré nespĺňajú požadované kritéria musia byť na hraničnom prechode Chorvátskej republiky odovzdané na následnú likvidáciu.

Neprihlásenie týchto tovarov bude trestné.

 
Zdroj/autor: mzvsr,čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa