CESTOVATEĽKA Na nákupoch v Londýne

2009-10-08 15:30:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA/ video - Už máte plán na víkend? Čo takto trocha prevetrať úspory? A s pomerne dobrým kurzom euro - libra nemáte čo stratiť!



V dnešnej dobe akciových ponúk leteckých spoločností sa aj do skutočne vzdialených destinácií prenesiete za pár hodín (v tom horšom prípade).  

Európskym centrom nákupov je už pekných pár rokov Londýn, tak šup, pas a kreditku do kabelky, vyrážame....
 
Keď sa v Londýne povie zľava, nemajú tým obchodníci na mysli 10% z ceny vybraného tovaru. Zníženie cien je skutočne veľké a masové, najmä po jednotlivých sezónach. Aj celoročne môžete kúpiť akýkoľvek tovar napríklad o polovicu lacnejšie, to nie je žiadna rarita. Nasledujúcich pár riadkov bude venovaných najdôležitejším informáciám, obchodom a tržniciam v hlavnom meste Británie a jeho najbližšom okolí.
 
Otváracia doba
Londýnske obchody sú obvykle otvorené od pondelka do soboty od 9.00 do 17.30. Obchodné domy vítajú návštevníkov obvykle do 18.00 alebo 19.00. V nedeľu si na svoje prídete prevažne vo väčších obchodoch a reťazcoch, medzi 10:00 a 18:00, otváracia doba sa však môže líšiť. Vybrané supermarkety (Tesco, Sainsburys...) sú otvorené 24 hodín denne, od pondelka do piatka.
 
Obchody, obchodíky
Nákupné dedinky (shopping villages), outletové dedinky (outlet villages), outletové obchody (outlet stores), firemné outlety (factory outlets) alebo outlety módnych značiek (designer outlets) - tento štýl nakupovania v Británii neobyčajne populárny. Nemýľte si outlety so seconhandmi! Tovar v nich je nepoužitý, iba pochádza zo starších kolekcií a je výrazne lacnejší.
 
Medzi outletovým tovarom nájdete porcelán, sklo a módu v strednej cenovej kategórii, drahé módne značky, vybavenie pre domácnosť, obuv a iné. Základná zľava sa tu pohybuje medzi 25% a 50%.  
 
Oblečenie
Ak chcete váš šatník oživiť za čo najmenej peňazí, je pre vás ideálna tzv. vintage fashion, čiže obchody so seconhandovým alebo retro oblečením. Hoci niektoré z nich predávajú naozaj vzácne a drahé obleky či šaty, väčšina ponúka oblečenie za nízke a rozumné ceny.

Obchod Beyond Retro na Cheshire street ponúka lacné modely z doby od štyridsiatych rokov po dnešnú módu.
 
One of a Kind Too na Portobello Road je obľúbený aj medzi celebritami. Veci sú tu predražené, niektoré kúsky však začínajú už na 30 librách, za ktoré si môžete zaobstarať skutočne jedinečné záležitosti.
 
Hodinu cesty z centra Londýna do Oxfordshire sa nachádza Bicester Village, kde nájdete 60 obchodov, ktoré ponúkajú tovar z minuloročnej sezóny, alebo ukončených kolekcií.
 
Výhodné je nakupovať mimo centra. Brent Cross v severozápadnom Londýne ponúka stovku obchodných značiek od takmer neznámych až po zvučné mená ako Nike a Planet.
 
Knihy
Veľké obchody ako WHSmith, Borders, Books etc. alebo Waterstone´s ponúkajú väčšinou zľavu na súčasné a populárne tituly. Bernard J. Shapero Rare Books (St. Georgie St 32), jeden z najvýznamnejších londýnskych antikvariátov sa špecializuje na cestovanie, históriu, anglickú a európsku literatúru.
 
Oxfam Bookshop (Marylebone High St 91), charitatívny antikvariát ponúka široké spektrum inak ťažko dostupných kníh.
 
Tržnice
Trhy sú v Londýne mimoriadne obľúbené vďaka svojej dlhoročnej tradícii. Užijete si tu veľa zábavy a atmosféra je tu o poznanie uvoľnenejšia ako v klasických obchodoch. Mesto ponúka presne 83 tržníc, medzi nimi aj:

 

  • London Silver Vaults v Chancery House, ktorá je najväčšou tržnicou so starožitným striebrom na svete.
  • Portobello Road Market, najslávnejší trh so starožitnosťami od šperkov, cez umelecké predmety až po oblečenie.
  • Slávny Camden Market, ktorý tvorí päť spojených oblastí. Kúpite tu potraviny, remeselné výrobky, oblečenie i hudbu, rovnako ako aj ručné práce či suveníry.
  • Greenwich Market, jeden z najlepších svetových zdrojov pôvodných umeleckých predmetov, unikátnych darčekov a starožitností.
  • Petticoat Lane, jeden z najstarších trhov Londýna bol založený pred štyrmi storočiami. Tisícka stánkov vám bude ponúkať lacné oblečenie, hračky a elektroniku. 
     

 

 

Zdroj/autor: loisa,drom

VIDEO Luxusné nákupy v Londýne

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa