CESTOVATEĽKA Ako letieť výhodnejšie

2010-09-02 10:30:00 |   |    | 

Myslíte si, že letenky kúpené "len za cenu letiskových poplatkov", sú len reklamným trikom? Myslíte si, že lietadlá sú vždy drahšie než autobusy a vlaky? Ak sa budete riadiť nasledujúcimi radami, cestovanie lietadlom sa pre vás môže stať cenovo prijateľným koníčkom...



 

Strážte si špeciálne akcie leteckých spoločností

Väčšinou sa dočítate, že cestujete najlacnejšie, pokiaľ si kúpite letenku niekoľko mesiacov pred cestou. Neplatí to však vo všetkých prípadoch.

Letecké spoločnosti ponúkajú v priebehu roka svojim zákazníkom výrazné zľavy, pri ktorých môžete zohnať letenky napríklad s 50% zľavou, alebo za cenu tax a letiskových poplatkov. Letecké spoločnosti vyhlasujú tieto akcie aj preto, aby podporili predaj leteniek v menej obľúbených termínoch.

Pokiaľ máte naplánovaný výlet v marci, októbri alebo novembri, pravdepodobne sa dočkáte zľavy aj niekoľko týždňov pred odletom. Ak sa chystáte vydať cestu k moru v letných mesiacoch, kúpte si letenku radšej s veľkým predstihom.

 

  • Zaregistrujte si newsletter

Väčšina leteckých spoločností ponúka možnosť zasielania noviniek na e-mailovú adresu. Ak sa zaregistrujete na internetových stránkach prepravcu, budete pravidelne informovaní reklamných akciách, zľavnených letenkách aj nových destináciách. Spoločnosti zasielajú v niektorých prípadoch predplatiteľom kódy so zľavami, vďaka ktorým môžete ušetriť veľké čiastky.

 

  • Buďte flexibilní

Väčšina leteckých spoločností mení cenu leteniek aj podľa dní v týždni. Drahšie bývajú spravidla od piatka do pondelka, uprostred týždňa býva cena nižšia. Jeden deň, o ktorý odlet alebo prílet odložíte, sa môže na cene letenky výrazne prejaviť.

 

  • Kupujte letenky cez internetové stránky leteckých spoločností

Letecké spoločnosti ponúkajú možnosť kúpiť si letenky priamo na svojich internetových stránkach, Pokiaľ si letenky zakúpite online, ušetríte poplatky rôznym sprostredkovateľom.

 

  • Zaobstarajte si kartu vhodnú pre platenie na internete

Letenky väčšiny nízkonákladových spoločností môžete kúpiť len cez internet. Za ich zaplatenie systém vyžaduje embosovanú platobnú kartu Visa, Mastercard, American Express alebo Diners Club. Stále častejšie je akceptovaná aj elektronická karta Visa Electron.

 

  • Nízkonákladové spoločnosti nie sú vždy lacnejšie než klasické letecké spoločnosti

Nízkonákladové spoločnosti všeobecne ponúkajú nižšie ceny leteniek, stále sa však oplatí skontrolovať aj ponuku klasických prepravcov. Na trasách so silnou konkurenciou aerolínie znižujú ceny, alebo organizujú akcie pre podporu predaja.

 

  •  Preverte si všetky spojenia

Pokiaľ ste nenašli nízkonákladovú leteckú spoločnosť, ktorá lieta do vašej destinácie a letenky klasických aerolínií sú príliš drahé, vyskúšajte možnosť, letieť s dvomi rôznymi nízkonákladovými spoločnosťami. Vždy si však overte, že čas, ktorý máte vyhradený na prestup, je dostatočný pre vyzdvihnutie batožiny a na nové odbavenie. Pokiaľ si kúpite dve samostatné letenky, prepravcovia nie sú zodpovední za to, že kvôli oneskoreniu lietadla nestihnete nasledujúci spoj.

 

  • Overte si výšku ďalších poplatkov spojených s cestou

Chystáte sa ísť lyžovať a chcete využiť služieb nízkonákladových leteckých spoločností? Overte si na internetových stránkach prepravcu, koľko si účtujú za prepravu nadmernej batožiny? Po prepočítaní tohto poplatku pri ceste tam i späť, sa môže cenovo výhodná letenka poriadne predražiť.

Nízkonákladové spoločnosti ponúkajú v cene letenky len základné služby. Pokiaľ chcete čokoľvek neštandardné – prevoz lyží, zmenu dátumu odletu, sprievod pre dieťa a pod., budete si musieť priplatiť. Klasické letecké spoločnosti ponúkajú väčšinu služieb zdarma, môžu sa vyskytnúť ale výnimky.

Pripravte sa tiež na to, že niektorí bežní prepravcovia nepodávajú v ekonomickej triede zdarma žiadne občerstvenie. Môžete si teda vziať jedlo so sebou (pozor na množstvo tekutín), alebo si ho na palube kúpiť.

 

  • Zistite si vzdialenosť letiska od centra mesta a cenu dopravy

Niektoré nízkonákladové aerolínie dávajú prednosť odľahlejším letiskám. Letenka potom síce stojí menej, vďaka nižším leteckým poplatkom, ale doprava do vzdialeného centra mesta môže byť niekoľkonásobne drahšia.

 

  • Sledujte internetové fóra a stránky o cestovaní

Pokiaľ vás zaujala ponuka leteckej spoločnosti, o ktorej ste nikdy nepočuli a neviete či je spoľahlivá, skúste si prehliadnuť fóra o leteckom cestovaní. Môžete na nich nájsť skúsenosti s jednotlivými prepravcami, tipy na predajcov leteniek a podobne.

 

 

Zdroj/autor:  flylowcost,academica,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa