Desivé svedectvá z extrémne turbulentného letu: Na JIS je stále 20 pasažierov

2024-05-22 15:00:00 |   |    | 

Dvadsať pasažierov letu spoločnosti Singapore Airlines, ktorý v utorok na ceste z Londýna do Singapuru zastihli silné turbulencie, zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti. Uviedla to nemocnica v Bangkoku, kde stroj Boeing 777-300ER musel po incidente núdzovo pristáť. Do thajskej metropoly podľa agentúry AP pricestovali leteckí vyšetrovatelia, aby preverili okolnosti nešťastia. To si vyžiadalo jedného mŕtveho a desiatky zranených.



 

Let SQ321 zastihla prudká turbulencia nad barmským pobrežím. Na palube lietadla bolo 211 cestujúcich a 18 členov posádky. Kapitán stroj odklonil na letisko Suvarnabhumi v Bangkoku, kde lekári vyšetrili pasažierov a vyše 80 ich poslali do nemocnice.

Singapurské aerolinky vyslali v utorok večer do Bangkoku špeciálny let, aby vyzdvihol tých, ktorí mohli pokračovať v ceste. Letecká spoločnosť uviedla, že 131 cestujúcich a 12 členov posádky dorazilo dnes skoro ráno na singapurské letisko Changi. Ďalších 79 pasažierov a šesť členov posádky zostalo v thajskom hlavnom meste, väčšina z nich v nemocnici.

Medzi 20 pacientmi na jednotke intenzívnej starostlivosti je šesť Britov, šesť Malajzijcov, traja Austrálčania, dvaja Singapurci a po jednom človeku z Hongkongu, Nového Zélandu a Filipín, uviedla nemocnica. Deväť pasažierov letu SQ321 v utorok prekonalo operáciu, ďalších päť zákrokov lekári plánovali na dnešok. Celkom lekári ošetrili 104 ľudí.

Do Bangkoku v utorok neskoro večer dorazili aj príslušíci singapurského vyšetrovacieho úradu, uviedlo dnes singapurské ministerstvo dopravy. Svojich zástupcov podľa neho vysiela aj americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB), pretože sa incident týkal lietadla americkej spoločnosti Boeing.

Thajské úrady meno mŕtveho muža nezverejnili, ale britské médiá ho identifikovali ako sedemdesiattriročného Geoffreyho Kitchena, ktorý sa chystal na šesťtýždňovú dovolenku so svojou ženou. Tá bola medzi cestujúcimi prevezenými do nemocnice v Bangkoku. Jeden z thajských letiskových úradníkov uviedol, že Kitchen mohol dostať infarkt, to však nebolo potvrdené, píše AP.

Jeden z britských cestujúcich Andrew Davies stanici Sky News povedal, že sa tesne pred turbulenciou rozsvietila ikonka signalizujúca zapnutie bezpečnostných pásov. Členovia posádky sa ale podľa neho nestihli posadiť. "Každý člen posádky, ktorého som videl, bol nejakým spôsobom zranený, napríklad so šrámom na hlave," povedal Davies.

Cestujúca Teandra Tukhunenová, ktorá hovorila s novinármi z nemocnice s ľavou rukou v závese, uviedla, že ju to "vymrštilo k stropu a potom na podlahu". "Bolo to také rýchle, skončilo to behom pár sekúnd a potom už ste len v šoku. Všetci sú pekne vydesení," povedala.

Dvadsaťštyriročný Josh Silverstone z Londýna uviedol, že sa prebudil na podlahe lietadla. "Nechápal som, čo sa stalo. Musel som sa udrieť niekam do hlavy. Veľa ľudí dostalo do hlavy ranu. Všetci krvácali," povedal agentúre Reuters, keď ho dnes po ošetrení lekári pustili z nemocnice.

Fotografie z interiéru lietadla po incidente ukazujú pretlačené panely nad hlavami cestujúcich, zo stropu visiace kyslíkové masky aj rozhádzaná batožina.

Posádka sa podľa Silverstonea zachovala "skvele" a pilot "urobil dobre", že za ťažkých podmienok pristál v Bangkoku. "Predtým som sa bál lietania a teraz sa bojím ešte viac," dodal Londýnčan.

Meteorologická služba AccuWeather v utorok uviedla, že k silným turbulenciám s najväčšou pravdepodobnosťou prispeli rýchlo sa rozvíjajúce explozívne búrky v blízkosti dráhy letu. Tieto búrky podľa služby často sprevádzajú prúdy stúpajúceho vzduchu, ktoré môžu dosahovať rýchlosť až 100 kilometrov za hodinu.

"Piloti tak majú len krátku chvíľu na to zareagovať," uviedol vedúci predstaviteľ AccuWeather Dan DePodwin.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 16. jún. 2024. Meniny má Bianka, Blanka.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa