Pred cestou na hory sa treba poistiť

2007-12-03 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Zásah Horskej záchrannej služby môže ľudí pri horskej turistike vyjsť draho. Od 1. júla minulého roku je podľa zákona zachraňovaná osoba povinná v plnej výške uhradiť náklady spojené s technickou časťou zásahu poskytnutého HZS, pokiaľ nemá na tento zásah uzatvorené poistenie.



V zime si muž vo Vysokých Tatrách pri páde zlomil predkolenie. Príslušníci HZS mu poskytli prvú pomoc a následne ho previezli do nemocnice. V prípade nepoistenia by ho tento zásah vyšiel na 8500 korún. V Slovenskom raji v lokalite Zadné Piecky zišiel muž z turistického chodníka a následne stratil orientáciu. Záchranári po ňom vyhlásili pátranie a po objavení previezli do civilizácie. Zákrok by ho vyšiel na 7600 korún.

U najnáročnejších zásahov HZS, ako sú ťažké stenové zásahy, lavínové nešťastia a dlhodobé pátranie, sa ich cena môže vyšplhať až do výšky stotisíc korún. Vzhľadom na vianočné prázdniny a bohatú snehovú nádielku možno počas nasledujúcich dní očakávať zvýšené množstvo návštevníkov horských oblastí. Poisťovne preto v tejto súvislosti upozorňujú svojich klientov na Poistenie nákladov na zásah Horskej služby a odporúčajú im pred odchodom na hory v pôsobnosti HZS toto poistenie uzatvoriť.

V prípade krátkodobého poistenia sa cena pohybuje od desiatich korún na osobu a deň, v prípade celoročného poistenia sa suma pohybuje vo výške od 390 korún. Poistenie je platné na týchto územiach v pôsobnosti HZS: Malá a Veľká Fatra, Stredné Beskydy, Nízke, Západné, Vysoké a Belianske Tatry, Slovenský raj a Pieniny.

Poisťovne (výber) v ktorých si môžete Poistenie nákladov na zásah Horskej služby uzatvoriť:

Návštevník hôr má v prípade úrazu, alebo iného nešťastia, možnosť privolať pomoc viacerými spôsobmi. Môže volať:

  • Integrovaný záchranný systém 112
  • Záchrannú zdravotnú službu 155
  • Horskú záchrannú službu 18300
  • Leteckú záchrannú zdravotnú službu 18155

 

 

Zdroj/autor: hzs,tasr, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa