LYŽOVAČKA Slovinsko

2009-01-05 16:00:00 |   |    | 

SLOVINSKO - Niekoľko užitočných informácii pred cestou na zimnú dovolenku.



Vstup - je možný aj s občianskym preukazom alebo pasom. Pri pobyte platí prihlasovacia povinnosť. V prípade ubytovania v hotelovom zariadení túto povinnosť zabezpečí ubytovacie zariadenie.

Telefonické spojenie

Slovinské telekomunikácie majú integrovaný informačný systém, ktorý zjednotil telefónne čísla polície, rýchlej záchrannej služby a požiarnej služby na číslo 113.

V prípade poruchy motorového vozidla je k dispozícii pomoc AMZS (Automobilového zväzu Slovinska – www.amzs.si, e-mail: info.center@amzs.si) na telefónnom čísle 1987 alebo +386/(0)1/5305353.

Mena
V Slovinsku platí jednotná mena EURO.

Motoristické informácie:
Rýchlostné obmedzenia:

  • obývaná časť (obec, mesto) 50 km/h
  • mimo obývanej časti 90 km/h
  • diaľnica 130 km/h

Je povinné byť pripútaný bezpečnostným pásom, mať zapnuté svetlá aj cez deň a v zimnom období od 15.11. do 15.3. používať zimné pneumatiky. Vo vysokohorských oblastiach je potrebné byť vybavený snehovými reťazami (časté označenie dopravným značením v ťažšie prístupných horských lokalitách).

Odporúčame dodržiavať dopravné predpisy a obzvlášť rýchlostné obmedzenia, za ich porušenie sú vysoké pokuty (od 5. 000 SIT až 200.000 SIT).

Ak cudzinec odmietne zaplatiť blokovú pokutu na mieste, podľa príslušného zákona sa to chápe ako podanie pripomienky k postupu policajného orgánu. Ten musí narušiteľa spolu s návrhom na priestupkové konanie predviesť pred priestupkového samosudcu na ďalšie riešenie. Ten rozhodne o správnosti postupu policajných orgánov a v prípade jeho opodstatnenosti orgánov vynesie rozsudok, v ktorom určí výšku peňažnej pokuty. V prípade, že cudzinec nemôže resp. odmieta zaplatiť peňažnú pokutu, v zmysle uvedeného Zákona o priestupkoch sa mu peňažná pokuta ihneď zmení na trest odňatia slobody.

Diaľničné poplatky sa vyberajú priamo na diaľnici tzv. mýto (cestnina). Slovinský správca diaľnic DARS (www.dars.si) umožňuje platenie mýta okrem slovinských toliarov aj v nasledujúcich menách: USD, EUR, HRK a CHF.

Ubytovanie
Priemerná cena na jednu osobu/noc je v hoteloch nižšej cenovej skupiny cca 60 EUR, v lyžiarskych strediskách je o niečo vyššia.

Lyžovanie
Informácie o lyžiarskych strediskách je možné nájsť na www.snezni-telefon.si  kde sú aktuálne informácie aj s fotogalériou lyžiarskych stredísk a internetovými portálmi. Cenníky lyžiarskych lístkov sa pohybujú na úrovni 1000,- SK/deň pre dospelú osobu a cca 600,- Sk/deň pre deti.

Lyžiarske trate sú upravené, označené dopravnými značkami a je povinnosť detí do 14 rokov a snoubordistov používať ochrannú prilbu pri lyžovaní a lyžovať na vyznačených tratiach. Počas lyžovania je zakázané požívanie alkoholických nápojov. Odporúčame cestovné pripoistenie pre prípad úrazu s platnosťou v zahraničí.

Veľvyslanectvo SR v Slovinsku
Veleposlaništvo Slovaške Republike
Tivolska cesta 4, Ljubljana
Tel: 00386 1 425 54 25
Fax: 00386 1 4210524

E-mail: velepos.slovakia@siol.net, embass@lublana.mfa.sk

 

Všeobecne

Pred cestou je potrebné skontrolovať, ktoré doklady sú vyžadované pri vstupe do krajiny, kde plánujete stráviť dovolenku – platný cestovný pas (v prípade potreby vízum), do vybraných krajín možno použiť aj občiansky preukaz vydaný formou ID karty zaliatej vo fólii. Platnosť pasu by mala minimálne 6 mesiacov od predpokladaného ukončenia pobytu.

  • Doporučujeme uzatvoriť zdravotné poistenie, v niektorých krajinách je požadované. Očkovanie pred cestou do zahraničia – informácie poskytne Poliklinika pre cudzokrajné choroby
  • Pri ceste autom – vodičský preukaz, doklady o aute (ak máte auto zapožičané – doklad o požičaní), poistenie – zelenú kartu, uhradiť poplatky za používanie ciest (diaľničné nálepky). Odporúčame poistiť vozidlo a spolucestujúcich v ňom osobitným pripoistením.
  • Finančné prostriedky – niektoré krajiny vyžadujú povinné preukázanie predpísaného množstva finančných prostriedkov pri vstupe do krajiny. Ak používate bezhotovostné platby, presvedčiť sa, či v krajine je dostatočne vybudovaná sieť bankomatových automatov, resp. ktorý druh kariet je akceptovaný.
  • Ako postupovať v prípade straty, odcudzenia cestovného dokladu:
    nahlásiť stratu, krádež miestnej polícii a požadovať písomné potvrdenie. Na spiatočnú cestu vám veľvyslanectvo SR vydá náhradný cestovný doklad s obmedzením jeho platnosti. K jeho vydaniu je potrebná osobná prítomnosť žiadateľa, dve fotografie pasového formátu. Vydanie tohto dokladu je podmienené overením si totožnosti žiadateľa a štátnej príslušnosti.
  • Pred cestou je tiež vhodné urobiť si kópie osobných dokladov, zobrať si dve fotografie (použitie v prípade odcudzenia cestovného dokladu).
  • Pri odcudzení finančných prostriedkov existuje viacej možnosti, ako si ich zabezpečiť zo SR: najrýchlejšie je využiť služby medzinárodnej spoločnosti „Western Union“. Bližšie informácie sú k dispozícii napríklad v pobočkách Tatra banky, Slovenskej pošty a cestovnej kancelárii Satur.
  • Ďalšou možnosťou je tzv. doplnkový predaj devíz, t.j. prevod prostredníctvom MZV SR na slovenské veľvyslanectvo v danej krajine. Vo výnimočných prípadoch je možné poskytnúť pôžičku. O posledných dvoch formách poskytne informácie MZV SR resp. slovenské veľvyslanectvo v danej krajine

 

Zdroj/autor: mzvsr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa