Hudba sofijskej noci

2007-05-25 09:57:00 |   |    | 

BULHARSKO - Jeden z dôvodov, ktoré ma prilákali do hlavného mesta Bulharska bol, že život v Sofii plynie bez prestania. Hoci mesto nie je kultúrnym a historickým magnetom Európy, jeho pestrej škále reštaurácií, kaviarní, barov a nočných klubov sa len ťažko odoláva.



Bulhari radi míňajú peniaze na zábavu, a keďže z roka na rok sa do Sofie sťahuje viac ľudí z provincií i cudzincov, o kvalitu a pestrosť výberu je postarané. Dni strávené s priateľmi a obchodnými partnermi v kaviarňach a reštauráciách sa tak často menia na dlhočizný nonstop. Tu si človek musí vydobyť miesto v klube dokonca i v pondelok v noci (a to aj v zime) a často stáť v rade na stôl v dobrej reštaurácii. Nedávno sme sa rozhodli jeden víkend stráviť objavovaním týchto miest.

Večera u Doktora Fausta je vždy príjemným zážitkom, najmä ak teplejšie počasie umožní sedieť i vonku, v besiedke obrastenej viničom. Aj počas chladnejších dní však elegantný interiér priťahuje podnikateľov, diplomatov a mládež plnú života. Všetci sa sem prichádzajú najesť a porozprávať. My sme sa rozhodli pre vkusne a chutne upravené jahňacie kotlety s rozmarínom na hubovom ragú so špargľou, opekanými strúčikmi cesnaku, brokolicou a mrkvou.

Nasýtení odchádzame do Legloto (Postele), podzemného retro klubu. Výzdoba je zvláštna kombinácia ocele a bieleho umelohmotného minimalizmu, potaliančených nástenných svietnikov z konca 19. storočia, temného ružového čalúnenia, obrázkov kvetín a čiastočne obnažených starých tehál. Má to niečo do seba. DJ v kúte mixuje hity zo 70., 80. a 90. rokov. A my, samozrejme, tancujeme a spievame.

Keďže okolo pol jednej po polnoci tu už začína byť dosť plno, presúvame sa do Chervila, kde nájdete fanúšikov techna, trance a house. Často tu vystupujú „dídžeji“ z celého sveta, ale dnes v noci sú v hlavnej miestnosti (celej čiernej, so žiarivými červenými X-mi na strope, podlahe a dvoch baroch) domáci Dončo a Bobo a Jasen Petrov v Baby Boxe (celom bielom, s futuristickými mileneckými sedadlami pripomínajúcimi struky). Tento klub je „in“, dnes v ňom stretávame producentov reality show Big Brother a slávneho scenáristu. A tá hudba! Nie je možné pri nej netancovať. Na tomto mieste si ani neuvedomíte, že prešli tri hodiny – tak rýchlo plynie čas v spoločnosti atraktívnych a zábavných hostí.

Po dlhej noci si zaslúžite odmenu v podobe tradičných raňajok. Nasadnite na trolejbus číslo 9 na ulici Rakovski a odvezte sa na zastávku Pop Bogomil. Na rohu ulice objavíte obchodík s najlepšou „banicou“ (tradičné bulharské jedlo z tenkých vrstiev cesta a „sirene“, miestneho slaného syra) a pečivom v meste.

Na obed zájdite do Veggie Housu. Natrafiť v Sofii na bezmäsité jedlá nie je problém. Šopský šalát je všadeprítomný rovnako ako „čuški v domaten sos“ (opekané papriky v paradajkovej omáčke) a „surmi“ (ryžou plnené hroznové alebo kapustné listy). Veggie House je príjemnou skúsenosťou v zrenovovanom starom dome vzdialenom od hluku ulíc.

Ak sa vám skúmanie mesta začne zdať únavné, vyskúšajte, rovnako ako Bulhari, dlhé popoludnia s kávou. Motto cez deň funguje ako reštaurácia a v noci ako klub s úžasným minimalistickým interiérom, kde si môžete pokojne čítať a relaxovať, alebo sa rozprávať s priateľmi.

Večer máme chuť na tradičnú bulharskú kuchyňu. Pod Lipite je pravdepodobne jedna z najstarších reštaurácií v Sofii, situovaná v historickom dome kúsok ďalej od centra, s rustikálnym interiérom a neobyčajnými jedlami. Ochutnajte bulharské špeciality, ako napr. vyprážané kuracie srdcia (obyčajne spolu so šopským šalátom a rakijou, národnou pálenkou), lučnik (hrianka s karamelizovanou cibuľou) a jahňaciu hlavu (servírovanú vcelku). K tomu červené víno, napríklad plnú chuť Melnika či Mavroudu a večer i tradičné piesne v podaní živej kapely.

Nočný život po druhý raz odštartúvame v Gramophone, ktorý sa o záhradu delí s Doktorom Faustom. Často tu hosťujú živé kapely. Nenechajte si ujsť plejádu zručne namiešaných kokteilov, ktoré toto miesto preslávili. Náš doteraz pokojný večer zavŕšime v Sin City Folk Club Help. Je to matka všetkých klubov bulharského folk popu – chalgy. Celebrity, ktoré sem chodia, vedia, že sa na ne všetci pozerajú. A užívajú si to. My si vychutnávame skúsenosť z tohto jedinečného defilé.

Je nedeľa skoro ráno a náš víkend v Sofii sa chýli ku koncu. Keby sme mali ešte jednu noc, zašli by sme do Talismanu, uhladenej reštaurácie, kde tradičné recepty obmieňajú podľa pravidiel molekulárnej kuchyne, ktorá preslávila katalánskeho šéfkuchára Ferrana Adriu Acostu. Každý pokrm má premyslené, vyvážené zloženie i chuť a dbá na vizuálny dojem. Ďalší dôvod opäť raz navštíviť Sofiu!


Zdroj/autor: skyeu, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: skyeurope

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa