Päť pamiatok v zozname UNESCO

2006-07-24 10:02:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Na Slovensku je do Zoznamu UNESCO zapísaných päť pamiatok - štyri kultúrne a jedna prírodná. Prvé tri lokality v Zozname svetového dedičstva - Banská Štiavnica, Spišský hrad a Vlkolínec boli zapísané v roku 1993. Štvrtou lokalitou je od roku 2000 historické jadro mesta Bardejov.



Slovensko-maďarský projekt Jaskyne Slovenského a Aggtelekského krasu sa prijal roku 1995. Ako informuje Pamiatkový úrad na svojej internetovej stránke, o zapísaní do Zoznamu UNESCO rozhodujú zachované pôvodné hodnoty, dobrý stav, vhodné využitie a prezentácia vybraných objektov.

Reprezentatívny stred mesta Banská Štiavnica charakterizujú popri rozsiahlych goticko-renesančných meštianskych domoch i mestská radnica, neskorogotický Kostol sv. Kataríny a barokovo upravená Piargská brána, informuje Pamiatkový úrad. Neoddeliteľnou súčasťou pamiatkového fondu mesta sú aj komplexy technických diel, ktoré súvisia s ťažbou a spracovaním kovových rúd: šachty, štôlne, ťažobné veže, klopačka, dômyselný vodohospodársky systém kanálov a tajchov, ako aj objekty prvej Baníckej a lesníckej akadémie v Európe.

V Zozname UNESCO je aj zrúcanina Spišského hradu, ktorý bol jedným z najväčších európskych hradov. Jeho cirkevný protipól - Spišská Kapitula je charakterizovaná dvojvežím Katedrály sv. Martina. Spája ich podhradská osada, mestečko s typickými renesančno-barokovými meštianskymi domami, Spišské Podhradie. Ako ďalej uvádza Pamiatkový úrad, k týmto pamiatkovým komplexom sa pričleňuje ešte obec Žehra so svojím včasnostredovekým Kostolíkom Svätého Ducha a vzácnymi nástennými maľbami.

Osada Vlkolínec predstavuje typ dedinského stredovekého sídla s drevenou architektúrou horských a podhorských oblastí, s nenarušenou zástavbou zrubových domov. V centre obce sa zachovala zvonica, studňa, Kaplnka Panny Márie a škola.

V Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva je zapísaná aj historická časť mesta Bardejov s klenotmi mesta - Kostolom sv. Egídia, mestskou radnicou a meštianskymi domami, obkolesujúcimi trhové námestie, v renesančnom a barokovom slohu. V blízkosti mestského centra sa nachádza dnes už urbanistická kuriozita východného Slovenska - jediný čiastočne zachovaný súbor bývalých židovských kúpeľov a synagóga, pozostatok suburbiálneho centra z konca 18. storočia, budovaného plánovito a podľa talmudistických predpisov.

Na zápis do Zoznamu UNESCO čaká napríklad drevená sakrálna architektúra v Karpatskom oblúku, Limes Romanus – rímske antické pamiatky na strednom Dunaji, gemerské a abovské kostoly so stredovekými nástennými maľbami, Komárňanská protiturecká pevnosť, pamätník Chatama Sofera, tokajská vinohradnícka oblasť so súborom pivníc a koncept historického jadra mesta Košice. Plánuje sa tiež rozšírenie lokality Spišský hrad a pamiatky okolia o Levoču a dielo Majstra Pavla na Spiši.

Cieľom UNESCO je chrániť najhodnotnejšie prírodné a kultúrne objekty a lokality našej planéty. V roku 1972 sa prijal Dohovor o ochrane svetového kultúrneho a prírodného dedičstva. V Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva je k 8. februáru 2006 zapísaných 812 lokalít, z toho 628 kultúrnych, 160 prírodných a 24 zmiešaných lokalít v 137 štátoch.

Zdroj/autor: sita, PÚS

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa