Galícia vydala pre turistov jazykovú príručku

2007-08-09 12:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Turisti prichádzajúci do španielskej Galície dostanú jazykové príručky, aby sa naučili základom galicíjčiny, ktorá je v Španielsku jedným zo štyroch oficiálnych jazykov.



 

 

Publikácia má návštevníkov zo zahraničia, ako aj z iných španielskych regiónov naučiť spýtať sa na smer, objednať si jedlo, či jednoducho pokonverzovať s miestnymi obyvateľmi. Galícijské frázy sú tu preložené do angličtiny, nemčiny, francúzštiny, španielčiny, baskičtiny a katalánčiny.

Galícia ležiaca na severozápade Španielska je známa najmä pútnickým miestom Santiagom de Compostela, ale aj slnečnými plážami s roztrúsenými rybárskymi osadami. "Tak, ako má Galícia vlastnú krajinu, gastronómiu, pamiatky a tradície, má aj svoj vlastný jazyk - galícijčinu, ktorá je hlavným symbolom identity," uviedol Marisol Lopez, ktorý má v regionálnej vláde na starosti jazykové otázky.

Galícijčina bola za Frankovej diktatúry potláčaná, oficiálne pravidlá boli vytvorené až v roku 1983. V súčasnosti existujú dvoje odlišné pravidlá - jedny bližšie španielčine, ktoré podporuje autonómna vláda a konkurenčné, bližšie portugalčine.

Zdroj/autor:galicia,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 18. jún. 2024. Meniny má Vratislav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa