Tip na víkend: predvianočná Budapešť

2012-12-03 12:15:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Budapešť spĺňa všetky atribúty na ideálnu víkendovú destináciu. Výhodou je poloha, len na skok za hranicami našich južných susedov. Ako európske kultúrne veľkomesto ponúka vyžitie pre všetky vekové kategórie. A spojenie primeraných cien a chutnej kuchyne hovorí za všetko!



Vianočná atmosféra s dobrým jedlom

Vianočné trhy v našom hlavnom meste nie sú zlé. Z času na čas sa väčšina z nás nechá uniesť vôňami a zhreší nejakou tou „cigánskou“. Ale to sa nedá porovnať s gastronómiou vianočných trhov v Budapešti!

Nenájdete tu žiadneho umasteného predavača. Stánky s jedlom sú veľké, čisté, obsluhujúci patrične upravení a slušné miesto na sedenie sa tiež nájde. A jedlo? Maďarská kuchyňa je známa svojimi špecialitami a ak ju máte radi, určite nebudete sklamaní.

Husacie mäsko s kapustou a k tomu pohár výborného vareného vínka - to sú lahôdky, ktoré stoja za hriech. Ako dezert si môžete vybrať zo sladkých dobrôt, napríklad chutný trdelník (ktorý má trochu inú chuť než tie, ktoré poznáme zo slovenských trhov).

Je pravda, že ostatným sortimentom sa trhy veľmi nelíšia od tých našich - nájdete tu handmade výrobky, kožené tašky, kožušiny, varešky, dekorácie do domu aj ozdôbky pre ženy. Nechýbajú ani tašky, sklo, oblečenie, zimné čiapky alebo vianočné parády. Atmosféra je však niečo, čo so sortimentom nemá nič spoločné, a nedá sa odfotiť ani opísať. Jednoducho sa oplatí ísť pozrieť!

 

Prečo dať svoje ÁNO Budapešti?

Budínsky hrad, zvaný aj Kráľovský palác, sa týči nad hlavným mestom Maďarska ako nedobytný ochranca. Ku klenotu tróniacemu na Hradnom vrchu sa môžete vyviesť lanovkou. V súčasnosti priestory paláca slúžia ako múzeum. Pohľad z vrchu vám ponúkne Budapešť ako na dlani. Kultúra tohto mesta je však omnoho rozsiahlejšia.

Klzisko pre všetkých: v centre mesta, len kúsok od Námestia hrdinov, nájdete krásne a hlavne priestranné klzisko. Príjemné prostredie medzi historickými budovami a priestor pre najmenších, ale aj skúsených korčuliarov ponúka potešenie celej rodine.

Mesto mostov: zastavte sa po celodennom zhone na nábreží Dunaja. Budapešť má deväť mostov, ktoré sú spolu s Budínskym hradom krásne vysvietené. V prípade, že vám chýba romantické miesto, na jednom z mostov ho isto nájdete.

Darčeky: predvianočný zhon je v plnom prúde, a pravda je taká, že na Slovensku často nedostaneme to, čo hľadáme. Väčšie mesto = väčšia ponuka. V Budapešti nájdete aj obchody, ktoré u nás nie sú. A ak zatúžite po luxuse, k dispozícii je aj maďarská verzia parížskej Champs Élysées - Andrássyho ulica.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa