Kúpele na severe

2010-09-23 12:30:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Na severe Maďarska sa nachádza najvyššie maďarské pohorie a najmenšia dedinka. Odtiaľ pochádza prvá tlačená maďarská Biblia zo 16. storočia a najstaršia lesná úzkorozchodná železnica z 19. storočia.



V severomaďarských pivniciach nájdeme najznámejšie maďarské víno na svete, tokajské aszú. Milovníci koní tu nájdu jednu z najkrajších jazdeckých dráh v Európe, ale tunajší kraj je právom hrdý aj na najväčší krasový systém nášho kontinentu. UNESCO doteraz zahrnulo do Zoznamu svetového dedičstva celkom osem maďarských kultúrnych a prírodných rarít, pričom tromi z nich sa môže pýšiť práve tento región.

Na severe táto oblasť hraničí so Slovenskom a tým je ideálne stvorená na návštevu - na predĺžené víkendy, dovolenky. Ak chceme vidieť najvzdialenejšie kúty tejto oblasti, naša cesta povedie až na breh rieky Tisy.

V náručí ďalších piatich pohorí (Cserhát, Mátra, Bükk, Cserehát a Zemplén) sa ukrývajú stredoveké hrady, zámky zo 16. a 17. storočia, slávne a navštevované kostoly, ďalej aj dedinky preslávené ľudovou umeleckou tvorbou a folklórnymi tradíciami, rovnako ako mestá s bohatou históriou.

V regióne si každý nájde zábavu, či program podľa svojej chuti, vrátane návštevníkov uprednostňujúcich menej obvyklé športové disciplíny či záujemcov o kuriozity.

Je možné tu zbierať nerasty, ochutnávať sladkosti v múzeu cukru, môžete zdolávať skalnaté vrchy, lietať na padáku, zoznamovať sa na vyznačených náučných trasách s prehistorickými epochami, vydať sa na speleologický prieskum, alebo na túru po hradoch a zámkoch, zúčastniť sa fotosafari a loviť objektívom vtáctvo, prípadne sa naučiť rezbárske alebo košíkárske remeslo.

Lesy sú tu bohaté na zver a v miestnych jazerách, riečkach a riekach sa to rybami len tak hemží, preto majú tento kraj v obľube aj poľovníci a rybári. Región možno prejsť aj pešo - celková dĺžka vyznačených turistických trás je bezmála tisíc kilometrov, ale môžete ho spoznávať aj na bicykloch, prípadne v sedle z konského chrbta, ak sa zúčastníme na organizovanej jazdeckej túre. 

A rieky - Tisa, Sajó (Slaná), rovnako ako dravý Hornád či Bódva (Bodva), sa doslova ponúkajú na skrotenie a sú vhodnou vodnou trasou pre tých, ktorí už majú veslovanie v krvi.

Začiatočníkom môžeme doporučiť príjemne lenivú rieku Bodrog. Návštevníci, ktorí si svoju dovolenku predstavujú fyzicky menej náročne, môžu zájsť do tunajších kúpeľných miest a jazerných letovísk. Môžu byť účastníkmi operných predstavení, alebo symfonických koncertov, usporiadaných v rámci letnýchkultúrnych festivalov, prípadne divadelných inscenácií, umiestnených do romantických scenérií starobylých hradov.

Môžu vyhľadať pútnické mestá, alebo folklórne centrá v jednotlivých obciach. Môžu ochutnať tradičné regionálne gastronomické špeciality, pripravované na pekáči podľa starých receptov, večer sa potom môžu zblízka a hlbšie zoznámiť s ohnivými široko-ďaleko vychýrenými maďarskými vínami z niektorej zo štyroch tunajších vinárskych oblastí –
Mátraalja, Eger, Bükkalja, Tokaj - Hegyalja.

V severomaďarskom regióne sa môžete ubytovať v hoteloch s rôznym počtom hviezdičiek, niektoré z nich boli zariadené v zámockých objektoch, iné sú penzióny, prenocovať môžete v kempingoch, ale aj v súkromných dedinských chalupách, upravených na tento účel. Obyvatelia tohto kraja sú veľkorysí a príjemní, pripravení kdekoľvek ochotne pomôcť a turistov prijímajú so srdečnou pohostinnosťou.

 

Mesto Eger (Jáger) sa nachádza na severovýchode Maďarska na úpätí pohoria Bük. Kúpele v rokoch 1610 a 1617 postavili Turci počas tureckej nadvlády, vtedy ešte pre rituálne účely. Odvtedy sa nepretržite využívajú s cieľom liečenia, ako najaktívnejšie kúpele

Maďarska s obsahom radonu. Používanie kúpeľov priaznivo pôsobí na bolesti a zápaly a podporuje uvoľnenie endorfínu. Zeleno-hnedé keramické dosky Zsolnay a zlatá kupola poskytnú ukľudňujúci pohľad. V susedstve tureckých kúpeľov v roku 1932 otvorili svoje brány Termálne kúpele.

V niektorých bazénoch kúpeľov sa návštevníci môžu kúpať v liečivej vode. Medzi najmenšími veľmi populárny vodný hrad, vírivka, vodopád a šmýkačka ponúka bezstarostnú zábavu. V dvojkupolovitom bazéne, vytvorenom pre dospelých zaručuje regeneráciu a oddych 14 rôznych rekreačných prvkov.

Pamätihodnosti a zaujímavosti v okolí: Plaváreň Bitskey Aladár, Bazilika, Hrad, Minare, Údolie krásnych žien.

Odporúčania: ochorenia pohybového ústrojenstva

3300 Eger, Fürdő u. 1.-3.
Tel.: +36 36/413-356
Fax: +36-36/412-202
E-mail:
titkarsag@egertermal.hu
Web: www.egertermal.hu

 

Egerszalók je malá dedina 8 km od mesta Eger. Voda tečúca z pohoria počas uplynulých rokov vytvorila ojedinelé vápencové usadeniny – soľný kopec – ktorý je charakteristikou okolia. Priťahuje značné množstvo návštevníkov z celého územia Maďarska a zo zahraničia. Po svahu tečie 65-68 °C horúca voda, bohatá na minerály. Kúpele sú otvorené počas celého roka, cez deň aj v noci. Do roku 2006 plánujú dostavbu modernéhohotelového a kúpeľného komplexu okolo tejto nádhernej perly prírody.

Pamätihodnosti a zaujímavosti v okolí:
Mesto Eger, Hrad Sirok, Pohorie Büku - pešia turistika

Odporúčania: problémy pohybového ústrojenstva, ochorenia nervového systému, poruchy látkovej výmeny, kožné problémy;

Fyzioterapeutické služby:
kúpele v bazéne, bahenné zábaly, vodné trakcie, podvodná masáž, prúdom vody, zdravotný telocvik, masáž

 

Szalók Holding Kft.
3300 Eger, Vörösmarty út 14.
Telefon: +36 36/515-300,
+36 30/476-5736
Fax: +36 36/515-301
E-mail:
info@szalokholding.hu
Web: www.szalokholding.hu

 

 

Dedinka Mátraderecske je skrytá v pohorí Mátra, neďaleko najvyššieho vrchu Maďarska – Kékes. Geológovia nazývajú mofetou vulkanické vyparenie na nižšej teplote s vysokým obsahom kysličníka uhličitého. Takéto suché kúpele sa nachádzajú v Maďarsku na jedinom mieste: v Mátraderecske. Liečivé plyny z hĺbky 1000 m, ktoré okrem CO2 obsahujú aj radon, sú vhodné na liečenie srdcových ochorení, problémov s krvným obehom, vysokého tlaku, následkov cukrovky na krvný obeh a na jednotlivé gynekologické problémy.

V mofete liečia chorých od 1995. Podľa vykonaných skúšok sa môžu tunajšie kyslično - uhličité plyny nazvať liečivými. Procedúry sa vykonávajú vo forme kúr, pričom jedna kúra sa skladá z 15 procedúr. Prvá procedúra trvá 15 min, všetky ďalšie 25 min. Hladina plynu siaha po pupok alebo boky, prúdenie plynu je sústavné. Liečenie sa môže uskutočniť len pod dohľadom lekára alebo kvalifikovaných zdravotných pracovníkov.

Pamätihodnosti a zaujímavosti v okolí:
Eger, Egerská vínna oblasť, Parád, Maštale, Dom Palócov, Skláreň v Parád, Recsk: Skanzen, výstava dejín baníctva

Odporúčania: problémy s krvným obehom, zúženie ciev, ochorenia pohybového ústrojenstva, kožné a gynekologické problémy;

Bazény: iečebný, kyslično-uhličitý, suchý kúpeľ;

Fyzioterapeutické služby: kúpele v bazéne, vaňové kúpele, uhličité vaňové kúpele, bahenné, zábaly, podvodná masáž prúdom, vody, elektroliečba, zdravotný telocvik, masáž;

 

Szén-dioxid Szárazfürdő Mofetta
3246 Mátraderecske, Mátyás u. 19/A
Tel.: +36-36/476-605
Fax: +36-36/476-325
E-mail:
matraderecske@axelero.hu
Web: www.matraderecske.hu

 

Mesto Mezőkövesd sa nachádza na severovýchode krajiny, pri ceste č. E71, ktorá vedie z Budapešti do Miskolcu. Zakladateľom kúpeľov je Lajos Szentléleki Zsóry, vedúci služobníctva v Mezőkövesde, neskôr poslanec parlamentu, v roku 1938 na vlastnej pôde dal vykonať vŕtanie ropy. Ropu síce nenašli, ale 25. februára 1939 z hĺbky 875 m začala vyvierať teplá voda z vodnej nádrže z doby triasu do 30 m výšky.

Čo sa týka liečebných účinkov, voda nie je len jedna z najvzácnejších v Maďarsku, ale významná v celej Európe. Voda Zsóry vďaka obsahu vápnika, horčíka a hydro-karbonátu má protizápalové účinky. Vysoký obsah chloridu podporuje imunitný systém tela, má oživujúce a všeobecne posilňujúce účinky.

Pamätihodnosti a zaujímavosti v okolí:
Múzeum Matyó, Jazero Kavicsos, Športová hala, centrum cestovného ruchu. Časť mesta „Hadas“, Múzeum poľnohospodárskych strojov. Vtáčia rezervácia jazera Tisa. Hrad Cserépi. Vínna cesta Bükkalja a jazdecké školy. Kaštiele Bottlich a De la Motte

Odporúčania: ochorenia pohybového ústrojenstva a kožné choroby

Bazény: s umelým vlnobitím, detský, termálny, liečebný, plavecký, zážitkový, bazén na cvičenie, bazén s vodnými trakciami;

Fyzioterapeutické služby:
kúpele v bazéne, vaňové kúpele, uhličité vaňové kúpele, bahenné, zábaly, vodné trakcie, podvodná, masáž prúdom vody, zdravotný, telocvik, masáž

 

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő
3400 Mezőkövesd, Napfürdő út 1.
Tel.: +36-49/412-844, 500-264
Fax: +36-49/505-141
E-mail:

marketing@zsory-furdo.hu
Web: www.zsory-furdo.hu

 

Jaskynné a liečebné kúpele sa nachádzajú na severovýchode Maďarska, v rekreačnej oblasti Miskolcu. Kúpele sú známe od 16. storočia vďaka terapeutickým vplyvom. V jedinečnom prostredí, v prirodzených jaskynných dutinách má voda 30 °C teplotu. Ku kúpeľom v jaskyni sa pripájajú zážitkové prvky a v záhrade detské a vonkajšie bazény.

Pamätihodnosti a zaujímavosti v okolí: Hrad Diósgyőr,Eger, Lillafüred, Jaskyňa Aggtelek - súčasť svetového prírodného dedičstva UNESCO

Odporúčania: choroby pohybového ústrojenstva, kožné choroby, vo forme pitnej kúry žalúdočné a črevné ochorenia

Bazény: detský, termálny, liečebný, zážitkový

Fyzioterapeutické služby: kúpele v bazéne, bahenné zábaly, podvodná masáž prúdom vody, elektroliečba, masáž

 

Barlang- és Gyógyfürdő
H - 3519 Miskolc-Tapolca,
Pazár sétány
Tel.: +36 46/560-030
Fax: +36 46/560-035
E-mail:
barlangfurdo@miviz.hu
Web: www.barlangfurdo.hu

 

 

Zdroj/autor: madarsko,drom
 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa