Koniec bicyklovania po lese

2007-06-22 11:14:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Občania nebudú môcť jazdiť po lese na bicykli alebo na koni mimo lesnej cesty alebo vyznačenej trasy. Vyplýva to z novely zákona o lesoch, ktorú včera schválil parlament.



Poslanci totiž podporili pozmeňujúci návrh Tibora Lebockého (Smer-SD), ktorý úpravou zákona sleduje zvýšenie bezpečnosti v lesoch. Mimo lesných ciest alebo vyznačených trás podľa neho dochádza k nežiaducej expanzii cyklistov a nárastu počtu kolízií. Za lesnú cestu pritom novela považuje lesnú cestu podľa Slovenskej technickej normy. Za porušenie ustanovenia hrozí pokuta do päťtisíc korún.

Opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a SMK však čiastočne uspeli so svojou iniciatívou, keď parlament na ich podnet z novely vypustil úplný zákaz zbierať semená, semenáčiky alebo sadenice lesných drevín. Platí tak doterajšia úprava, podľa ktorej sa semená nesmú zbierať v nadmernom množstve. Novela v NR SR spustila slovnú prestrelku medzi poslancami a na prvýkrát sa hlasovanie o nej prerušilo. Nedorozumenie vzniklo po tom, ako pred hlasovaním chcel predkladateľ, minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa ešte otvoriť rozpravu k právnej norme. Opoziční poslanci to odmietli.

Poslanci za SDKÚ-DS, KDH a SMK kritizovali predovšetkým dva pozmeňujúce návrhy k novele - zákaz jazdy po lese na bicykli alebo na koni mimo lesnej cesty alebo vyznačenej trasy a zákaz zberu semien. Zákonodarcovia pri popoludňajšom hlasovaní najprv vypustili zo spoločnej správy obidve inkriminované opatrenia. Následne vrátili novelu do druhého čítania a schválili Lebockého pozmeňujúci návrh. Opoziční poslanci sa domnievajú, že novela obmedzí pohyb ľudí v lesoch na bicykli a na koni, čo neprispeje k rozvoju cestovného ruchu ani rozvíjaniu aktívneho života obyvateľov.

Novela by mala po podpísaní prezidentom vstúpiť do platnosti 1. septembra 2007.

Zdroj/autor: tasr, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: etrend

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa