POZOR! Túlavá medvedica

2007-07-24 12:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Medvedica s troma mladými sa túla v okolí Skalnatého plesa, Zamkovského chaty, Hrebienka a Smokovca. I keď do blízkosti ľudských obydlí si zatiaľ trúfa iba v noci, návštevníci TANAPu by sa mali v záujme vlastnej bezpečnosti pohybovať iba po vyznačených turistických chodníkoch.



"Pravdepodobne ide o medvedicu, ktorej mláďa nedávno uviazlo v kontajneri v Dolnom Smokovci. Štvoricu medveďov sledujeme už dlhšie. Zatiaľ nedošlo k vážnejšiemu incidentu či stretu s človekom. Ich apetítu však podľahol sklad materiálu pre Zbojnícku chatu, ktorý je na Hrebienku," informoval zoológ TANAPu Jozef Kováč.

     
Podľa odhadov žije na území TANAPu približne 80 medveďov. Dospelé zviera potrebuje teritórium s rozlohou dva až päťtisíc hektárov, takže problematickí jedinci sa občas objavia aj v blízkosti obydlí či chát. Pod rastúci počet kontajnerových medveďov sa podpisujú aj ziskuchtiví zberači lesných plodov, ktorí oberajú lesnú zver o prirodzenú potravu.
     
Do kategórie kontajnerových patril napríklad dvojročný medvedík, ktorého pracovníci TANAPu odchytili začiatkom júna. Radí sa k nim aj tuláčka s troma medvieďatmi, ktorá môže naučiť kontajnerovému spôsobu života svojich potomkov.


Zdroj/autor: tanap, tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa