ADRENALÍN Skialpinizmus

2009-12-22 11:00:00 |   |    | 

Skialpinizmus (al. Ski mauntaineering, Ski touring, Ski mounting, Ski climbing, Alpine touring) - kombinácia lyžiarskej turistiky, vysokohorského lyžovania a horolezectva. bezpečného pohybu na lyžiach alebo bez nich v zimných horských podmienkach.



Zimný šport umožňujúci voľný pohyb po bielych snehových pláňach, raz v hlbokom prašane, inokedy v strmom úzkom žľabe.

 

 

Výbava

Pred jej kúpou si obehajte viaceré obchody a zmapujte jednotlivé možnosti, k dispozícii sú rôzne katalógy alebo informácie na webe.

Lyže

V prípade úplného začiatočníka, alebo príležitostného skialpinistu je možné použiť obyčajné zjazdové lyže. Typické lyže na skialpinizmus sú síce veľmi ľahké (pod 1 kg), ale zase ich jazdné vlastnosti sa nemôžu porovnávať s tými ťažšími na lyžovanie v extrémnych podmienkach.

Dĺžka lyže - bežne platí pravidlo, že je o 15 - 20 cm menšia ako výška kupujúceho. Pri jazde na relatívne hladkom povrchu nie je rozhodujúca, pri rozbitom teréne je to však dosť výrazný faktor.

Lyžiarska obuv

Mala by veľmi dobre sedieť na nohe, prvý pocit po zapnutí musí byť bez výhrad pohodový. Noha počas chôdze nesmie vo vnútri lyžiarky chodiť aj preto zvoľte veľkosť bez rezervy. Výborný variant je použitie termoflexovej papuče, ktorá sa dá formovať aj doma pri teplote 120 °C.

Pre extrémne lyžovanie je výhodnejšia tvrdšia a vyššia lyžiarka, pre preteky v skialpinizme čo najľahšia. Pri šliapaní nahor je dôležité, akú voľnosť má noha od členka hore, ohyb v kĺbe nesmie byť veľmi ťažký. Naopak, dole z kopca má byť noha vyslovene pevná. Skĺbiť tieto vlastnosti nie je veľmi jednoduché a preto treba vyskúšať viacero možností.

Viazanie

Pri samotnej montáži viazania je dôležité určenie správneho miesta. Väčšinou sú na lyžiach body označujúce stred lyžiarky a podľa toho treba postupovať. Ak nemáte skúsenosti s montážou, radšej zverte túto prácu odborníkom.

Palice

Najpraktickejšie sú skladacie s nastaviteľnou dĺžkou. Kratšie sú potrebné na zostup, dlhšie na výstup. Medzi pretekármi sa používajú kovové bežecké palice z ľahkých zliatin. Zvlášť dôležitý je samotný hrot palice, veľkosť a tvar jej krúžku.

Stúpacie pásy

Pre skialpinistov majú zásadný význam. V súčasnosti sa vyrábajú z mohéru, nylonu, alebo ich kombinácie. Šírka pásu má byť zvolená tak, aby po nalepení nebola zakrytá hrana lyže, takže asi o 2 až 3 mm užší ako je lyža na najužšom mieste. Pásy majú vpredu gumičku, ktorou sa zachytávajú o špičku lyže. V zadnej časti sa na ich prichytenie občas používajú háčiky, no väčšinou sa iba prilepia. Cenovo najvýhodnejšie je kúpiť pás na presnú dĺžku. Len čo pás s lepidlom zvlhne alebo premrzne, nemusí sa vôbec dať nalepiť. Preto je vhodné nosiť si náhradné pásy skladované v teple (pod oblečením).

Oblečenie a doplnky

Nevyhnutná je kvalitná vetrovka, rukavice, čiapka, termoprádlo a náhradné suché veci z materiálu ktorý odvádza vlhkosť. Do povinnej výbavy skialpinistu patrí špeciálna horolezecká obuv – tzv. mačky, horolezecký čakan, prilba, lavínový hľadač, lavínová lopatka a sonda. Vo vhodnom ruksaku, na ktorý sa dajú upevniť lyže pri pešom stúpaní je potrebné si vždy nabaliť aj jedlo a pitie. Užitočnými  pomocníkmi sú tiež mapa, orientačné pomôcky a mobilný telefón na privolanie pomoci v prípade núdze.

 

Niekoľko tipov pre začiatočníkov

 

  • Prvé kroky nerobte v ťažkom teréne, zvykajte si na striedavú prácu nôh a rúk. Voľte najskôr priamu stopu a až neskôr otáčanie.
  • Či dobre prenášate váhu, zistíte zo stopy, čo za vami ostala. Zo začiatku bude namiesto peknej rovnej - nesúvislá a vychýlená do rôznych strán. Tento nedostatok odstránite jedine poctivým trénovaním.
  • Nevoľte príliš rýchle tempo, uvoľnite sa a robte plynulé pohyby bez zbytočného dvíhania nôh. Po dvoch - troch túrach už si už lyžiar vie určiť svoje optimálny rytmus.
  • Vyhýbajte sa tvrdému a strmému terénu, otáčky si tu vyžadujú istú prax, preto si ich najprv nacvičte v miernejšom svahu;
  • Keď je kopec veľmi strmý, dbajte na to, aby ste si urobili dobré stanovište na vyzúvanie lyží. Pri úsekoch na pešo si lyže pripevnite na batoh, je to ľahšie a bezpečnejšie.
  • Zjazd si zvoľte na úrovni zodpovedajúcej vašim lyžiarskym schopnostiam, prípadne kvalite vybavenia. Oboznámte sa s terénom, do ktorého vstupujete a nepodceňujte lavínové nebezpečenstvo. Rozvaha a bezpečnosť majú vždy prednosť pred túžbou zažiť dobrodružstvo.

 

Najvhodnejšie skialpinistické lokality na Slovensku
Vysoké Tatry (Malá a Veľká Studená dolina), Západné Tatry (Žiarska dolina), Nízke Tatry (Ďumbier a Chopok), Veľká Fatra (Jasenská dolina, Krížna), Malá Fatra (Vrátna).

Slovenskí skialpinisti majú možnosť zaregistrovať sa aj v Slovenskej skialpinistickej asociácii. Skialpinizmus v Tatrách môžu vykonávať skialpinisti a horolezci organizovaní v horolezeckých zväzoch. Skialpinisti môžu vstupovať do vysokohorského prostredia aj mimo turistických a náučných chodníkov a v čase sezónnych uzáverov turistických a náučných chodníkov len za účelom nástupu na skialpinistickú túru. Skialpinista je povinný mať pri sebe platný preukaz svojej horolezeckej organizácie a na požiadanie sa ním v teréne preukázať pracovníkom orgánov ochrany prírody a krajiny, pracovníkom správy národného parku, ktorí majú oprávnenia člena stráže prírody a členom stráže prírody. V prípade porušenia návštevného poriadku hrozia pokuty.

 


Zdroj/autor: ssa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa