Zniev, Znievsky hrad

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Zniev, Znievsky hrad



 

Hrad Zniev je najstarším známym hradom v Turci ako aj najvyššie položeným hradom na Slovensku.

 

História

Znievsky hrad stojí na skalnatom vrcholci v nadmorskej výške 985 m n.m., kde ho nechal po tatárskych vpádoch vybudovať kráľ Belo IV. Hrad mal chrániť vstup do Turca na starej obchodnej ceste z Ponitria. Bol však ťažko dostupný a postupne sa stal nepohodlným aj pre svojich majiteľov. Jeho strážnu úlohu tiež prebral ne´daleký Sklabinský hrad.

V roku 1684 bol Zniev počas protihabsburgských povstaní vypálený Tököliho povstalcami a odvtedy ho nikto neopravil.

 

Súčasnosť

Znievsky hrad je značne poškodený a v jeho ruinách môžete pozorovať už len zvyšky štvorhrannej veže a nižšie základy pozdĺžnej obytnej budovy.

 

Video

 

Povesti a legendy

Najznámejšia povesť sa viaže k prvým rokom hradu. Keď sa sem vraj po prehratom boji s Tatármi uchýlil samotný kráľ Belo IV., nepriatelia sa rozhodli, že bez jeho hlavy neodídu. A tak hrad obliehali tak dlho, až začali panovníkovi a jeho posádke dochádzať zásoby jedla.

Keď sa už zdalo, že sa bude musieť nenávideným cudzincom vzdať, postavil sa pred kráľa istý miestny sedliak. Tajnou chodbou prišiel na hrad s dvomi prasatami, plnou nošou rakov a hlavne jedným spásonosným nápadom. Panovníkovi a vojakom totiž nechal zjesť len polovicu toho, čo priniesol a ostatné nechal poslať Tatárom pod hradbami.

Tí si mysleli, že keď sa môžu o také dobroty deliť s nepriateľom, iste majú ešte bohaté zásoby a nemá význam ďalej hrad obliehať. Tatári odišli a vďačný kráľ dal sedliakovi šľachtický titul a priezvisko Rakovský.

 

Ako sa tam dostať

Hrad Zniev leží v Turčianskej kotline a patrí medzi najvyššie položené hrady v Turci, preto výstup nie je ľahkou záležitosťou. Záujemcov o jeho návštevu čaká náročnejší vyše hodinový výstup po zelenej značke od cintorína v obci Kláštor pod Znievom.

 

Otváracie hodiny

Zrúcanina je voľne prístupná.

 

Vstup so psom

Zrúcanina je voľne prístupná.

 

Zaujímavosti v okolí

Hrad Blatnica (15 km)

Martin (20 km)

Necpaly (23 km)

Hrad Sklabiňa (27 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa