Moderné umenie v akcii – Kultúre sa otvárajú nové dvere

2014-10-29 18:00:00 |   |    | 

Napriek tomu, že na svete stále rastú nové a nové budovy ako obchodné centrá, o iných stavbách sa tak povedať nedá. Len z času na čas uzrie svetlo sveta nová budova, ktorá slúži umeniu alebo kultúre. Našťastie ešte úplne nevymizli. 28. októbra totiž otvorili nové veľkolepé múzeum, ktoré v sebe spája dravosť súkromných majiteľov so snahou o sprostredkovanie umenia širokej verejnosti.



  

Pri Boulonskom lesíku

 

16. parížskom okrsku sa už dlho očakával nový prírastok. Nadšenci umenia aj architektúry sem chodili, aby mohli sledovať výstavbu umeleckého diela, ktoré poslúži ako priestor na vystavovanie iných umeleckých diel. Umenia tu jednoducho bude nadostač.

O celý projekt sa postarala spoločnosť LVMH Moët Hennessy • Louis Vuitton, vlastniaca módne impérium slávneho návrhára. Spoločnosť sa rozhodla zainvestovať do umenia a kultúry, a tak dala postaviť umelecké a kultúrne centrum s názvom Nadácia Louisa Vuittona. Napriek financovaniu touto spoločnosťou je centrum nezávislou entitou zameranou na propagáciu umenia v širokej verejnosti.

 

Na krídlach, či na vlnách, či ...

 

Budovu otvárali vo viacerých fázach. Najprv prišli samozrejme veľké osobnosti Francúzska a svetovej scény a postupne sa brány otvárali aj iným návštevníkom. Jedným z oficiálnych termínov otvorenia bol aj tento utorok, keď sa sem po prvýkrát dostala široká verejnosť.

Konečne sa im vo svojej plnej kráse rozprestrel veľkolepý projekt architekta Franka Gehryho. Budova predstavuje tradičné ponímanie jeho tvorby. Už pri predchádzajúcich stavbách bolo vidno, že svojim dielam dáva všetku voľnosť. Podobne je tomu aj pri tomto projekte.

Centrum už z diaľky vyvoláva pocit slobody. Línie sú hladké, ale aj ostré, lahodiace oku aj vyzývavé. Nadáciu Louisa Vittona nik neprehliadne. Žiariaca loď, vlna, veľryba, čilabuť pritiahnu každý pohľad. Možno sa jedná o sklenenú verziu jeho Múzea Guggenhein v Bilbau, alebo o Veľký palác (Grand Palais v Paríži) v modernom prevedení. Nech je ako chce tento „krištáľový palác“ má mnoho záhybov a zrkadiel, ktoré navodzujú dojem vznášajúceho sa telesa.

V centre vidieť Gehryho dlhoročné skúsenosti s ohýbaním skla, ale tiež s odhaľovaním vnútornej štruktúry. 85 ročný umelec posúva svoje hranice stále ďalej a ďalej. Zbavuje sa predných fasád a odhaľuje rozmanité a zložité vnútorné štruktúry, ktoré sa takto samy stávajú umeleckým dielom.

 

Umelecké diela

 

Už svojim vzhľadom sa centrum zaradilo k múzeám, ktoré budú vystavovať súčasné umenie. Hoci by predstava starých umeleckých diel žiariacich na moderných vlnách architektovej fantázie nebola úplne nepríjemná, smer bol určený už vopred. K tak netradičným priestorom budú vizuálne ladiť moderné umelecké diela snažiace sa o vykuknutie z radu. Presne tak ako budova.

V jej útrobách sa nachádzajú maľby, plastiky, inštalácie a rôzne iné podoby umenia. Niektoré žiaria a iné sú ukryté akoby v kúte, prípadne sa nápadne ponášajú na nábytok prípadne vybavenie samotného centra. Navyše niektorí z umelcov s Gehrym aj spolupracovali, aby ich diela dokonale zapadli do netradičného prostredia.

Zdroj/autor: fondationlouisvuitton.fr, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa