Povinné autosedačky

2007-05-31 15:40:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Od 1. júna musia byť deti do 150 centimetrov pri jazde autom povinne usadené v autosedačkách, inak hrozí vodičovi pokuta do dvetisíc korún.



Pre vodičov, ktorí sa zatiaľ nestihli prichystať, to znamená investíciu zhruba dvetisíc korún za jednu autosedačku. Kvalitnejšie pritom stoja aj viac než štyritisíc korún a najdrahšie až okolo osemtisíc korún.

Vláda schválila nariadenie o autosedačkách ešte v septembri minulého roka. Povinné používanie autosedačiek sa pokúšali navrhovať ministri aj za bývalej vlády, ale pred voľbami nepochodili. Niektorí členovia vlády vtedy argumentovali súcitom k ľuďom s horším sociálnym postavením, ktorí nemajú na autosedačky peniaze.

Marián Jánošík z ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií hovorí, že ceny sedačiek nie sú také vysoké, aby si ich nemohli zaobstarať všetci motoristi prevážajúci deti. „Všetky štúdie preukázali, že deti v autosedačkách sú lepšie zabezpečené. A týmto nariadením preberáme smernicu Európskej únie," hovorí. S kompenzáciami pre nízkopríjmové rodiny vláda nepočíta. V ostatných krajinách Európskej únie sú autosedačky povinné tiež.

Nové nariadenie môže spôsobiť starosti rodičom s troma deťmi. Do menších áut sa nezmestia tri detské autosedačky vedľa seba. „Ak sa nezmestia, rodičia musia umiestniť dozadu dve autosedačky a jedno dieťa staršie ako tri roky môže byť pripútané bezpečnostným pásom," hovorí Jánošík.

Detské autosedačky si budú musieť zaobstarať aj niektorí taxikári. Šéf Cechu taxikárov v Bratislave Milan Velčický hovorí, že v taxíkoch je povinná autosedačka pri jazde v meste len pre deti do troch rokov, staršie deti môžu byť pripútané pásmi. „Taxikár si nemôže dovoliť voziť v kufri niekoľko detských autosedačiek, preto bude jedna pripravená vždy na dispečingu. Zákazník oznámi dispečerke, že má malé dieťa a taxikár si autosedačku vezme. Okrem toho majú mnohí taxikári deti, majú svoje sedačky, takže niektorí budú jednu sedačku voziť so sebou vždy," hovorí Velčický.

Výnimku pri používaní sedačiek majú dospelí ľudia nižší ako 150 centimetrov. Špeciálne sedadlá a pásy musia mať aj školské autobusy.

Ako si vybrať autosedačku
Pri výbere autosedačky treba brať do úvahy ako prvé kritérium hmotnosť dieťaťa. Veľmi dôležitá je tiež homologizácia, čo znamená, že zariadenie spĺňa európske normy kvality. Je dobré kupovať autosedačku spolu s dieťaťom, aby ste hneď na mieste mohli vyskúšať, či vašej ratolesti sedí. V súčasnosti sú populárne polohovateľné sedačky, do ktorých sa vďaka výstelkám a rôznym nastaveniam zmestia deti od 9 až do 36 kg. Ten, kto má v aute systém ISOFIX - dve kovové oká medzi sedadlom a operadlom – mal by si zaobstarať autosedačku, ktorá sa naň dá nasadiť. Okrem ISOFIX-u sa sedačky upevňujú trojbodovými pásmi. Znamená to, že v starších automobiloch, ktoré vzadu pásy nemajú, sa od leta budúceho roku deti prevážať nesmú.

Typy autosedačiek
Skupina  Nosnosť  Cena
0          do 10 kg  2 500 až 8 000 Sk  
0+        do 13 kg  2 500 až 8 000 Sk  
I          do 18 kg  5 000 až 12 000 Sk  
II         do 25 kg  3 000 až 7 000 Sk  
III        do 36 kg  4 000 až 9 000 Sk  

Omyly rodičov:
Rodičia sú presvedčení, že dieťaťu je najlepšie v ich náručí. V aute to však neplatí. Ak by chcela mamička ochrániť pri náraze v rýchlosti 50 km/h dieťa vážiace 10 kg, musela by totiž v rukách udržať váhu až 600 kg. Dieťa jej pri nehode vyletí z rúk a hrozia mu vážne zranenia hlavy, hrudníka a brucha.
Ďalšou často vyskytujúcou sa chybou je spoločné pripútanie rodiča a dieťaťa jedným pásom. Pri náraze je totiž telo dospelého katapultované vpred, zatiaľ čo bezpečnostný pás sa sťahuje. Je pravdepodobné, že tento zvýšený tlak spôsobí dieťaťu vážne zranenia vo forme pomliaždenín.

Čo má mať kvalitná sedačka

  • Opierka hlavy
    Poskytuje oporu detskej hlavičke. Moderné autosedačky majú zvýraznené bočnice, ktoré zabraňujú zraneniu pri náraze zo strán.
  • Bočné zábrany
    Výstelky po stranách držia telo dieťaťa v správnej polohe a tiež pomáhajú pri bočných kolíziách.
  • Centrálne doťahovanie
    Nenápadný ovládač je veľmi praktický. Jedným pohybom sa ním doťahujú všetky pásy naraz.
  • Vnútorná podložka
    Táto časť prispôsobuje sedačku veľkosti dieťaťa. Ak dieťa narastie, podložka sa vyberie a sedačka slúži ďalej.
  • Bezpečnostné pásy
    Pásy držia dieťa hneď v niekoľkých oblastiach – ramená, pás, bedrá, čím rozkladajú sily pôsobiace na telo pri havárii. Pásy by mali mať i chrániče – rozšírené časti, ktoré zabraňujú vzniku krvných zrazenín.

Nekupujte staré autosedačky 
 
Rakúski bezpečnostní experti varujú motoristov a rodičov pred kúpou starších používaných detských sedačiek. Staré sedačky pre maloletých nezodpovedajú súčasným normám a tým sa zvyšuje riziko pre deti. Pri testoch - simulovaných nárazoch auta Združenia pre konzumentov (VKI) náraz hlavy figuríny v starých sedačkách z 20 prípadov v štyroch prekročil kritickú hranicu. Informoval o tom bezpečnostný expert a poradca rakúskeho ministerstva dopravy Peter Jahn. Hlavným problémom, či nedostatkom detských autosedačiek staršieho dáta je chýbajúca ochrana pred bočným nárazom, absorbovanie energie v oblasti ramien a podobne. Spomínaný simulovaný náraz sa vykonával pri rýchlosti auta 50 kilometrov za hodinu.

Zdroj/autor: mdpt, tasr, nč, pravda,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa