Do Austrálie za svetovým umením - na Adelaide Festival

2013-02-18 10:25:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA - Jedna z najväčších osláv umenia na svete - aj tak by sa dal nazvať festival v austrálskom Adelaide. Nezáleží na tom, či ste fanúšikom klasiky alebo moderných vyjadrení, festival ponúka pre každého niečo. Tento rok sa začína 1. marca a bude trvať 17 dní.



Z každého rožku nielen trošku

História festivalu konajúceho sa v hlavnom meste Južnej Austrálie siaha až do roku 1960. V tom čase bola jeho domovina úplne iným miestom než dnes. Adelaide malo iba jeden motel, krčmy sa zatvárali o šiestej poobede a pôžitkári mohli zabudnúť na víno v reštaurácii po ôsmej večer. Ľudia potrebovali zmenu - a tá prišla vo forme jesennej oslavy krásy a života.

Skladá sa z niekoľkých podujatí, ktoré zahŕňajú program pre nadšencov opery, divadla, tanca, kabaretu, klasickej aj modernej hudby. Festival so sebou nesie celosvetové renomé jedného z najatraktívnejších umeleckých podujatí. Dianie je sústredené do centra mesta, pozdĺž jeho kultúrnej meky - bulváru North Terrace. Duch inšpirácie však prebieha celým mestom a atrakcie nájdete na uliciach aj v parkoch.

 

Na čo sa návštevníci tešia tento rok?

V roku 2013 organizátori lákajú priaznivcov divadla na poľské stvárnenie Stockerovho Drakulu - Nosferatu či zvierajúce divadelné prevedenie najväčšieho masového vyhladzovania v dejinách ľudstva. Kamp, predstavenie stvárňujúce tábory Auschwitz-Birkenau vraj berie divákom nielen dych, ale aj chuť tlieskať.

Na doskách Adelaide vystúpi aj baletná diva Sylvie Guillem, Francúzska, ktorá je celosvetovo uznávaná ako súčasť tanečnej elity dneška. Do programu sa tento rok vracia aj kultový literárny festival Adelaide Writer´s Week. Za účelom oslavy písaného slova spája niekoľkých najväčších svetových spisovateľov a mysliteľov. Program prekvapí, inšpiruje aj pobaví čitateľov všetkých vekových kategórií.

Adelaide Festival ponúka skutočne to najlepšie zo svetového umenia všetkých druhov. Ceny takýchto klenotov medzi kultúrnymi podujatiami sú rôzne. Napríklad za spomínané predstavenie Kamp zaplatí dospelá osoba 59 dolárov.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa