Slovenský turizmus upadá – Slovensko je na chvoste celej Európy

2014-12-03 17:30:42 |   |    | 

Napriek stúpajúcemu trendu v celej Európe, Slovensko si tento rok v oblasti turizmu značne pohoršilo. Počet turistov nie len že klesol, ale dostal sa do záporných čísiel. V rámci EÚ sme tak padli na úplný spodok. V tomto roku k nám prišlo o 13,8% menej turistov ako v roku 2013. Slovenské turistické oblasti to pocítili a ešte len pocítia.



 

Poslední v Európskej Únii

 

Podľa správy Európskej organizácie pre cestovný ruch z tretieho štvrťroku si Slovensko ako jediná krajina celej Európe pohoršila v oblasti turizmu. Po zhodnotení letnej sezóny prišli výsledky a naša krajina sa objavila na chvoste rebríčka. Čísla však nie len poklesli, ale dostali sa do mínusu. V porovnaní s rokom 2013 sa u nás na výlete či dovolenke zastavilo o 13,8% turistov menej. „Len“ o 11,2%  klesli čísla s návštevníkmi, ktorí u nás aj prespali.

Za negatívnymi číslami údajne stoja zlé klimatické podmienky a tiež posilnenie českej koruny. Z výsledkov vyplýva, že k najväčšiemu poklesu došlo v sekcii nemeckých turistov, ktorých k nám prišlo o takmer 10% menej. Ich menší počet sa odrazil aj na negatívnom hodnotení Slovenska.

 

V kladných hodnotách

 

Ako sme už spomínali, v plusových hodnotách sa ocitli všetky krajiny nie len EÚ, ale celej Európy. Najlepšie sa v oblasti počtu turistov darilo Islandu, kde ich medziročne pribudlo vyše 23%. Svoje prvenstvo si drží aj Španielsko, ktoré má najväčší počet prenocovaní, v porovnaní s rokom 2013 toto číslo narástlo o približne 13%.

Dobre sa darilo aj populárnemu Chorvátsku. Aj napriek naozaj nepriaznivej sezóne so zlým počasím u nich narástol počet turistov o približne 8%. Našim susedom v V4 taktiež pribudli návštevníci, v Českej republike o 10%, v Maďarsku o 4% a v Poľsku o 4,6%.

 

Potopia nás Rusi a Ukrajinci?

 

Podľa nedávnych správ ani zimná sezóna Slovensko z biedy nevytrhne. Túto zimu sem totiž plánuje prísť až o 90% menej turistov z Ruska a 50% menej turistov z Ukrajiny. Títo zvyčajne mierili do Tatier, kde prežívali zimné radovánky, no tento rok tomu zrejme tak nebude.

Je za tým viacero dôvodov. Jedným z nich je kvalita služieb a celkovo slabý produkt, napríklad pri porovnaní s Rakúskymi lyžiarskymi centrami. Ani ekonomická situácia v týchto dvoch východných krajinách nie je nášmu turizmu naklonená. Okrem nepokojov, neistote, a ruskej urazenosti za sankcie EÚ sa pod náš pokles podpíše aj vývoj rubľa a hrivny.

Ďalším problémom je dlhodobé nepodporovanie turizmu. Chýbajú priame spoje do Ruska a na Ukrajinu a tiež koncepčná podpora cestovného ruchu.

 

Priaznivé správy

 

Aby sme nekrivdili, na slovenský cestovný ruch sa úplne nezabudlo. Do Popradu budú tento rok lietať priame spojeLondýna a pobaltskej Rigy, odkiaľ sa očakáva príliv nových turistov.

Pomôcť by mala aj spoločná kampaň krajín V4, ktoré sa rozhodli spustiť propagáciu po celom svete. Zamerali sa na krajiny s turistami túžiacimi pozrieť si Európu. Návštevníkov z USA, Indie, Číny, východnej Ázie a Latinskej Ameriky chcú nalákať na návštevu prekrásnej časti strednej Európy. Spolu vytvorili balíčky, v rámci ktorých si turisti obzrú napríklad pamiatky UNESCO, ochutnajú tradičnú kuchyňu, alebo sa oboznámia s históriou.

Zdroj/autor: TASR, ETC, SACR, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa