Čachtický hrad na predaj

2006-12-19 08:54:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Legendami opradenú zrúcaninu hradu v Čachticiach chce kúpiť český emigrant v USA Václav Kabourek. Starostku Čachtíc oslovil asi pred troma mesiacmi.



Čachtický hrad je majetkom obce, o predaji by muselo rozhodnúť obecné zastupiteľstvo. Herec, ktorý si zahral pilota v americkom legendárnom seriáli M.A.S.H., však oficiálnu žiadosť obci nepodal. "Budeme sa tým zaoberať, keď dostaneme písomnú žiadosť," povedala Anna Ištoková, čachtická starostka. "On to berie tak, že by chcel doviesť život na ten hrad, priviesť sem nejakú klientelu z Hollywoodu alebo odkiaľ. Možnože zlé by to nebolo," dodáva.

 

Na Čachtický hrad je naďalej vstup iba na vlastné riziko. Podľa Ištokovej naposledy dostali na hrad peniaze z ministerstva kultúry, za vyše pol milióna opravovali vypadané kaverny. "Budeme robiť ďalší projekt a uvidíme, či aj europrostriedky alebo prípadne nejaké iné aktivity vyjdú," upresnila.

 

Kabourek prejavil záujem aj o kúpu Draškovičovského kaštieľa v Čachticiach, ktorý patrí Trenčianskemu samosprávnemu kraju a je v ňom expozícia Trenčianskeho múzea. Ponúkal komerčné využitie pamiatky, vybudovanie hotela. Ani v tomto prípade sa však nevyjadril úradnou formou, ale iba zdvorilostným dopisom. „Mal som pocit, že by to rád kúpil za symbolickú cenu a jeho vklad by bol ten, že by tam niečo vybudoval," uviedol predseda kraja Pavol Sedláček.

 

Samosprávny kraj sa chce o pamiatky postarať sám a riešenia plánujú podľa Sedláčka hľadať skôr v spolupráci s ministerstvom kultúry a vládou. "Určite nebudeme predávať kaštieľ. Ak Kabourek chce, môže predložiť projekt, ako budeme spolu využívať priestory," doplnila vedúca oddelenia kultúry Marta Šajbidorová.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa