EXTRA Číňania stratení v preklade

2009-11-13 15:00:00 |   |    | 

ČÍNA - Zatiaľ čo ambiciózni rodičia v európskych krajinách posielajú svoje deti na hodiny mandarínskej čínštiny a cieľavedomí študenti z Číny študujú angličtinu na internete sa objavili stránky Chinglish.



Slovo Chinglish, nenájdete ani v internetových slovníkoch. Väčšinou označuje zmes dvoch jazykov: angličtiny a čínštiny. Samotný termín je variáciou výrazu "Engrish", označujúci chybné anglické preklady v ázijských krajinách, ktoré viedli k vzniku kultových webových stránok ako sú napríklad engrish.com.

Podľa holandskej firmy Chinglish BV sú čínština a angličtina hlavnými jazykmi budúcnosti. Spoločnosť  spustila svoje stránky s cieľom zrušiť komunikačnú bariéru, ktorá oddeľuje Čínu od západu.

"Misia našich stránok je propagovať lingvistickú a kultúrnu výmenu medzi Čínou a západom. Chceme vytvoriť virtuálnu internetovú komunitu v ktorej bude koexistovať čínština i angličtina a budú sa vzájomne obohacovať," vraví výkonný riaditeľ firmy Chinglish Marius van Bergen.

Stránky Chinglish.com ktoré pomáhajú prekladať maily z čínštiny do angličtiny a naopak, síce dokázali správne preložiť známe čínske príslovia, ale aj tu došlo ku "kreatívnym novotvarom".

Keď do vyhľadávača Google Images zadáte heslo "Chinglish", objaví sa množstvo zle preložených čínskych nápisov do angličtiny, ako napríklad "Buďte milosrdní k zeleným životom pod vašimi nohami" namiesto "Nešliapte na trávnik" alebo "Nechajte sa buchnúť do hlavy" miesto "Pozor na hlavu."

Pekingské úrady sa snažili odstrániť Chinglish z dvojjazyčných nápisov v čínskom hlavnom meste ešte pred olympijskými hrami v roku 2008. Zatiaľ tu však miesto "Parku etnických menšín" nájdete "Rasistický park" a značky varujúce pred mokrou cestou hlásia: "Klzké sú veľmi prefíkané."


 

Zdroj/autor: chinglish,čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa