CESTOVATEĽKA Na cestách s potomkami

2010-07-18 13:00:00 |   |    | 

Odutý tínedžer, ktorý sa s vami rozpráva zásadne so slúchadlami na ušiach. Mrzuté bábätko, ktorému sa práve prerezávajú prvé zúbky. Všetečná trojročná zvedavka, ktorá vlezie do každej štrbiny v stene. Pribaľte ešte trpezlivého manžela a hurá na rodinnú dovolenku!



Dovolenka v kruhu najbližších dokáže byť úžasná. Stmeľujúca, relaxačná, dôverná. Na čo by ste mali pamätať ešte predtým, než zaklapnete veko posledného kufra?

Existujú špeciálne hotely pre rodiny s menšími deťmi, ktoré ponúkajú široké spektrum extra služieb. Detské kluby, dobrodružné exkurzie do okolia, tematické výlety. Vy tak máte všetko pod jednou strechou a môžete si užívať omnoho viac voľného času, zatiaľ čo sa váš drobec baví. Je jasné, že sa nemusíte chystať práve do tohto typu hotela a potom je užitočné, keď si o tom svojom vopred zistíte napríklad nasledovné informácie:

 

  • Majú vaše deti nárok na pobyt zadarmo?
  • Poskytuje hotel zľavu na prenájom susediacich izieb?
  • Dostanete k dispozícii detskú postieľku či kolísku? Budete si za ňu musieť priplatiť?
  • Organizuje hotel aktivity pre deti? Koľko za ne zaplatíte a potrebujete na ne vaše deti vopred prihlásiť?
  • Poskytuje hotel službu stráženia detí (babysitting)? Za akú hodinovú sadzbu a aká je kvalifikácia babysiteriek?
  • Ponúka hotelová reštaurácia a izbová služba špeciálne detské menu?
  • Zahŕňa hotelová ponuka TV staníc aj detské rozprávkové stanice?
  • Je tu k dispozícii Playstation, Nintendo a pod.?
  • Dá sa izbový balkón alebo terasa zamknúť?
  • hotelový bazén nejaké špeciálne atrakcie (vodopád, tobogán, a pod.)?

 

Cestovanie s tínedžerom


Ak cestujete z miesta na miesto, pokúste sa v jednom hoteli ostať aspoň štyri – päť dní. Vaši mladí tak budú mať väčšiu šancu, že si tu nájdu svoju vekovú (alebo krvnú) skupinu, prispôsobia sa prostrediu a zvolia si svoju cestu spoznávania okolia. Postupne sa tak naučia lepšie orientovať v neznámom prostredí, čo prospieva ich sebavedomiu a učí ich samostatnosti.

Pripravte sa na znechutenú tvár vášho pätnásťročného synátora, keď mu budete s nadšením opisovať históriu miestnej katedrály. Zmierte sa s faktom, že akékoľvek miesto, kde nie sú iní tínedžeri, upadá pre vašich dorastencov vopred v nemilosť. Myslite pritom pri výbere dovolenkovej destinácie dopredu a zapojte fantáziu.

Mnoho rodičov vám môže potvrdiť, že akonáhle sa deti dostanú do kritického veku, nedokážu obsedieť a dlhé cesty či výlety autom sa pre ne stávajú hotovým utrpením. Chcete sledovať v spätnom zrkadielku prevrátené oči vášho znudeného zlatíčka? Ak viete, že sa dlhotrvajúcim jazdám počas dovolenky nevyhnete, zvážte kúpu alebo požičanie malého prenosného televízora alebo cestovného DVD prehrávača.

Večere s tínedžerom v päťhviezdičkovej reštaurácii sú väčšinou vyhodené peniaze. Obzvlášť nadšený bude, ak si bude musieť uviazať kravatu a učesať sa. S lokálnou kuchyňou sa môžete spoločne oboznámiť aj v lacnejších podnikoch a aspoň si jeho otráveným výzorom nepokazíte celý večer.

Nechajte ho, nech si so sebou berie svoj Mp3 prehrávač. Vopred sa však dohodnite, kde, kedy a ako často ho môže či nemôže mať zapnutý (možno mu dôjde samému, že do Baziliky sv. Petra sa hudba od skupiny Rammstein príliš nehodí). Pribaľte si niekoľko spoločenských hier nenáročných na miesto, napríklad karty či monopoly. Určite si tak spríjemnite nejednu hluchú chvíľku.

Na dovolenke je najlepší čas i miesto porozprávať sa so svojou dospievajúcou dcérou o rozličných typoch sexuálnych predátorov a nebezpečenstvách, ktoré s nimi prichádzajú. Ak sa nachádzate na pokojnom mieste a veríte zdravému rozumu svojich detí, nechajte ich vlastným spôsobom objavovať okolie. Dohodnite sa, že pre istotu nepôjdu nikam sami, ale vždy buď s kamošom alebo príbuzným. Uistite sa, či rešpektujú a súhlasia s hodinou návratu do hotela.

Pripomeňte im, že počas cestovania vo svete sú aj čímsi ako vizitkou svojej krajiny a mali by sa teda podľa toho správať ku všetkým, áno, vrátane svojich rodičov...

 

Milé mamičky na cestách, kľúčom k príjemnému dovolenkovaniu s vašimi ratolesťami je empatia. Skúste si spomenúť, ako ste sa vy v rozličných obdobiach svojho nedospelého života cítili na prázdninách s rodičmi. Vybavte si, ako ste trávili svoj voľný čas, či ako ste ho aspoň túžili tráviť a podľa toho spoločne so svojimi miláčikmi určite dospejete ku konsenzu. Je jedno, koľko má vaše dieťa rokov, ak mu dáte pocítiť, že ho beriete vážne a rešpektujete jeho potreby, bude sa na každú ďalšiu dovolenku s vami možno priam tešiť:-)


                                               

Zdroj/autor: loisa, drom
 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa