Divadlo, tanec a hudba na Wiener Festwochen

2011-05-13 15:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Tradičný divadelno-hudobný festival Wiener Festwochen štartuje v rakúskej metropole už dnes, 13. mája.



Aktuálny ročník renomovaného jarného podujatia ponúkne viac ako štyri desiatky predstavení, z toho deväť premiér.

Špičkoví operní a divadelní režiséri, dirigenti a orchestre z 23 krajín sveta zavítajú na Festwochen s najnovšími projektami.

Dnešné veľkolepé večerné otvorenie Wiener Festwochen pred viedenskou radnicou sa ponesie v znamení ľudského hlasu. Škála hudobného programu prinesie klasiku, folklór aj gospel.

Na otváracom galavečeri sa predstaví zbor Arnorlda Schönberga, Symfonický orchester viedenského rozhlasu ORF, zbory KlangsCala, Cantilena a CantAnima, mládežnícky zbor z Grazu či sólisti Robert Holl, Genia Kühmeierová, Michaela Schade a Iris Vermillionová.

Program prinesie medziinými aj ukážky z opery Carla Orffa Carmina Burana a Mozartovej Čarovnej flauty. Rakúska televízia ORF prinesie živý prenos otváracieho ceremoniálu z Radničného námestia, ktorý je pre publikum voľne prístupný.

Vlastný festival prinesie v divadelnej časti predstavenia geograficky putujúce od Grónska, Mali, Kazachstanu, Kolumbie, Japonska až do Viedne. Richard Maxwell, jeden z popredných súčasných experimentálnych divadelných autorov z New Yorku, predstaví v premiére dnes, 13. mája svoje najnovšie dielo Neutral Hero.

Novú hru Wastwater Simona Stephensa, jedného z najvýznamnejších divadelných autorov dneška, si publikum vo festivalovej  premiére vychutná zajtra, 14. mája. 21. mája uvedú Wiener Festwochen divadelno-tanečné predstavenie z Tokia, ktoré sa zamýšľa nad štastím jednotlivca.

Hudobný program festivalu odštartuje trilógia Verdiho, ktorú Wiener Festwochen kompletnú uvedie v roku 2013 pri príležitosti 200. výročia narodenia talianskeho skladateľa.

Prvú časť trilógie Rigoletto v inscenácii intendanta festivalu Luca Bondyho vzhliadne publikum v premiére 29. mája v Theater an der Wien.

Hudobný program vyplnia medziiným aj 35. Medzinárodné hudobné slávnosti s témou Mahler a Amerika, ktoré sa uskutočnia od 14. do 21. júna vo viedenskom Konzerthause.

Programová sekcia Into the City ponúkne hudobné dielo pod dirigentskou taktovkou Corneliusa Meistera v nákupnom centre Donau Zentrum 20. mája. Festivalový lounge s týždenným prehľadom programu Wiener Festwochen nájdu záujemci v Loosovom dome na nám. Michaeler Platz.

Festival Festwochen potrvá vo Viedni až do 19. júna.

 

 

Kontakt:

Wiener Festwochen
Lehárgasse 11
A-1060 Wien
Tel.: (+43-1) 589 22-0
Fax: (+43-1) 589 22-49
E-mail: festwochen@festwochen.at
Web: www.festwochen.at

 

Zdroj/autor: compress, festwochen.at, drom

Foto: Mike Ranz, Almudena Crespo

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa