ADRENALÍN Zorbovanie - Zorbing

2010-07-20 13:30:00 |   |    | 

Už vás nudia korčule, skejtbord či bicykel? Ľahká pomoc. Zazorbujte si. Zorbuje sa síce obyčajne na trávnatom kopci, ale to isté sa dá robiť aj na vode či na snehu. Zorbing je celoročný šport s letnou aj zimnou sezónou.



Zorb pochádza z Nového Zélandu, rodnej vlasti bungee jumpingu. Jeho duchovným otcom je Andrew Akers. Istý čas vraj pozoroval známu skicu Leonarda da Vinciho – Vitruviov muž rozpažený a rozkročený v kruhu. Dospel k záveru, že to, čo majster kresbou myslel, nebolo nič iné, len ďalší vynález, ktorý predbehol svoju dobu.

Spoločne s priateľom Dwanom van de Sluisom sa tak rozhodol naplniť majstrovu myšlienku a vyrobil prvý zorb. Onedlho vznikla dielňa, ktorá začala veľké priehľadné gule chŕliť do celého sveta.

Zorb je guľa s priemerom približne 3 metre, vyrobená zo špeciálneho, prehľadného PVC. Vo vnútri tejto gule je ešte jedna, o niečo menšia. Obidve sú spojené dômyselnou konštrukciou.

Pred samotným zorbovaním sa uskutočňuje niekoľko testov "na prázdno", kedy sa preveruje bezpečnosť prevádzky zorbu. Pre akciu sa vyberá taký terén a kopec, kde sa zorb nemôže dostať napríklad do tŕnia alebo stromov.

Prepichnutie zorbu však nemá vplyv na zorbonauta. V súčasnej dobe sa väčšinou zorbovanie po zemi prevádzkuje so zorbom a postrojom. Zorbonaut je pevne pripútaný k vnútornému plášťu viacbodovým systémom (mimo hydrozorbingu (aquazorbingu) – zorbovanie na vode).

 

Aquazorbing v Hrabovskej doline

Na vodnej nádrži Hrabovo pri Ružomberku spustili od júla adrenalínovú atrakciu – aquazorbing. "Aquazorbing je moderná zábava, predstavuje chodenie v nafúknutom balóne po vodnej hladine. Atrakcia je prístupná pre všetky vekové kategórie, dokonca aj pre ľudí, ktorí majú z vody strach,“ ubezpečil prevádzkar Štefan Červeň.

Podotkol však, že do nafúknutého balóna by nemali vstupovať ľudia s vysokým tlakom a chorobami srdca.

„Účastníci sú na hladine pod neustálym dozorom inštruktorov. V balóne je vzduch pre dospelého na 30 minút. Máme však skúsenosť, že pobyt v dĺžke 5 až 7 minút je postačujúci. Pohyb si určuje každý sám, no na skutočné chodenie po vode je potrebná určitá prax. V priemere sa to však každému podarí na tretí krát.


Za jeden pobyt v nafúknutom balóne sa platia dve eurá. „Atrakciu sme sprístupnili aj na kúpalisku v Bešeňovej. Podľa záujmu budeme ponuku rozširovať aj o ďalšie lokality v regióne,“ poznamenal Červeň.

Aquazorbing v Hrabovskej doline je prístupný denne v júli, v auguste od 10:00 do 18:00 a počas septembrových víkendov.

 

 

Zdroj/autor: zorb,sita,drom (pozri aj Galériu)

VIDEO Zorbing



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa