Smrtiace sopky

2011-03-09 17:30:00 |   |    | 

Nedávny výbuch islandskej sopky Eyjafjöll ukázal, ako zraniteľná je naša súčasná technická civilizácia proti silám prírody.



Pritom išlo len o malú erupciu, zatiaľ čo v bližšej i vzdialenejšej minulosti Zeme sopky spôsobili celú radu podstatne väčších katastrof: zániky veľkých miest, hladomory, skazu celých civilizácií a podľa niektorých teórií aj veľké vymieranie živočíšnych druhov, vrátane ukončenia éry dinosaurov.

V knihe Smrtiace sopky - Putovanie do stredu zeme sa dozviete, že vulkány pritom nepôsobia len priamou ničivou silou, ale predovšetkým nepriamo: ochladením klímy, poklesom výnosov poľnohospodárskych plodín, vplyvom na ekonomiku a infraštruktúru.

Vulkanológovia varujú, že skutočne ničivé erupcie sa nám v budúcnosti nevyhnú a neexistujú prostriedky, ako im zabrániť.

Podľa niektorých teórií môže byť práve aktivita Eyjafjöll predzvesťou prebudenia oveľa ničivejšieho vulkánu Katla, ktorý v 18. storočí spustošil veľkú časť Islandu, spôsobil hladomory v západnej Európe a bol príčinou sociálneho nepokoja vedúceho až k Francúzskej revolúcii.

Kniha Smrtiace sopky má byť pútavým opísaním najväčších historických katastrof spôsobených vulkánmi od zániku minojskej kultúry spôsobenej výbuchom Théry až po najväčšie katastrofy súčasnosti.

Venuje sa tiež oblastiam, v ktorých odborníci čakajú erupcie, ktoré by v blízkej budúcnosti mohli ohroziť chod súčasného sveta (Yellowstone, Vezuv a ďalšie).

Popíše súčasne aj niektoré ďalšie vražedné javy, ktoré sopečnú činnosť sprevádzajú (výrony jedovatých plynov, lavíny žeravého popola zmiešaného s horúcou vodou, pretavenie zemskej kôry atď).

Nechýba ani opísanie tragických príbehov niektorých vulkanológov pri výskume sopiek, opis toho ako sa vulkány prejavujú a čo je toho príčinou, zmienka o sopkách na území Slovenskej republiky (vrátane možnosti, že by obnovili činnosť) aj súčasné poznatky o sopkách na iných telesách slnečnej sústavy.

Doplnená bude malým slovníkom pojmov z oblasti vulkanológie, chronológiou veľkých erupcií, prehľadom významných sopiek atď.

 

Smrtící sopky - Putování do středu země

Autor: Jan A. Novák
Vydavateľstvo: Nakladatelství XYZ
Rok vydania: 2011
Väzba: viazaná
Počet strán: 336
Cena: 12,23 eur

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ikar

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa