Vzácny cyklámen fatranský

2007-07-18 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Vzácny a chránený cyklámen fatranský, rastúci iba vo Veľkej Fatre a nikde inde na Zemi, v týchto dňoch už naplno kvitne v lesoch v štvoruholníku medzi obcami Staré Hory, Motyčky, Liptovské Revúce a Turecká.



 

Táto maličká, 10 až 15 centimetrová kvetina rastie len v niekoľkých veľkofatranských dolinách. Ťažiskom výskytu je oblasť Veľkého Šturca a niekoľkých priľahlých doliniek gravitujúcich do Revúckej a Starohorskej doliny.

Cyklámen fatranský (Cyclamen fatrense) je nápadný zvláštnymi tmavo-ružovofialovými kvetmi a vždy zelenými okrúhlo-srdcovitými širokými listami, ktoré prezimujú pod snehom. Kvietku vyhovujú lesné stanoviská na výživných humóznych pôdach, na vápencoch v chladnejších bukových a s bukom zmiešaných lesoch. Kvetné stopky sa po odkvitnutí špirálovite skrúcajú k zemi, kde potom tobolka prezimuje. Semená cyklámenu dozrejú až v lete nasledujúceho roku. Vôňa cyklámenu je taká prenikavá, že u niektorých citlivých ľudí môže privoňanie ku kvetu vyvolať krvácanie z nosa. V minulosti sa používal aj v ľudovom liečiteľstve, lebo obsahuje cyklamín, čo je však jedovatá látka.

Na našej planéte poznáme 14-16 druhov cyklámenov. Z tejto početnej rodiny je známy najmä cyklámen perzský, ktorý sa pestuje v kvetináčoch. Cyklámen fatranský si z hľadiska zachovania svetového prírodného dedičstva zasluhuje najvyšší stupeň ochrany. Nesmie sa vykopávať v prírode a presádzať do kvetináčov. Napokon, prispôsobil sa charakteristickému cyklu bukového lesa a v kvetináči sa mu vôbec nedarí. Je to zákonom prísne chránená rastlina a za jej poškodenie je pokuta dvetisíc korún.

Zdroj: tasr, drom

Foto: Fotonet

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa