Stopnite si auto na webe

2007-09-17 17:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - S rozvojom internetu začína byť stále populárnejší autostop cez internet. Táto forma stopovania na rozdiel od tradičného autostopu je menej romantická, no o to pohodlnejšia.



Digitálny autostop znižuje šancu získať odvoz zdarma, čo je vyvážené výhodou presnejšie plánovať čas cesty. Webový spôsob stopovania áut, potláča hlavne to dobrodružstvo čo v sebe má klasický autostop, no prináša aj nové výhody.

Jednou z najväčších výhod je čas. Možnosť plánovať cestu na víkend, denne do práce a z práce, z mesta na dedinu, a opačne sa ukazuje ako výhodný spôsob cestovania nielen pre mnoho stopárov ale i pre vodičov. Navyše v porovnaní s autobusom, či vlakom netreba prestupovať a časová výhodnosť sa tým ešte viac zvyšuje. Toto pri klasickom autostope nebolo možné.

 
Cestuje sa nielen v rámci krajiny, ale mnoho Slovákov využíva šetrenie nákladov aj pri cestách za prácou do zahraničia. Podľa stránky stopar.sk, ktorá takéto cesty sprostredkováva, rebríček obľúbenosti krajín kam ľudia cestujú a obľúbenosť krajín odkiaľ sa najviac cestuje je vidieť v nasledovných prehľadoch.
  • Kam sa najviac jazdí
    Slovensko
    Česká republika
    Nemecko
    Veľká Británia
    Poľsko
    Rakúsko
    Holandsko
  • Odkiaľ sa najviac jazdí
    Slovensko
    Česká republika
    Nemecko
    Taliansko
    Francúzsko
    Rakúsko
    Veľká Británia

Internetové stopovanie sa na prvý pohľad možno zdá byť drahé. Veď klasický autostop je úplne zadarmo, ak nepočítame krajiny ako je Ukrajina, kde je autostop čiastočne platený - prispieva sa na benzín. Cenová výhoda klasického autostopu úplne nezanikla. Vždy záleží na tom ako sa stopár a vodič navzájom dohodnú. Teoreticky môže byť cesta aj zadarmo, no toto sa stáva pri internetovom autostope len zriedka. Ak predpokladáme, že sa náklady delia rovným dielom, stáva sa takéto cestovanie výhodné pre všetkých zúčastnených.

Na rozdiel od klasického autostopu pri stopovaní cez web neexistuje sezóna, stopuje sa v každom ročnom období a za každého počasia - a to je i ďalšia výhoda autostopu cez internet.

Tak ako klasický autostop i autostop na webe si našiel svojich zástancov i odporcov. Jedni si ho nevedia vynachváliť, iní ho odsudzujú za jeho čiastočné spoplatnenie a nízku hodnotu adrenalínu a dobrodružstva. O úspechu a zaujímavosti takéhoto spôsobu cestovanie svedčia aj štatistiky stránky stopar.sk, ktorá poskytuje takéto služby svojim návštevníkom bezplatne. V priebehu roka 2006 bolo na tejto stránke uverejnených takmer 2000 inzerátov a viac než 4000 ponúkaných miest v aute.
 
Využívanosť služby na cesty za prácou potvrdzuje aj prebiehajúca anketa, kde vedie s veľkým náskokom cesta za prácou pred ostatnými dôvodmi cestovania autostopom na webe.
 
Webová stránka stopar.sk vznikla v roku 2005, venuje sa autostopu ako dobrodružnému, efektívnemu, lacnému a rýchlemu spôsobu cestovania. Jedným z hlavných cieľov stránky je sprostredkovanie ponúk na autostop. Na obsahu pracuje niekoľko dobrovoľníkov, okrem sprostredkovania spolujazdy sa stránka venuje aj získavaniu informácií na tému autostop a dobrodružné cestovanie. Momentálne ide o najväčšiu stránku na tému autostop na Slovensku. Hlavným jazykom stránky je Slovenský jazyk. Inzertný systém je podporovaný aj Českým, Poľským, Maďarským, Nemeckým, Anglickým, Ruským a Francúzky jazykom.


Zdroj/autor: stopar, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa