VÝLET Drevený kostolík v Hervartove

2008-08-12 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Malá dedinka Hervartov neďaleko Bardejova sa môže pochváliť jednou z najvzácnejších sakrálnych stavieb na Slovensku - najstarším dreveným Kostolíkom sv. Františka z Assisi. Podobne ako iné kostolíky na východe Slovenska nemá v sebe jeden jediný klinec.



Kostolík bol postavený okolo roku 1500 z červeného smreka a má čisté gotické prvky. Pozostáva z polygonálnej svätyne (presbytéria), lode, sakristie a podvežia. Jeho úpravou vznikol priestor pre ženy, tzv. babinec. Zachovala sa v ňom dlažba z nepravidelných kamenných platní, ktorá je v drevených kostoloch zriedkavá. Dovrchu sa zužujúca veža je zakončená izbicou pre zvony a kovaným krížom. Tak ako strecha nad loďou a svätyňou a bočné striešky, aj veža je po krytá tradičným šindľom.

Interiér je bohato zdobený nástennými maľbami. Z pôvodnej výzdoby sa zachoval už len ústredný obraz s výjavom Panny Márie medzi sväticami, štyri štíty z bývalého gotického hlavného oltára a neskorogotický závesný obraz Stigmatizácia sv. Františka. Hoci kostolík už má viac ako päť storočí, dodnes slúži svojmu pôvodnému účelu.

 

Turisticko - informačná kancelária a cestovná agentúra

Mgr. Lucia Jesenská
Radničné námestie 21
085 01 Bardejov
Tel.: 054/ 474 40 03
E-mail: tikbardejov@proxisnet.sk www.bardejov.sk

 

Zdroj: bleskovky, aices, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa