ADRENALÍN Kitesurfing

2010-07-19 16:00:00 |   |    | 

Kitesurfing je najakčnejším vodným adrenalínovým športom. Ťahaný padákom hnaným vetrom, veľkou rýchlosťou jazdíte na špeciálnej doske po vlnách, a medzitým predvádzate niekoľko metrov nad hladinou skoky, saltá a obraty...



Surfing, windsurfing, wakebording či kiteflying sú už známe vodné adrenalínové disciplíny. Kitesurfing si z každého zobral niečo. Z wakebordingu -  vysokú rýchlosť, z kiteflyingu - obratné skoky. Spojením týchto predností však vznikol nový, akčnejší, zábavnejší a samozrejme oveľa nebezpečnejí šport.

Stojíte na doske-plaváku, ktorá by sa dala opísať ako vodný snoubord a po hladine vás ťahá veľký drak (kite). Skoky, ktoré zvládnete sú neporovnateľne dlhšie než s wakebordingom (profesionáli bežne dosahujú dĺžky futbalového ihriska) a výškou nezaostávajú za kiteflyingom... a bežná rýchlosť okolo šesťdesiatky za hodinu, tiež nie je na zahodenie.

Vysoké a ďaleké skoky sú určite vzrušujúce, ale bez zaujímavých akrobatických kreácií by to nebolo ono. Od základných trikov, akými sú otáčky o 360 a viac stupňov, alebo jazda len za rukou (drak-kite je k telu pripútaný) sa kitesurfer môže dopracovať až k oslňujúcim kúskom akým je je napríklad motýlik, pri ktorom visí jazdec dole hlavou s roztiahnutými rukami.

Kitesurfing je jedným z najmladších vodných športov na svete, ale už existuje aj svetový kitesurfingový pohár, známy je tiež Red Bull King Air atď. Na závodoch za jazdí v dvoch disciplínach – freestyle a hangtime. Vo freestyle rozhodcovia hodnotia zostavy skladajúce sa z rôznych trikov. Hangtime je čistá technická disciplína v ktorej rozhoduje čas, počas ktorého sa závodník udrží vo vzduchu. Svetový rekord sa pohybuje okolo 14 sekúnd.

 

Kitesurfing a výbava

 

  • Drak alebo kite (veľkosť 3 až 25 m2 ) - sú komorové alebo jednovrstvové, ako krídlo pre paragliding. Jednovrstvové majú nafukovaciu   konštrukciu, vďaka ktorej drak udržuje svoj tvar, čo je výhodné hlavne pre prípad rozjazdu priamo z vody; počet šnúr vedúcich k ovládacej tyči alebo riadidlám je rôzny, od dvojšnúrových až po najbezpečnejšie – päťšnúrové;
  • plavák alebo doska (musí byť špeciálny, windsurfingový plavák sa pre kitesurfing využiť nedá)
  • neoprénový oblek
  • topánky do vody
  • vesta
  • prilba
  • slnečné okuliare

Kompletná kitesurfingová výbava stojí od 700 – 2 000 euro


 

Zdroj/autor: adrenalin,drom

VIDEO Kitesurfing



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: wikipedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa